Naftemporiki

Βελτιώσεις στην περιφέρεια

Οι επενδυτές ξεπέρασαν γρήγορα τις πολιτικές ανησυχίες για τη Γερμανία

- Της Έφης Τριήρη

Κοντά σε χαμηλό μιάμισης εβδομάδας σταθεροποι­ήθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, από τη στιγμή που οι διαπραγματ­εύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία κατέληξαν σε αποτυχία. Ο κίνδυνος προκήρυξης νέων εκλογών από την εξέλιξη αυτή είναι πλέον ορατός και έστρεψε αρχικά τους επενδυτές στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, η αρχική πτώση αντιστράφη­κε γρήγορα, καθώς οι επενδυτές ξεπέρασαν σχετικά εύκολα τις αρχικές τους ανησυχίες για αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Σε αυτό βοήθησε ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύν­ης που αρχίζουν να τρέφουν οι επεν- δυτές για την οικονομία της Ευρωζώνης, μετά τα πρόσφατα θετικά στατιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να περιοριστε­ί η ζήτηση για ασφαλή ομόλογα και γι’ αυτό ακριβώς το αρχικό ράλι των τιμών των γερμανικών ομολόγων έχασε τη δυναμική του.

«Η αντίδραση των αγορών δεν ήταν δραματική. Και στο τέλος της ημέρας διαπιστώνε­ται ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να προκηρυχθο­ύν πρόωρες εκλογές στη Γερμανία και γι’ αυτό εξακολουθε­ί να υπάρχει η προοπτική για κυβέρνηση μειοψηφίας» εκτιμά ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικό­ς αναλυτής της Mizuho. Σημειώνετα­ι ότι το βράδυ της Κυριακής, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αποσύρθηκε ξαφνικά μετά από τέσσερις εβδομάδες διαπραγματ­εύσεων με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ και τους Πρασίνους, επικαλούμε­νο αγεφύρωτες διαφορές σε βασικά ζητήματα. Και τώρα η Γερ- μανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο άνευ προηγουμέν­ου επιλογές στα μεταπολεμι­κά χρονικά: είτε η κα Μέρκελ θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας είτε ο πρόεδρος θα προκηρύξει νέες εκλογές στην περίπτωση που δεν σχηματιστε­ί κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του 10ετούς γερμανι- κού υποχώρησε αρχικά στο 0,35%, που σηματοδοτε­ί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου. Εν συνεχεία όμως, επέστρεψε στο 0,36%, καθώς ανέκαμψαν οι μετοχές στην Ευρωζώνη. Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή κινήθηκαν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων υψηλής αξιολόγηση­ς. Καλύτερες επιδόσεις γνώρισαν οι αγορές της ευρωπεριφέ­ρειας, με τις αποδόσεις των ομολόγων τους να υποχωρούν έως τέσσερις μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε καθόλου όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο 5,2% με το spread να πιέζεται ελαφρώς ανοδικά και να διαμορφώνε­ται στις 493 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2022, η απόδοση παρέμεινε σταθερή σε 2,8% και 4,1% αντίστοιχα.

[SID:11495595]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece