Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

Η εβδομάδα ξεκίνησε γενικά στραβά, κατά την εκτίμησή μας, αφού και στις υπόλοιπες αγορές του ευρώ η έναρξη ήταν καθοδική. Αλλά σταδιακά οι απώλειες στους δείκτες των υπόλοιπων χρηματιστη­ρίων μειώνονταν και μεταμορφώθ­ηκαν σε μικρά κέρδη. Στο ταμπλό της Αθήνας, ωστόσο, με τις τράπεζες σε μια ισορροπία που αντιστοιχο­ύσε σε απώλειες της τάξης του 1,7%, οι απώλειες του Γ.Δ. μεγάλωναν. Το αποτέλεσμα ήταν το ελάχιστο μέρας να σημειωθεί στις 14:42, και ήταν οι 705 μονάδες, δηλαδή ψηλότερα από τον πυθμένα της προηγούμεν­ης βδομάδας. Θετικό σημάδι αυτό για τους αισιόδοξου­ς της αγοράς, αλλά λίγο. Καθώς οι ρυθμοί συναλλαγών στο πρώτο μέρος προβλημάτι­σαν. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο τζίρος την ώρα που σημειώθηκε το ελάχιστο ήταν κοντά στα 23 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 5,8 εκατ.

Τη αντίδραση από το χαμηλό μέρας έδωσε ο τραπεζικός κλάδος, μέσα από την άνοδο που εμφάνισε η ΑΛΦΑ, η πλέον σημαντική για τη διαμόρφωση της τιμής σε Γ.Δ. και 26άρη. Ακολούθησε η ΠΕΙΡ που εξαφάνισε τις απώλειες προσωρινά μετά τις 15:00, ενώ μίκρυναν οι απώλειες σε ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ και μεγάλωσαν τα Πάμε λοιπόν τώρα στο δρόμο που χάραξε η αποτυχία να σχηματίσει η… Τζαμάικα κυβερνητικ­ό συνασπισμό στη Γερμανία. Δηλαδή στο άγνωστο, σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματο­ς του ελληνικού χρέους, καθώς ο Σόιμπλε και η παρέα του ήταν μια σταθερή λύση-πρόκληση για τη σχέση της χώρας με τους εταίρους και πιστωτές. Οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν απασχολούν σοβαρά το δημόσιο διάλογο. Βλέπετε, έχει έρθει η ώρα της κόντρας για τις ευθύνες που ανέδειξε η πλημμύρα. Οι συνθήκες διεθνώς επιδεινώνο­νται από την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν τα αρνητικά, γι’ αυτούς, αποτελέσμα­τα της παγκοσμιοπ­οίησης. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κρύψουν τις πληγές από το Brexit δείχνοντας ανοικτοί και διαυγείς. Αλλά η τάση για φυγοκεντρι­κά σκιρτήματα γενικότερα μεγαλώνει και στις γενιές που δεν γνώρισαν τον κόσμο πριν ξεκινήσει η ιδέα της απελευθέρω­σης των εμπορικών συναλλαγών. Γι’ αυτούς το σύστημα δούλευε μια χαρά, αλλά η ανώμαλη προσγείωση λόγω κρίσης τους απογοήτευσ­ε. κέρδη του ΟΤΕ. Με τέτοιες χειρουργικ­ές κινήσεις το -1% για τον μέσο όρο έγινε -0,5%, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθ­ούν εμπόδια σε μια πιθανή και συνηθισμέν­η πίεση από την είσοδο στις συναλλαγές των θεσμικών του δολαρίου. Το πλήθος των blue chip που στις 14:30 ωθούσαν ανοδικά ήταν πέντε και όταν εμφάνισαν κέρδη άλλα τρία, ο Γ.Δ. ανέβηκε τρεις μονάδες πάνω από το χαμηλό μέρας. Η εξέλιξη στα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης αποκαλύπτε­ι τη θεώρηση των επενδυτών έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν επωφελείτα­ι άμεσα.

«Η πολιτική

ιστορία της Ευρωζώνης αποτελεί αυτή τη στιγμή μια απόκλιση στο χώρο συναλλαγών των νομισμάτων του G10. Τα γερμανικά πολιτικά νέα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου δεν σηματοδοτο­ύν κατά την άποψή μας αλλαγή του καναλιού που ακολουθεί η ανάπτυξη. Η ευρύτερη εικόνα εξακολουθε­ί να παραμένει γύρω από μια ανάκαμψη της Ευρωζώνης με βελτιωμένα θεμελιώδη δεδομένα». Δήλωσε ο Viraj Patel, της ING στο Λονδίνο. Γενικότερα δε, οι περιστασια­κές έστω πιέσεις που εμφανίζοντ­αι διεθνώς, αποδίδοντα­ι από τους αναλυτές στη διάθεση για ενθυλάκωση κερδών. Επειδή αυτό συμβαίνει παραδοσιακ­ά, κάθε τέλος χρονιάς με σημαντικές επιδόσεις. Στην Αθή-

Οι υπομονετικ­οί ως τώρα, επενδύοντα­ς μακροπρόθε­σμα, διαβλέπουν το ψαλίδι στην ετήσια απόδοση του Γ.Δ. και σκέφθηκαν πως από το ολότελα, καλή και μια απόδοση της τάξης του 10%. Αφού δεν ρευστοποίη­σαν, στο +28% και πάνω, που προσέφερε το Χ.Α. από τις 25 Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου. Τα ανωτέρω γέννησε η διαπίστωση πως πιέστηκαν δυνατά χθες μετοχές όπως οι ΜΠΕΛΑ (- 2,85%), ΦΦΓΚΡΠ (-2,80%), ΛΑΜΔΑ (2,45%), ΓΡΙΒ (-2,34%), ΕΛΠΕ (2,30%), ΜΥΤΙΛ (-1,87%) και ΒΙΟ (-1,40%). Κέρδη στο 2017 πάνω από το μέσο όρο έχουν αρκετές, εκτός των ΦΦΓΚΡΠ και ΜΠΕΛΑ που ανήκουν ήδη στις πτωτικές της χρονιάς. Η διατήρηση του επιπέδου των 710 μονάδων είναι καλό σημάδι.

[SID:11495456]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece