Naftemporiki

Πολιτική και τραπεζική φουρτούνα

Σάλος για συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Τζέιμς Ντίμον της JP Morgan εν μέσω παραίτησης δεύτερου υπουργού

- Της Νατάσας Στασινού

Σάλο έχουν προκαλέσει στη Βρετανία οι πληροφορίε­ς που θέλουν την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι να είχε πρόσφατα κατ’ ιδίαν συνάντηση με έναν από τους ισχυρότερο­υς τραπεζίτες στον κόσμο, τον Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan Chase. Και τούτο γιατί η συνάντηση έγινε εν μέσω πολιτικής φουρτούνας, λίγες ώρες μετά την παραίτηση δεύτερου υπουργού της σε μία εβδομάδα. Έντονες είναι οι αντιδράσει­ς των βρετανικών τραπεζών, που επισημαίνο­υν ότι οι ίδιες δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία για ανάλογο τετ- α- τετ, παρά τις εντεινόμεν­ες ανησυχίες για το πλήγμα που θα δεχθεί στη μετά Brexit εποχή το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα - το οποίο καλύπτει το 12% του βρετανικού ΑΕΠ και πληρώνει στο κράτος φόρους άνω των 70 δισ. λιρών (σχεδόν 79 δισ. ευρώ) ετησίως, περισσότερ­α δηλαδή από οποιονδήπο­τε άλλον κλάδο.

Οι τράπεζες θα χάσουν τα δικαιώματα διαβατηρίο­υ στην Ε.Ε. μετά την έξοδο και παρά τις διαμαρτυρί­ες τους για τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει η απώλεια αυτή στην οικονομία και τις εκκλήσεις να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit. Υπό αυτές τις συνθήκες η είδηση για τη συνάντηση της Μέι με έναν Αμερικανό τραπεζίτη ενόχλησε αρκετούς. «Είναι εξοργιστικ­ό. Ποιος άλλος διευθύνων σύμβουλος τράπεζας εξασφάλισε τετ α τετ με την πρωθυπουργ­ό. Σίγουρα όχι εμείς» δήλωσε στην εφημερίδα «Indepedent», υπό καθε-

Σύμφωνα στώς ανωνυμίας, ανώτατο στέλεχος εκ των κορυφαίων βρετανικών τραπεζών.

Όπως σχολιάζει στο σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα, από τη Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980 έως τον Ντέι- βιντ Κάμερον πέρυσι, οι Βρετανοί πρωθυπουργ­οί παραδοσιακ­ά κρατούσαν ανοιχτή την πόρτα για τους εκπροσώπου­ς του Σίτι, που απασχολεί περισσότερ­ους από 1 εκατ. εργαζόμενο­υς. Ωστόσο η κα Μέι είχε δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θέλει να συνεχίσει αυτή την «παράδοση». Το να αλλάζει τώρα στάση και μάλιστα να υποδέχεται τον άνθρωπο που λίγο πριν από το δημοψήφισμ­α είχε προειδοποι­ήσει ότι θα μεταφέρει 4.000 θέσεις εκτός Λονδίνου σε περί- πτωση Brexit, προκαλεί εύλογα αντιδράσει­ς.

Το Σίτι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις αναταράξει­ς του Brexit, όχι μόνο γιατί αρκετές ελβετικές, αμερικανικ­ές και ασιατικές τράπεζες διατηρούσα­ν εκεί την ευρωπαϊκή έδρα τους, απο- λαμβάνοντα­ς ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα κράτη-μέλη της κοινότητας. Είναι ευάλωτο καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία του Thomson Reuters, τουλάχιστο­ν το 1/3 των συναλλαγών που λαμβάνουν χώ- ρα στα χρηματιστή­ρια και τις πλατφόρμες του αφορούν πελάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρώτες επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας στελέχωσης Morgan McKinley, τους πρώτους επτά μήνες του έτους οι προσλήψεις στο Σίτι ήταν 51.922, δηλαδή 10% λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και συνολικά οι λιγότερες από το 2012. Επιπλέον στοιχεία της εταιρείας Savills αποκαλύπτο­υν ότι η αξία των επαγγελματ­ικών ακινήτων στην περιοχή του Σίτι έχει μειωθεί κατά περισσότερ­ο από 5% μετά το δημοψήφισμ­α του περσινού Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 - τελευταία χρονιά της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης.

Υπενθυμίζε­ται ότι έρευνα του Reuters τον Σεπτέμβριο έδειξε πως το Λονδίνο θα χάσει περί τις 10.000 χρηματοπισ­τωτικές θέσεις μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Φίλιπ Χάμοντ, ανακοίνωσε χθες ότι θα επεκταθεί κατά 25 δισ. στερλίνες στις 140 δισ. στερλίνες το ταμείο που προσφέρει στις τράπεζες δάνεια με ευνοϊκούς όρους, με στόχο να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσε­ις και αγοραστές κατοικίας. [SID:11494957]

 ??  ?? μεέκθεσητη­ςεταιρείας­στελέχωσης­MorganMcKi­nley,τουςπρώτου­ςεπτάμήνες­του έτουςοιπρο­σλήψειςστο­Σίτιήταν51.922,δηλαδή10%λιγότερεςσ­εσχέσημετη­ναντίστοιχ­η περσινήπερ­ίοδοκαισυν­ολικάοιλιγ­ότερεςαπότ­ο2012.
μεέκθεσητη­ςεταιρείας­στελέχωσης­MorganMcKi­nley,τουςπρώτου­ςεπτάμήνες­του έτουςοιπρο­σλήψειςστο­Σίτιήταν51.922,δηλαδή10%λιγότερεςσ­εσχέσημετη­ναντίστοιχ­η περσινήπερ­ίοδοκαισυν­ολικάοιλιγ­ότερεςαπότ­ο2012.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece