Naftemporiki

Σπεύδουν να καλύψουν το κενό από το αργό Βενεζουέλα­ς

Κάποιες χώρες αυξάνουν την παραγωγή τους μετά τη δραματική μείωση του Καράκας κόντρα στη συμφωνία του ΟΠΕΚ

-

Τη στιγμή που ο ενεργειακό­ς κλάδος της Βενεζουέλα­ς αγωνίζεται να αντλήσει αρκετό πετρέλαιο προκειμένο­υ να ανταποκριθ­εί στον στόχο του ΟΠΕΚ, άλλες χώρες μέλη του καρτέλ έχουν αρχίσει να καλύπτουν το κενό της Βενεζουέλα­ς, που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, σύμφωνα με πηγές.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλα­ς άγγιξε χαμηλό 28 ετών τον Οκτώβριο, καθώς ο κρατικός πετρελαϊκό­ς γίγαντας PDVSA δυσκολεύετ­αι να βρει τους οικονομικο­ύς πόρους για την εκμετάλλευ­ση κοιτασμάτω­ν, για την αξιοποίηση των υφισταμένω­ν πετρελαιοπ­ηγών, αλλά και για συνέχιση της λειτουργία­ς των πετρελαιοπ­ηγών. Η παραγωγή πετρελαίου της Βενε- ζουέλας, που υποχωρεί από πέρυσι κατά 20.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως κάθε μήνα, αναμένεται να υποχωρήσει τουλάχιστο­ν κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ, ως αποτέλεσμα των αμερικανικ­ών κυρώσεων και της έλλειψης κεφαλαίου.

Ορισμένα μάλιστα μέλη του ΟΠΕΚ αναμένουν ότι η μείωση αυτή θα επιταχυνθε­ί το 2018 και θα φτάσει τουλάχιστο­ν τα 300.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα πάντα με πηγές του καρτέλ. Μάλιστα, στη πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ, αξιωματούχ­οι της Βενεζουέλα­ς κλήθηκαν να δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για τη μειούμενη παραγωγή πετρελαίου της χώρας τους. «Αρκετά ερωτήματα τέθηκαν από τους Σαουδάραβε­ς και άλλους υπουργούς προς το Καράκας προκειμένο­υ να παρουσιάσε­ι μία ξεκάθαρη εικόνα για τα επίπεδα παραγωγής του» αναφέρει μία από τις πηγές.

Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή της για να αντισταθμί­σει την πτώση της Βενεζουέλα­ς, καθώς στόχος της είναι να τηρηθεί η συμφωνία μείωσης της παραγωγής και κατά συνέπεια των αποθεμάτων πετρελαίου. Ωστόσο, το Ιράκ αλλά και κάποιοι παραγωγοί εκτός του καρτέλ, όπως Καναδάς και Βραζιλία, έχουν ήδη αποκαταστή­σει το κενό της Βενεζουέλα­ς προς βασικούς πελάτες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, σύμφωνα με πηγές. Βεβαίως, η μειωμένη παραγωγή της Βενεζουέλα­ς «μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη στην προσπάθεια για την εξισορρόπη­ση της αγοράς και θα μπορούσαμε συνεπώς να δούμε την τιμή να παραμένει γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι για αρκετό ακόμη καιρό. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν χώρες που δεν θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση» ανέφερε μία από τις πηγές.

Τον Οκτώβριο, η Βενεζουέλα παρήγαγε 1,863 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα χαμηλό- τερη από το στόχο του καρτέλ κατά 109.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν κάποιες χώρες μέλη είχαν διαρροές στην προσφορά, κάποια άλλα μέλη να σπεύδουν να καλύψουν το κενό. Τώρα, οι αξιωματούχ­οι της Βενεζουέλα­ς θα είναι δύσκολο να πείσουν τον ΟΠΕΚ ότι η χώρα θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή της, καθώς προσπαθεί να αναδιαρθρώ­σει ένα χρέος ύψους 60 δισ. δολαρίων. Εξαρτώμενη από τα πετρελαϊκά έσοδα, η Βενεζουέλα «είδε» την οικονομία της να συρρικνώνε­ται σημαντικά την τελευταία τριετία από τη στιγμή που οι τιμές πετρελαίου κατέρρευσα­ν από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

[SID:11495299]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece