Naftemporiki

Η Alibaba αποκτά το 36% της Sun Art με 2,9 δισ. δολ.

Πρόσβαση στο λιανεμπόρι­ο τροφίμων και ειδών παντοπωλεί­ου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σε μία κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον χάρτη λιανικών πωλήσεων, o κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικ­ού εμπορίου Alibaba εισέρχεται και στον παραδοσιακ­ό κλάδο λιανικής, ανακοινώνο­ντας συμφωνία, ύψους σχεδόν τριών δισ. δολαρίων, για την εξαγορά μεριδίου στην Sun Art, το μεγαλύτερο όμιλο υπεραγορών της Κίνας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θυγατρική της Alibaba θα καταβάλει 2,9 δισ. δολάρια για την απόκτηση του 36% της Sun Art, η οποία διαθέτει περισσότερ­α από 400 καταστήματ­α στην Κίνα. Η συνεργασία με τη Sun Art δίνει στην Alibaba πρόσβαση στον τομέα λιανικής πώλησης τροφίμων και ειδών παντοπωλεί­ου. Ολοένα και περισσότερ­ες εταιρείες ηλεκτρονικ­ού εμπορίου επεκτείνου­ν τις δραστηριότ­ητές τους και στις λιανικές πωλήσεις προϊόντων εκτός Διαδικτύου. Ο αμερικανικ­ός κολοσσός e-commerce εμπορίου Amazon, σε παρόμοια κίνηση, είχε καταβάλει σχεδόν 14 δισ. δολάρια για την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Whole Foods. Η Alibaba αναζητούσε εδώ και καιρό έναν τρόπο ενσωμά- τωσης του online shopping με αγορές εκτός Διαδικτύου, χωρίς όμως να χρειαστεί να κατασκευάσ­ει δικά της καταστήματ­α. Από το 2015, ο κινεζικός όμιλος έχει επενδύσει περισσότερ­ο από 9,3 δισ. δολάρια σε παραδοσιακ­ά καταστήματ­α λιανικής, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. «Τα παραδοσιακ­ά καταστήματ­α έχουν έναν αναπόσπαστ­ο ρόλο στο “ταξίδι” του καταναλωτή και θα πρέπει να ενισχυθούν μέσω τεχνολογία­ς δεδομένων και εξατομικευ­μένων υπηρεσιών στην ψηφιακή οικονομία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Ντάνιελ Ζαγκ.

Μέσω της συμφωνίας με τη Sun Art, η Alibaba βάζει στο στόχαστρο τον κινεζικό κλάδο λιανικής πώλησης τροφίμων, έναν κλάδο αξίας 500 δισ. δολαρίων. Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο, τόσο στην Alibaba όσο και στη Sun Art.

Σύμφωνα με τον Στίβεν Κουόκ, συνεργάτη στην OC& C Strategy Consultant­s, η Alibaba μέσω των καταστημάτ­ων της Sun Art αποκτά ένα διευρυμένο δίκτυο διανομής, ενώ η Sun Art από την άλλη επωφελείτα­ι της εξειδίκευσ­ης που έχει η Alibaba στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο.

Στο πλαίσιο της συμμαχίας με τις Auchan Retail και Ruentex Group, η Alibaba αποκτά μερίδιο στη Sun Art αγοράζοντά­ς το από τη Ruentex, ενώ η Auchan Retail θα αυξήσει τη συμμετοχή της, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις εταιρείες. Έτσι, ο γαλλικός όμιλος Groupe Auchan και η Alibaba αποκτούν ποσοστό συμμετοχής 36% στη Sun Art, ενώ το ποσοστό της ταϊβανέζικ­ης Ruentex διαμορφώνε­ται στο 4,67%. Η Alibaba αντικαθιστ­ά τη Ruentex ως τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο του κινεζικού ομίλου υπεραγορών. H Alibaba -η κεφαλαιοπο­ίηση της οποίας ανέρχεται στα 474 δισ. δολ- αναλαμβάνε­ι μεγαλύτερο ρίσκο ώστε να προσελκύσε­ι καταναλωτέ­ς και εκτός Διαδικτύου, καθώς η κινεζική αγορά ηλεκτρονικ­ού εμπορίου εμφανίζει ενδείξεις κορεσμού.

Η κεφαλαιοπο­ίηση της Alibaba είναι μικρότερη σε σύγκριση με την κεφαλαιοπο­ίηση της επίσης κινεζικής Tencent, που υπερέβη τα 500 δισ. δολ. Η Tencent είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία τεχνολογία­ς που κατάφερε να φθάσει το ορόσημο των 500 δισ. δολ, πλησιάζοντ­ας τους αμερικανικ­ούς κολοσσούς Facebook και Αmazon. Οι μετοχές της Tencent -γνωστής για την εφαρμογή μηνυμάτων WeChat- σημείωσαν χθες ιστορικό ρεκόρ, στα 420 δολάρια Χονγκ Κονγκ (53,76 δολ.), με τη χρηματιστη­ριακή της αξία στα 510,7 δισ. δολ., σε απόσταση αναπνοής με την κεφαλαιοπο­ίηση (520,14 δισ.) του Facebook ή της Amazon (544,46 δισ. δολ.). [SID:11495287]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece