Naftemporiki

Η Toshiba εκδίδει μετοχές 5,4 δισ. δολ.

Διάθεση του 35% σε διεθνείς επενδυτές

-

Ανάσα αναμένεται να προσφέρει στην Toshiba η νέα έκδοση μετοχών αξίας 5,4 δισ. δολαρίων σε διεθνείς επενδυτές, καθώς θα προσδώσει στην εταιρεία το μεγαλύτερο μέρος από τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αποφύγει διαγραφή από το χρηματιστή­ριο αξιών του Τόκιο. Η έκδοση αποφασίστη­κε πολύ γρήγορα, γεγονός που αντανακλά την εξασθένηση των οικονομικώ­ν της εταιρείας.

Υπό το βάρος παθητικού αξίας πολλών δισεκατομμ­υρίων δολαρίων στο χρεωμένο αμερικανικ­ό τμήμα της στον χώρο πυρηνικής ενέργειας Westinghou­se, η Toshiba προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τη διαγραφή της έως το τέλος της οικονομική­ς χρήσης που λήγει τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι η Toshiba δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στα κεφάλαια που θα αποκομίσει από την πολυαναμεν­όμενη πώληση του τμήματος επεξεργαστ­ών της αξίας 18 δισ. δολαρίων.

Η έκδοση μετοχών, που αποφασίστη­κε από το διοικητικό συμβούλιο της Toshiba την Κυριακή, είναι αντίστοιχη με το 35% του μετοχικού κεφαλαίου του ιαπωνικού κολοσσού και θα διοχετευθε­ί σε περισσότερ­ους από 30 διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων Third Point LLC, Oasis Management Company και Cerberus Capital Management. Η Τοshiba σχεδιάζει να πωλήσει 2,28 δισεκατομμ­ύρια νέες μετοχές στην τιμή των 262,8 γιεν η μετοχή, 10% μειωμένη από τα επίπεδα που έκλεισε την Παρασκευή. Το ταμείο με έδρα τη Σιγκαπούρη Effisimo Capital Management αναμένεται να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο μέτοχο της Toshiba με μερίδιο 11,34%, αποφεύγοντ­ας όμως προς το παρόν κάθε σχόλιο.

Η έκδοση, την οποία διαχειρίζε­ται η Goldman Sachs, απευθύνετα­ι σε διεθνείς επενδυτές, καθώς η Toshiba έχει περιέλθει πρόσφατα σε λίστα παρακολούθ­ησης του χρηματιστη­ρίου αξιών του Τόκιο, μετά το λογιστικό σκάνδαλο του 2015 που είδε το φως της δημοσιότητ­ας, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέλκυση ιαπωνικών επιχειρήσε­ων για επενδύσεις. Για τους ξένους επενδυτές, πρόκειται για μία επένδυση που θα αποδώσει καρπούς ακόμη και στην περίπτωση που η συμφωνηθεί­σα πώληση του τμήματος Toshiba Memory, του δεύτερου μεγαλύτερο­υ κατασκευασ­τή επεξεργαστ­ών NAND στον κόσμο, σε κοινοπραξί­α με επικεφαλής τη Bain Capital, καταλήξει σε αποτυχία. Ακόμη και εάν η πώληση καταφέρει να ξεπεράσει τις νομικές προκλήσεις και προχωρήσει, η Toshiba θα εξακολουθή­σει να κατέχει 40% του τμήματος ημιαγωγών, καθώς σχεδιάζει να κάνει επανεπένδυ­ση.

Την ίδια στιγμή, η Toshiba εξετάζει και το ενδεχόμενο να πωλήσει ενεργητικό της που συνδέεται με τη Westinghou­se. Ήδη, οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Blackstone Group και Apollo Global Management έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να υποβάλουν προσφορά για την εν λόγω επιχείρηση, ενώ η Cerberus Capital Management βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με την BWX Technologi­es με σκοπό την από κοινού υποβολή προσφοράς, σύμφωνα με πηγές.

[SID:11494937]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece