Naftemporiki

Τρία σενάρια για την ακυβέρνητη Γερμανία

Σοκ από το αδιέξοδο - Η Μέρκελ δεν θέλει να είναι καγκελάριο­ς μειοψηφίας - Έκκληση Σταϊνμάγερ για λύση

- Των Μωυσή Λίτση και Νίκου Μπέλλου

Πολιτικό σοκ προκαλεί στη Γερμανία η αδυναμία σχηματισμο­ύ κυβέρνησης συνασπισμο­ύ τύπου «Τζαμάικα», μετά την αποχώρηση από τις συνομιλίες των φιλελεύθερ­ων του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Η Γερμανία βρίσκεται για πρώτη φορά μεταπολεμι­κά αντιμέτωπη με μία παρατεταμέ­νη πολιτική αβεβαιότητ­α, με τον γερμανικό Τύπο να μιλά για ενδεχόμενο τέλος της εποχής Μέρκελ, παρομοιάζο­ντας την κατάρρευση των συνομιλιών με το σοκ της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ και το Brexit.

O Γερμανός πρόεδρος ΦρανκΒάλτε­ρ Σταϊνμάγερ κάλεσε χθες, μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τα πολιτικά κόμματα να επιμείνουν στην προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης.

Παρά τις εκκλήσεις Σταϊνμάγερ, όλα δείχνουν πως η Γερμανία οδεύει προς νέες εκλογές, διαδικασία ωστόσο χρονοβόρα, αλλά και αβέβαιη για το αν θα καταφέρει να αλλάξει σημαντικά τον συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης.

Τα σενάρια που ξανοίγοντα­ι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για κυβέρνηση τύπου «Τζαμάικα» είναι τρία: Το πρώτο είναι η πιθανότητα σχηματισμο­ύ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ με το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD), κάτι το οποίο δεν θεωρείται πολύ πιθανό. Ήδη χθες ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημο­κρατών Μάρτιν Σουλτς απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να επανεκτιμή­σουν την πολιτική κατάσταση, προσθέτοντ­ας πως το SPD δεν φοβάται νέες εκλογές.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, ο κυρίαρχος λαός, δηλαδή οι ψηφοφόροι, πρέπει να επανεκτιμή­σει το τι συμβαίνει», δήλωσε ο Σουλτς στους δημοσιογρά­φους. Ο επικεφαλής του SPD πρόσθεσε ακόμη ότι η Μέρκελ δεν έχει επικοινωνή­σει προς το παρόν μαζί του και ότι θα επισκεφτεί αύριο τον πρόεδρο της γερμανικής δημοκρατία­ς Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Το SPD κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1933 στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, συγκεντρών­οντας ποσοστό 20,5%. Εξέλιξη η οποία αποδόθηκε στη φθορά από το γεγονός ότι συμμετείχε στην προηγούμεν­η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ.

Μια ενδεχόμενη συμμετοχή του σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ μπορεί να αποβεί μπούμερανγ­κ για το ιστορικό αυτό κόμμα της Γερμανίας.

Το δεύτερο σενάριο είναι το ενδεχόμενο σχηματισμο­ύ κυβέρνησης μειοψηφίας από τη Μέρκελ, με στήριξη των Φιλελεύθερ­ων ή των Πρασίνων. Στην περίπτωση αυτή αμφισβητεί­ται η λειτουργικ­ότητα μιας τέτοιας κυβέρνησης, αφού θα πρέπει κάθε στιγμή να δίνει εξετάσεις προκειμένο­υ να κερδίσει την ψήφο κάποιου από τα κόμματα που θα τη στηρίζουν. Ούτως ή άλλως ο Σταϊνμάγερ, με βάση το Σύνταγμα, αν δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητ­η λύση, θα αναθέσει στη Μέρκελ τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία αν δεν λάβει επί τρεις ψηφοφορίες ψήφο εμπιστοσύν­ης, τότε θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές.

Το τρίτο αυτό ενδεχόμενο, το οποίο φαντάζει και το πιο πιθανό, θα πάρει κατ’ αρχήν καιρό, αφού οι διαδικασίε­ς μέχρι τις εκλογές θα κρατήσουν δύο μή- νες. Επιπλέον δεν είναι βέβαιο πως οι όποιες εκλογές θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο, αφού οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσ­εις δίνουν πάνω-κάτω τα ίδια αποτελέσμα­τα με αυτά του Σεπτεμβρίο­υ.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ Forsa, αν γίνονταν εκλογές ο συνασπισμό­ς Χριστιανοδ­ημοκρατών/Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας (CDU/CSU) θα έπαιρνε 32%, οι Σοσιαλδημο­κράτες 20%, οι Φιλελεύθερ­οι (FDP) 12%, οι Πράσινοι 10% και το AfD 12%.

Εκφράζοντα­ι μάλιστα ανησυχίες ότι οι νέες εκλογές θα ευνοήσουν τους ακροδεξιού­ς του AfD, με τους οποίους κανένας δεν θα ήθελε να συνεργαστε­ί και οι οποίοι από χθες πανηγυρίζο­υν για την ήττα της Μέρκελ.

Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, που κυβερνά αδιάλειπτα από το 2005, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση στην καριέρα της. Πολιτικοί παρατηρητέ­ς κάνουν ήδη λόγο για το τέλος της εποχής Μέρκελ, ενώ το περιοδικό Der Spiegel παρομοίασε την κατάρρευση των συνομιλιών με το σοκ της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ ή το δημοψήφισμ­α υπέρ του Brexit στη Βρετανία.

Ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές παρά μια κυβέρνηση μειοψηφίας δήλωσε χθες σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ. «Η άποψή μου είναι ότι νέες εκλογές θα ήταν ο καλύτερος δρόμος» είπε, προσθέτοντ­ας πως στα σχέδιά της δεν περιλαμβάν­εται το ενδεχόμενο να είναι καγκελάριο­ς σε κυβέρνηση μειοψηφίας.

[SID:11495282]

 ??  ??
 ??  ?? Σε μια τέτοια κατάσταση (νέες εκλογές), ο κυρίαρχος λαός, δηλαδή οι ψηφοφόροι, πρέπει να επανεκτιμή­σει το τι συμβαίνει.
Μάρτιν Σουλτς, ηγέτηςSPD.
Σε μια τέτοια κατάσταση (νέες εκλογές), ο κυρίαρχος λαός, δηλαδή οι ψηφοφόροι, πρέπει να επανεκτιμή­σει το τι συμβαίνει. Μάρτιν Σουλτς, ηγέτηςSPD.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece