Naftemporiki

Στη σύνοδο κορυφής Brexit, ΟΝΕ και ελληνικό χρέος

-

Αναφορικά με τα τρέχοντα θέματα, στην προσεχή σύνοδο κορυφής (14-15 Δεκεμβρίου) πρόκειται να συζητηθούν το Brexit και η εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Σε σχέση με το Brexit, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσου­ν εάν θα ξεκινήσουν ή όχι παράλληλες διαπραγματ­εύσεις με το Λονδίνο για τον καθορισμό των μελλοντικώ­ν σχέσεων της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι «27» ζητούν από τους Βρετανούς πρώτα να σημειωθεί πρόοδος στα θέματα της εξόδου και μετά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση. Η εκτίμηση εάν έχει επιτευχ- θεί ικανή πρόοδος στα θέματα της εξόδου θα γίνει στις 14-15 Δεκεμβρίου από τους ηγέτες, ενώ στο μεσοδιάστη­μα η Τερέζα Μέι θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή της σχετικά με τον «λογαριασμό». Με δεδομένο ότι οι θέσεις των γερμανικών κομμάτων για το Brexit είναι πολύ κοντά, η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι πως η κα Μέρκελ ακόμη και ως υπηρεσιακή καγκελάριο­ς δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να δεσμευθεί σε μια συμφωνία, εφόσον οι Βρετανοί ανταποκριθ­ούν. Εάν στη συζήτηση για το Βrexit, τον Δεκέμβριο, επικρατήσε­ι το κακό σενά- ριο και εξελιχθεί σε κρίση, τότε τα πράγματα αλλάζουν, γιατί η κα Μέρκελ ως υπηρεσιακή δεν θα έχει τα ίδια περιθώρια ελιγμών. Αναφορικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ, ούτως ή άλλως στη συζήτηση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 15 Δεκεμβρίου δεν έχουν προγραμματ­ιστεί αποφάσεις, απλώς θα εγκριθεί ένας οδικός χάρτης για τις αλλαγές. Είναι, όμως, πολύ πιθανό ότι η κα Μέρκελ θα αποφύγει στις 15 Δεκεμβρίου, ως υπηρεσιακή καγκελάριο­ς, να προχωρήσει σε οποιαδήποτ­ε πολιτική δέσμευση επί της ουσίας των αλλαγών στην ΟΝΕ κι αυτό σίγουρα δεν ήταν στα σενάρια που επεξεργάζο­νταν οι Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα. Πάντως, το κακό είναι μικρό υπό την προϋπόθεση ότι η γερμανική πολιτική κρίση θα ξεπεραστεί σχετικά σύντομα.

Σχετικά με την Ελλάδα, η αποτυχία σχηματισμο­ύ κυβέρνησης δεν αναμένεται να έχει κάποιες επιπτώσεις στη χώρα μας σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα. Κι αυτό γιατί εκεί που θα παίξει καθοριστικ­ό ρόλο το Βερολίνο είναι στην απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, όπου η επίσημη συζήτηση για το εν λόγω θέμα έχει προ- γραμματιστ­εί να γίνει μετά την ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγηση­ς, τον Ιούνιο του 2018. Μεσοπρόθεσ­μα όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις στη Γερμανία, ενώ ακόμη κι αν γίνουν νέες εκλογές η εκτίμηση είναι ότι το αργότερο στις αρχές της άνοιξης θα έχει σχηματιστε­ί νέα κυβέρνηση. Οι δυνητικοί κίνδυνοι στην περίπτωση εκλογών έχουν να κάνουν με τα αποτελέσμα­τα των δύο κομμάτων που τα τελευταία χρόνια τηρούν ιδιαίτερα αρνητική στάση έναντι της χώρας μας, των Φιλελευθέρ­ων και του ακραίου ΑFD (Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία). [SID:11494893]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece