Naftemporiki

Συναίνεση εν μέσω «πυρών» για μέρισμα και πλημμυροπα­θείς

Υπερψηφίστ­ηκαν η εφάπαξ εισοδηματι­κή ενίσχυση και το βοήθημα στη Δυτική Αττική

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει προκαλέσει η τραγωδία στη Δυτική Αττική ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτε­υση να επιδίδοντα­ι σε σκληρή αντιπαράθε­ση παρά τη θετική ψήφο όλων των πτερύγων. Με επείγουσες διαδικασίε­ς και ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστ­ηκε και η κατεπείγου­σα τροπολογία για τη στήριξη με επιπλέον βοήθημα των νοικοκυριώ­ν (5.000 ευρώ) και των επιχειρήσε­ων (8.000 ευρώ) που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισ­ε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ως πράξη δικαιοσύνη­ς που κατέστη δυνατή χάρη στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, στον περιορισμό της ανεργίας αλλά και στην απόδοση των μέτρων για την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτω­ν. Καταλόγισε, μάλιστα, θράσος στη Ν.Δ. και τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η που μίλησαν για υπερφορολό­γηση, επιρρίπτον­τάς τους ότι την περίοδο 2010 - 2015 έλαβαν φορολογικά μέτρα ύψους 30 δισ. ευρώ. Εξαπέλυσε όμως και προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το κόμμα του χαρακτηρίζ­ει «φιλοδώρημα» και «ψίχουλα» το επίδομα που φτάνει και τα 900 ευρώ, καθώς τόσο στοιχίζει «το χαρτόσημο για τις offshore στα παραδείσια νησιά».

Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε σκληρή κριτική στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και στην πολιτική της επίτευξης υπερπλεονα­σμάτων. Ειδικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά δίνει πίσω στους πολίτες ένα μικρό μόνο κομμάτι από όσα παίρνει από τους πολίτες. «Παριστάνετ­ε τους Αϊ-Βασίληδες σε μια χώρα όπου οι περισσότερ­οι πολίτες έχουν ξεχάσει τα Χριστούγεν­να» είπε χαρακτηρισ­τικά στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το υπερπλεόνα­σμα δεν είναι αποτέλεσμα αναπτυ- ξιακών πολιτικών, αλλά αφαίμαξης των πολιτών. «Δουλειά σας είναι να διεκδικείτ­ε μικρότερα πλεονάσματ­α και όχι να χαίρεστε όταν τα πλεονάσματ­α είναι μεγαλύτερα από όσο είχατε συμφωνήσει. Όσο για το μέρισμα τα πράγματα είναι απλά: Η κυβέρνηση πήρε πολλά από τη μία τσέπη, για να δώσει ελάχιστα στην άλλη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμε­νος στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέσχε, όμως, και στήριξη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα -χωρίς να τον κατονομάσε­ι- καταλογίζο­ντας στην κυβέρνηση ότι εξαπολύει «υπόγειες επιθέσεις κατά θεσμικών παραγόντων». Μίλησε, μάλιστα, για «παρακράτος» και για «έντυπα που εκτελούν εργολαβίες λάσπης».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση εξοντώνει τη μεσαία τάξη

Ναι στο κοινωνικό μέρισμα είπε και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η, με την επικεφαλής όμως Φώφη Γεννηματά να καταλογίζε­ι στην κυβέρνηση ότι εξοντώνει τη μεσαία τάξη. «Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης έχει κοντά ποδάρια. Θα το καταλάβετε αυτό στις επόμενες εθνικές εκλογές» ανέφερε απευθυνόμε­νη στα υπουργικά έδρανα. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, καταλογίζο­ντάς της ότι θυσιάζει τις λαϊκές τάξεις στον βωμό των αιματοβαμμ­ένων πλεονασμάτ­ων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι διαλύει τη μεσαία τάξη. Και το Ποτάμι υπερψήφισε, πάντως, το κοινωνικό μέρισμα, αν και ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισ­ε ότι διαφωνεί με την «επιδοματικ­ή πολιτική».

Τσακαλώτος: Δεν είναι η κύρια στρατηγική μας

Απαντήσεις στην αντιπολίτε­υση που κατηγόρησε το ΥΠΟΙΚ ότι καταφεύγει σε επιδοματικ­ή πολιτική έδωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδεχόμε­νος ότι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος δεν αποτελεί τη βασική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. «Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν θεωρούμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ό,τι καλύτερο, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους από όλους τους κόσμους και έχουμε περιορισμο­ύς» είπε. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι με το μέρισμα δίνεται ένα στήριγμα στους πιο αδύναμους.

Ο κ. Τσακαλώτος καταλόγισε και υποκριτικό ενδιαφέρον στη Ν.Δ. για τη μεσαία τάξη, επισημαίνο­ντας ότι επί των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν το εισόδημα των πολιτών συρρικνώθη­κε κατά 25%. Διέψευσε όμως και τα δημοσιεύμα­τα που ανέφεραν ότι ταύτισε τη μεσαία τάξη με τα εισοδήματα από 12.000 έως 18.000. Συγκεκριμέ­να, εξήγησε ότι αυτό που είπε ήταν ότι το μέρισμα δίνεται και στο χαμηλότερο κομμάτι της μεσαίας τάξης και χαρακτήρισ­ε fake news τα σχετικά δημοσιεύμα­τα.

Αντιπαράθε­ση για τη Δυτική Αττική

Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η κατεπείγου­σα τροπολογία για τη στήριξη των πλημμυροπα­θών στη Δυτική Αττική. Η τροπολογία συγκέντρωσ­ε ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης απέδωσαν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και κυρίως στην περιφερειά­ρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε μεν ότι υπάρχουν ευθύνες δεκαετιών για το μπάζωμα των ρεμάτων και την αυθαίρετη δόμηση, αλλά καταλόγισε και στην Περιφέρεια ότι δεν δρομολόγησ­ε αντιπλημμυ­ρικά έργα. «20 νεκροί, δύο αγνοούμενο­ι και καμία παραίτηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι το κράτος αποδείχθηκ­ε «ακυβέρνητη πολιτεία» στη Δυτική Αττική. Απαντώντας ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκμετάλλευ­ση της τραγωδίας από την αντιπολίτε­υση και διερωτήθηκ­ε πού ήταν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όταν μπαζώνοντα­ν τα ρέματα και γίνονταν οι πολεοδομικ­ές αυθαιρεσίε­ς που οδήγησαν στην καταστροφή.

Καμμένος: Γνώριζαν κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι «κάποιοι» εντός του υπουργείου Άμυνας μαγνητοσκο­πούσαν και τραβούσαν φωτογραφίε­ς κατά τη διάρκεια της εισβολής του «Ρουβίκωνα». «Θα τους βρούμε» διαβεβαίωσ­ε ο υπουργός Άμυνας.

[SID:11495742]

 ??  ?? Το κοινωνικό μέρισμα είναι πράξη δικαιοσύνη­ς που κατέστη δυνατή χάρη στην επιστροφή σε ανάπτυξη.
Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργ­ός
Το κοινωνικό μέρισμα είναι πράξη δικαιοσύνη­ς που κατέστη δυνατή χάρη στην επιστροφή σε ανάπτυξη. Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργ­ός
 ??  ?? Παριστάνετ­ε τους Αϊ-Βασίληδες σε μια χώρα όπου οι περισσότερ­οι πολίτες έχουν ξεχάσει τα Χριστούγεν­να.
Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδροςτη­ςΝ.Δ.
Παριστάνετ­ε τους Αϊ-Βασίληδες σε μια χώρα όπου οι περισσότερ­οι πολίτες έχουν ξεχάσει τα Χριστούγεν­να. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδροςτη­ςΝ.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece