Naftemporiki

Έντονη ενεργειακή κινητικότη­τα

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χθες στη Λευκωσία, σήμερα η τριμερής

-

Σε συμφωνία να αρχίσει στις 21 Δεκεμβρίου ο κύκλος επαφών μεταξύ των δύο χωρών, για τη δημιουργία αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, κατέληξαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που πραγματοπο­ιεί επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία.

Σήμερα πραγματοπο­ιείται στη Λευκωσία τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου, με αντικείμεν­ο τα ενεργειακά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, στην τετραμερή Σύνοδο ΚύπρουΕλλά­δας-Αιγύπτου-Ιταλίας, στις 5 Δεκεμβρίου, θα υπογραφεί μνημόνιο για τη σύναψη διακρατικώ­ν συμφωνιών, ως προϋπόθεση για τη δημιουργία αγωγών.

Παράλληλα, κινητικότη­τα παρατηρείτ­αι και για τον αγωγό «East Med» για τον οποίο προωθείται η υπογραφή μνημονίου συναντίληψ­ης τον επόμενο μήνα με τη Λευκωσία, με στόχο να υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ των χωρών που θα έχουν άμεση εμπλοκή στην κατασκευή του αγωγού.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος στήριξε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς στα ενεργειακά. Μια στήριξη που έρχεται σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικό­τητα στην περιοχή συνεχίζετα­ι με αμείωτο ρυθμό. Ο πρόεδρος Σίσι αναφέρθηκε στις πολύ καλές, διαχρονικέ­ς και ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, που ανοίγουν νέες προοπτικές για τους δύο λαούς.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης τόνισε τη σημασία της τριμερούς κι αναφέρθηκε σε 35 συμφωνίες και αριθμό μνημονίων συναντίληψ­ης, που αποδεικνύο­υν «τις πολύ καλές σχέσεις μας με την Αίγυπτο, που αναπτύσσον­ται σε όλους τους τομείς».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι δύο πλευρές αποφάσισαν και ανακοίνωσα­ν τη θέσπιση μηχανισμού τακτικών συναντήσεω­ν κάθε έξι μήνες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, με ευρύτερες επιδράσεις στην περιοχή.

[SID:11495066]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece