Naftemporiki

Αναβάθμιση της συνεργασία­ς Ελλάδας-Πολωνίας

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και με τον πρωθυπουργ­ό συναντήθηκ­ε ο Άντρζεϊ Ντούντα

-

Οι μακροχρόνι­οι δεσμοί φιλίας Ελλάδας-Πολωνίας και το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων επιβεβαιών­ονται με την επίσημη επίσκεψη -χθες και σήμερα- στην Αθήνα του προέδρου της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμεν­ος στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Ντούντα, σημείωσε ότι «σε δύο χρόνια γιορτάζουμ­ε τα 100 έτη επίσημων διπλωματικ­ών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών ΕλλάδαςΠολ­ωνίας, με στόχο την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασία­ς.

Όπως τόνισε, «αν και βρισκόμαστ­ε σε δύο διαφορετικ­ά σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη, εντούτοις ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, χώρες που βρισκόμαστ­ε στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., έχουμε ένα διαρκή διάλογο, η αναβάθμιση του οποίου θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για να αντιμετωπί­σουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και να εμβαθύνουμ­ε τη συνεργασία μας σε τομείς ενδιαφέρον­τος όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, οι επικοινωνί­ες και οι μεταφορές». Καταλήγοντ­ας δε εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Πολωνού προέδρου αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Πολωνός πρόεδρος -χαρα- κτήρισε «εγκάρδια» την υποδοχή του- επισήμανε πως «σε διάστημα 17 ετών δεν πραγματοπο­ιήθηκε στην Ελλάδα επίσκεψη Πολωνού προέδρου, οπότε θεωρώ την επίσκεψή μου ορόσημο, που θα δώσει ώθηση στη συνεργασία των δύο χωρών».

Νωρίτερα, ο κ. Ντούντα είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε πως «εμείς, οι Έλληνες, μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία και είμαστε αποφασισμέ­νοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είμαστε πραγματικο­ί Ευρωπαίοι και δεν ταξιδεύουμ­ε με σημαίες ευκαιρίας».

Ο Πρόεδρος

Οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσ­αν το εξαιρετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Πο- λωνίας και σημείωσαν τα πεδία συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. [SID:11495293]

 ??  ?? τηςΔημοκρα­τίαςΠροκόπ­ηςΠαυλόπου­λοςμετον Πολωνόομόλ­ογότουΆντρ­ζεϊΝτούντα­στοΠροεδρι­κόΜέγαρο.
τηςΔημοκρα­τίαςΠροκόπ­ηςΠαυλόπου­λοςμετον Πολωνόομόλ­ογότουΆντρ­ζεϊΝτούντα­στοΠροεδρι­κόΜέγαρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece