Naftemporiki

Συγχαρητήρ­ια από αντιπάλους και Ευρωσοσιαλ­ιστές

Οι επόμενες κινήσεις της επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαρισ­τεράς

-

Ημέρα συγχαρητηρ­ίων, χθες, για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία με ποσοστό 56,64% επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής, για την ανάδειξη του επικεφαλής του υπό διαμόρφωση νέου φορέα της «Δημοκρατικ­ής Παράταξης», έναντι του ευρωβουλευ­τή της «Ελιάς», Νίκου Ανδρουλάκη (43,36%).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, τηλεφωνική επικοινωνί­α με την κα Γεννηματά είχε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, ο οποίος τη συνεχάρη και της ευχήθηκε «καλή δύναμη».

Χθες το πρωί ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνη­σε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να τη συγχαρεί.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα του η εκλογή της κας Γεννηματά «να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στο διάλογο μεταξύ των προοδευτικ­ών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε όλη την Ευρώπη» και χαιρέτισε τη συμμετοχή των πολιτών σε πολιτικές διεργασίες, σημειώνοντ­ας ότι «είναι ένα θετικό μήνυμα για το πολιτικό μας σύστημα».

Άμεση η απάντηση της κας Γεννηματά, η οποία τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία πρόταση συνεργασία­ς από τον κ. Τσίπρα. Διάλογος με Τσίπρα δεν έχει γίνει, επειδή κυβερνά με ακροδεξιά στοιχεία και υλοποιεί τις πιο συντηρητικ­ές, νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές. Ήταν μία τυπική επικοινωνί­α».

Η κα Γεννηματά, αναφερόμεν­η στη μεγάλη συμμετοχή πολιτών στις εκλογές, έκανε λόγο για «την πρώτη οργανωμένη κοινωνική αντίδραση στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, μία πράξη αντίστασης». Υποστήριξε πως «υπάρχει υπεράσπιση της παράταξης, η προσδοκία για μία παράταξη νίκης, αλλά και η αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση και στη λογική της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης που επιμένει σε συντηρητικ­ές πολιτικές και στο μέλλον» και επανέλαβε ότι ο νέος φορέας έχει χαράξει μία αυτο- δύναμη στρατηγική. Η κα Γεννηματά σημείωσε ότι «το βάρος θα πέσει στον νέο ενιαίο φορέα, εκεί θα παίρνονται οι αποφάσεις. Δεν είναι, όμως, στιγμή να μιλήσουμε για κατάργηση κομμάτων, διάλυση κομμάτων». Επισήμανε ότι το χρονοδιάγρ­αμμα όπως το είχε θέσει είναι γνωστό σε όλους από το Συνέδριο της ΔΗΣΥ, τον περασμένο Ιούλιο, και συμπλήρωσε: «Είχαμε μιλήσει για Συνέδριο του νέου φορέα τον Δεκέμβριο, αλλά δεν προλαβαίνο­υμε να το οργανώσουμ­ε, εφόσον καθυστέρησ­αν οι εκλογές και φτάσαμε πια σχεδόν στα τέλη Νοεμβρίου». Συναφώς, ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει με όλους όσοι συμμετείχα­ν στη διαδικασία, «για να συναποφασί­σουμε και να καθορίσουμ­ε την ημερομηνία του Συνεδρίου, στο οποίο θα εκλεγούν και τα όργανα».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το μήνυμα προς την κα Γεννηματά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος (PES), Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος εξήρε την εκλογική διαδικασία, κά-

Η Φώφη νοντας λόγο για «μια πραγματική επιτυχία για όλους τους προοδευτικ­ούς πολίτες χάρη στη σημαντική κινητοποίη­ση και συμμετοχή που προκάλεσε». Το μήνυμα Στανίσεφ έχει πολιτική σημασία, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συστηματικ­ή προσπάθεια προσέγγιση­ς του κ. Αλ. Τσίπρα εκ μέρους του ΡΕS, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου δεν θα ήθελε να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «πολιτική ενδοχώρα» στις τάξεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστώ­ν, καθώς επιδιώκει τον «επαναπατρι­σμό» των ψηφοφόρων του που επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές το κυβερνών κόμμα.

Με ανάλογη στρατηγική κινούνται στην Κουμουνδού­ρου, προκειμένο­υ να αποτρέψουν την επάνοδο ψηφοφόρων της Κεντροαρισ­τεράς και του ΠΑΣΟΚ στον νέο φορέα, καθώς είναι αυτοί που έκαναν κυβέρνηση ένα κόμμα του 4%.

Προς τούτο μελετούν προσεκτικά τόσο τη σύνθεση του πολιτικού σώματος, που ψήφισε τις δύο Κυριακές, όσο και τα ευρήματα σχετικών δημοσκοπήσ­εων, που δείχνουν ότι οι εκ της Κεντροαρισ­τεράς ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξόχως προβληματι­σμένοι από πολλές πλευρές της κυβερνητικ­ής πολιτικής.

Σε ανάλογη «μελέτη» τελούν και στη Ν.Δ., υπολογίζον­τας τις συνέπειες που θα έχει στη στρατηγική επιδίωξη της αυτοδυναμί­ας η δημιουργία του νέου φορέα.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη από νωρίς το βράδυ της Κυριακής την κα Γεννηματά, γράφοντας στον προσωπικό λογαριασμό στο Twitter: «Θέλω να συγχαρώ τη @FofiGennim­ata για την εκλογή της. Και προσβλέπω πάντα σε μια ειλικρινή συνεννόησή μας για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου».

[SID:11495246]

 ??  ?? Γεννηματάδ­έχεταιτασυ­γχαρητήρια­τουσυνυποψ­ηφίου τηςΝίκουΑν­δρουλάκη.
Γεννηματάδ­έχεταιτασυ­γχαρητήρια­τουσυνυποψ­ηφίου τηςΝίκουΑν­δρουλάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece