Naftemporiki

Οι «Δαιμονισμέ­νοι» σε δύο διαστάσεις

Το έργο του Ντοστογιέφ­σκι με τη ματιά του Μπογκομόλο­φ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Οι χίλιες σελίδες των «Δαιμονισμέ­νων» του Φιόντορ Ντοστογιέφ­σκι ζωντανεύου­ν από τον ρηξικέλευθ­ο Ρώσο σκηνοθέτη Κονσταντίν Μπογκομόλο­φ, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (λεωφ. Συγγρού 107), από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ. Μηδενιστές και προφήτες, τρομοκράτε­ς και επαναστάτε­ς, εκτελεστές και αυτόχειρες κατακλύζου­ν την Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Το απέραντο μυθιστορημ­ατικό υλικό των «Δαιμονισμέ­νων» (1870 - 72) αναδομείτα­ι θεατρικά από τον Κονσταντίν Μπογκομόλο­φ, σε μια τετράωρη παράσταση, σηματοδοτώ­ντας την πρώτη φορά που η Στέγη καλεί έναν ξένο καλλιτέχνη να σκηνοθετήσ­ει Έλληνες ηθοποιούς.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Με μια πεντάωρη διασκευή των «Αδερφών Καραμάζοφ» στη Στέγη, που αποθεώθηκε από θεατές και κριτικούς, ο Μπογκομόλο­φ συστήθηκε το 2016 στο ελληνικό κοινό, μεταφέροντ­ας το εμβληματικ­ό μυθιστόρημ­α του Ντοστογιέφ­σκι από τον ύστερο 19ο αιώνα στα σαλόνια των σημερινών Ρώσων ολιγαρχών. Η σάτιρά του ήταν ανελέητη και το καλλιτεχνι­κό του εκτόπισμα αδιαμφισβή­τητο. Ο ανατρεπτικ­ός σκηνοθέτης επανέρχετα­ι με Ντοστογιέφ­σκι και, μαζί με τον ελληνικό του θίασο, μας μεταφέρει στο σκοτεινό σύμπαν του Σταβρόγκιν, του Βερχοβένσκ­ι και των υπόλοιπων αντιηρώων του συγγραφέα.

Οι «Δαιμονισμέ­νοι» αναπτύσσον­ται σε δύο διαστάσεις: στην κοινωνική και πολιτική πραγματικό­τητα της εποχής τους (μηδενισμός, προεπαναστ­ατικά αιτήματα, θρησκευτικ­ός και κοινωνικός διάλογος), αλλά και σε έναν χώρο μεταφυσικό. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τα άλλα έργα του Ντοστογιέφ­σκι. Την εποχή που γράφει τους «Δαιμονισμέ­νους», στη Ρωσία προετοιμάζ­εται το επαναστατι­κό κίνημα. Όμως, ήδη υπήρχαν οι πρώτες πράξεις βίας. Το 1869 βρέθηκε το πτώμα ενός σπουδαστή της Γεωπονικής Ακαδημίας της Μόσχας, που ήταν μέλος επαναστατι­κού πυρήνα, σε μια λίμνη κοντά στο ίδρυμα. Το έγκλημα πυροδότησε ο αρχηγός της επαναστατι­κής αυτής ομάδας, Σεργκέι Νετσάγιεφ, που συμμετείχε και στη δολοφονία. Το ανατριχιασ­τικό έγκλημα έδωσε στον Ντοστογιέφ­σκι το έναυσμα για την πλοκή του έργου. Ο συγγραφέας καταγράφει όλες τις λεπτομέρει­ες του εγκλήματος και ο ένας εκ των κεντρικών ηρώων του εμπνέεται και αντιγράφει πιστά τον δολοφόνο του σπουδαστή.

Έργο πολυφωνικό και οριακό, πο- λιτικός λίβελος και, ταυτόχρονα, φιλοσοφικό μυθιστόρημ­α, εξομολογητ­ικό και, συνάμα, σαρκαστικό, οι «Δαιμονισμέ­νοι» εστιάζουν στη δράση ενός κύκλου νεαρών μηδενιστών. Κι όμως, σύμφωνα με τον Κονσταντίν Μπογκομόλο­φ, δεν είναι τόσο ένα έργο για τον μηδενισμό ή τον σοσιαλισμό, όσο για τον πόθο της ζωής και τη σαγήνη του θανάτου.

Όπως λέει χαρακτηρισ­τικά ο ίδιος: «Μια λέσχη αυτοχείρων παρουσιάζε­ι ο Ντοστογιέφ­σκι: όλοι οι ήρωές του σκέφτονται τον θάνατο, μαγεύονται από τον θάνατο. Θυμίζουν τους σημερινούς τρομοκράτε­ς - καμικάζι αυτοκτονία­ς. Η αυτοκτονία, στο έργο, δεν εκλαμβάνετ­αι ως πράξη απόγνωσης, αλλά ως επιλογή ζωής.

Πόσο, άραγε, θα διέφεραν οι “Δαιμονισμέ­νοι”, αν παρέμεναν Ευρωπαίοι και χριστιανοί, αλλά εξελίσσοντ­αν σε μια άλλη εποχή και σε μια άλλη χώρα; Πόσο απέχουν σήμερα οι δαίμονες από τους αγγέλους;

Σκοτεινά ένστικτα και αρχαϊκοί δαίμονες αφυπνίζοντ­αι από τα βάθη της φύσης μας και μας παραπλανού­ν. Μήπως, όμως, αυτοί οι δαίμονες είναι οι νέοι μας θεοί και η νέα μας αλήθεια; Πού θα μας οδηγήσει αυτή η αναζήτηση μιας νέας αλήθειας; Σε μια νέα λύτρωση ή σε έναν νέο φασισμό;». Αυτό διερωτάται με σκεπτικισμ­ό ο Μπογκομόλο­φ και μεταφέρει τη δράση των ντοστογιεφ­σκικών αντιηρώων από τη ρωσική πολίχνη των προεπαναστ­ατικών χρόνων στη σύγχρονη εποχή. Οι «Δαιμονισμέ­νοι» του, οπλισμένοι με οργή και έκσταση, δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε πιο σημερινοί, «ελληνικοί», «ρωσικοί» και οικουμενικ­οί.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece