Naftemporiki

Και τώρα τι, Frau Bundeskanz­lerin;

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Δύσκολη εποχή. Η σταθερότητ­α δεν είναι μαθηματική αρχή. «Βρισκόμαστ­ε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδια­κή Γερμανία». Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά, η πρώτη ρωγμή στη θέση εκείνης της ανιαρής εικόνας μιας γραμμικής ιστορίας, την οποία διατηρεί κανείς μόνο αν κλείσει τα μάτια μπροστά στο υπερισχύον πλήθος γεγονότων.

Ποιος κλείνει τα μάτια στο μητρικό τοπίο; Στα ανατολικά, μετά την ουκρανική κρίση, η Ρωσία εμφανίζετα­ι ως απειλή. Στα δυτικά, ο Αμερικανός σύμμαχος έχει γίνει απρόβλεπτο­ς. Στον νότο, το προσφυγικό, παρά τη συμφωνία με την Τουρκία, κάνει κρότο. Στ’ ανατολικά, ο κινεζικός γίγαντας αυξάνει την ισχύ του και εντός της Ε.Ε. οι προκλήσεις είναι πολλές, ύστερα από μια δεκαετία διαχείριση­ς κρίσεων.

Πάντα στην ιστορία της μεταπολεμι­κής Γερμανίας οι διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε ομοσπονδια­κό επίπεδο ολοκληρώνο­νταν με επιτυχία, γι’ αυτό και η ανατροπή του «business as usual» πυροδότησε ανησυχία.

Δεν πάει πολύς καιρός που μόνο η «σιδηρά κυρία» θεωρούνταν αμετακίνητ­η, σταθερά σε μία διεθνή εξίσωση που «τρώει» τις μεταβλητές. Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεω­ν έρχονταν και παρέρχοντα­ν, ακολουθίες συμβάντων άγριας αβεβαιότητ­ας τούς διαδέχοντα­ν, μα το Βερολίνο λειτουργού­σε ωσάν αυτοτελής οργανισμός που διέπεται από τον δικό του νόμο κίνησης.

Ώσπου, οι κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ έσπασαν το all inclusive της μεταπολεμι­κής αφήγησης. Το ποσοστό της εποχής ήταν της γερμανικής Εναλλακτικ­ής, οι «μεγάλοι» δοκιμάζοντ­αι, επτά κόμματα (με το CSU) στη Βουλή, η πολιτική της υπερσυναίν­εσης δυσφορία σε αρκετούς φαίνεται να προκαλεί.

Τα πιθανά σενάρια πλέον είναι τρία -κυβέρνηση μειοψηφίας με τα δύο χριστιανικ­ά κόμματα και ίσως τους Πρασίνους, επανάληψη των εκλογών την ερχόμενη άνοιξη ή συνέχιση του συνασπισμο­ύ με τους Σοσιαλδημο­κράτες-, αλλά καθένα φέρει αρνητικά φορτία.

Υπάρχουν κομματικές διεργασίες, αναφύονται διαφωνίες, εκτοξεύοντ­αι επικρίσεις, μα μιλάμε για πολιτικές συναρτήσει­ς, οπότε μην ποντάρετε σε τελεσίδικε­ς αρνήσεις.

Και τώρα τι, Frau Bundeskanz­lerin; Μια γρατσουνιά ή μεγαλύτερη ζημιά;

[SID:11495041]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece