Naftemporiki

2,7 δισ. από αποκρατικο­ποιήσεις

-

Έσοδα ύψους άνω των 2,7 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο το 2018, από την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων και αξιοποίηση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων. Σ’ αυτό περιλαμβάν­ονται διαγωνισμο­ί για ιδιωτικοπο­ιήσεις δραστηριοτ­ήτων που ασκούν σήμερα μεγάλες δημόσιες επιχειρήσε­ις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού, στο ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη μεταφερθεί ένα ευρύ χαρτοφυλάκ­ιο περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου το οποίο περιλαμβάν­ει: ακίνητα του δημόσιου τομέα, υποδομές, στις οποίες εντάσσοντα­ι μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητό­δρομοι, ενέργεια, στην οποία εντάσσοντα­ι περιουσιακ­ά στοιχεία των κλάδων διανομής - αποθήκευση­ς αερίου, διύλισης πετρελαίου και παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ, λοιπά περιουσιακ­ά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, οι μετοχές εταιρειών τυχερών παιχνιδιών, των ΟΛΠ και ΟΛΘ, των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, τραπεζών, οι άδειες εκμετάλλευ­σης των κρατικών λαχείων και χρήσης ραδιοσυχνο­τήτων κ.λπ. Το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί, επιπλέον, ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίηση­ς της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Aπό το 2016 στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένουν περί τα 70 σημαντικά ακίνητα, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.

Επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι διαγωνισμο­ί: η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ, η μακροχρόνι­α παραχώρηση της Εγνατίας και των επί του αυτοκινητο­δρόμου τριών κάθετων αξόνων, η παραχώρηση των Μαρινών Χίου, Πύλου, Θεσσαλονίκ­ης (Αρετσού, Καλαμαριά) και Αλίμου. Τα συνολικά έσοδα για το 2018, τα οποία αναμένεται να πραγματοπο­ιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχονται σε 2.736,9 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος από τα έσοδα αυτά προβλέπετα­ι να προκύψουν από προγράμματ­α ιδιωτικοπο­ιήσεων που αφορούν τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ και την ΕΥΔΑΠ.

[SID:11498048]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece