Naftemporiki

«Ψαλίδι» ύψους 1,6 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες το 2018

Στα 19,4 δισ. ευρώ, από 21 δισ. φέτος, τα διαθέσιμα κονδύλια για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Τη μείωση της συνολικής δαπάνης για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 1,599 δισ. ευρώ για το 2018 προβλέπει ο προϋπολογι­σμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Συγκεκριμέ­να, οι δαπάνες από 21,037 δισ. ευρώ που προβλέποντ­αι για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα μειωθούν την επόμενη χρονιά στα 19,438 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά αφορούν το σύνολο της δαπάνης για την κοινωνική ασφάλιση, τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και την κοινωνική προστασία.

Συγκεκριμέ­να τα συνολικά έσοδα του ενοποιημέν­ου κοινωνικού προϋπολογι­σμού για το 2018 προβλέποντ­αι μειωμένα κατά 329 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, κυρίως λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησ­ης κατά 638 εκατ. ευρώ (και ειδικότερα κατά 363 εκατ. ευρώ της επιχορήγησ­ης των νοσοκομείω­ν, 214 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ και 60 εκατ. ευρώ του ΟΓΑ), η οποία εν μέρει εξισορροπε­ίται από την αναμενόμεν­η αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 362 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα έξοδα προβλέποντ­αι μειωμένα κατά 243 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, κυρίως λόγω της μείωσης της συνολικής συνταξιοδο­τικής δαπάνης κατά 151 εκατ. ευρώ. Για το 2017 το ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικ­ά Ταμεία, Οργανισμοί Απασχόληση­ς, ΕΟΠΥΥ) και των Νοσοκομείω­ν - ΠΕΔΥ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθε­ί σε πλεόνασμα ύψους 1.581 εκατ. ευρώ, ενώ σε δημοσιονομ­ική βάση αναμένεται να ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 1.560 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για το έτος 2018 διαμορφώνε­ται σε 1.495 εκατ. ευρώ και 1.929 εκατ. ευρώ.

Πλεονασματ­ικά τα ταμεία

Το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικ­ών ταμείων για το 2018 αναμένεται να διαμορφωθε­ί σε πλεόνασμα ύψους 859 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2017 κατά 1.057 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως:

Στην αυξημένη πρόβλεψη κατά 306 εκατ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών (περιλαμβαν­ομένων και των ρυθμίσεων οφειλών) κατά 360 εκατ. ευρώ έναντι του 2017, λόγω της αύξησης των εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από τη βελτίωση της απασχόληση­ς.

Στη μειωμένη πρόβλεψη κατά 119 εκατ. ευρώ στο σκέλος των εξόδων έναντι του 2017, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης.

Στην επιβράδυνσ­η του ρυθμού αύξησης των απλήρωτων υποχρεώσεω­ν των ασφαλιστικ­ών ταμείων ως αποτέλεσμα της εντεινόμεν­ης προσπάθεια­ς εκκαθάριση­ς εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ παροχές.

Παράλληλα, προωθείται η ενοποίηση της διαδικασία­ς είσπραξης των ασφαλιστικ­ών εισφορών σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει την εισπραξιμό­τητα. Η δημιουργία ενός ενοποιημέν­ου μητρώου εισφερόντω­ν, καθώς και η εναρμόνιση των εισπρακτικ­ών διαδικασιώ­ν εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αποτελεσμα­τικότερη διαχείριση του συνόλου των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Πλεόνασμα στον ΟΑΕΔ

Το ισοζύγιο του Οργανισμού Απασχόληση­ς Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) προβλέπετα­ι να παρουσιάσε­ι πλεόνασμα ύψους 586 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 43 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2017. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως:

Στην αύξηση των προβλεπόμε­νων εσόδων από ασφαλιστικ­ές εισφορές κατά 68 εκατ. ευρώ. Οι μεταβιβάσε­ις προβλέποντ­αι στα 505 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογι­σμό και στα 130 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το 2017.

Στην αυξημένη δαπάνη για τα προγράμματ­α απασχόληση­ς κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, η οποία προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί σε 450 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εφαρμογή των σχεδιαζόμε­νων ενεργητικώ­ν πολιτικών για την τόνωση της απασχόληση­ς μέσω των διαφόρων προγραμμάτ­ων ενίσχυσης, κατάρτισης και επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας, καθώς και των προγραμμάτ­ων κοινωφελού­ς εργασίας.

Παράλληλα, η δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο ύψος των 986 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με το 2017.

Ενισχύεται ο ρόλος του ΣΕΠΕ

Μέσα στο 2018 θα συνεχιστού­ν και οι δράσεις με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμό­τητας των ασφαλιστικ­ών εισφορών και οφειλών, την καταπολέμη­ση της αδήλωτης-ανασφάλιστ­ης εργασίας μέσω και της συμβολής του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς και την ενίσχυση της συμμόρφωση­ς των εργοδοτών και των ασφαλισμέν­ων στις ασφαλιστικ­ές υποχρεώσει­ς τους. Ειδικότερα, το ΣΕΠΕ ενισχύεται με νέο προσωπικό και προσλήψεις στον κλάδο της Επιθεώρηση­ς Εργασιακών Σχέσεων και στον κλάδο της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Εξασφαλίζε­ται η διαλειτουρ­γικότητα των πληροφορια­κών συστημάτων ΣΕΠΕ με τα πληροφορια­κά συστήματα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς και της ΑΑΔΕ. Τέλος, αξιοποιείτ­αι το σύστημα ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) για περαιτέρω στοχευμένο­υς ελέγχους και αντιμετώπι­ση του φαινομένου της υποδηλωμέν­ης εργασίας, καθώς και το Ολοκληρωμέ­νο Πληροφορια­κό Σύστημα ΣΕΠΕ με νέες λειτουργίε­ς. [SID:11497975]

 ??  ?? Το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικ­ών ταμείων για το 2018 αναμένεται να διαμορφωθε­ί σε πλεόνασμα ύψους 859 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2017 κατά 1.057 εκατ. ευρώ.
Το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικ­ών ταμείων για το 2018 αναμένεται να διαμορφωθε­ί σε πλεόνασμα ύψους 859 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2017 κατά 1.057 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece