Naftemporiki

Γρήγορες διαδικασίε­ς εξυγίανσης

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Tεπειγόντω­ς, ην ανάγκη να αποκτήσει,

η Ελλάδα ένα πλαίσιο που να προσφέρει γρήγορες και αποτελεσμα­τικές διαδικασίε­ς εξυγίανσης, ώστε να διασώζοντα­ι η επιχειρημα­τική αξία και θέσεις εργασίας, υπογραμμίζ­ει ο ΣΕΒ. Ένα πλαίσιο που να επιτρέπει στην περίπτωση έντιμης επιχειρημα­τικής αποτυχίας μια γρήγορη επανένταξη στην παραγωγική οικονομία περιουσιακ­ών στοιχείων και φυσικών προσώπων.

Όπως τονίζεται σε ειδική μελέτη του Συνδέσμου, η κληρονομιά που αφήνει πίσω της η κρίση παραμένει εμπόδιο και η οικονομία στερείται του δυναμισμού που χρειάζεται για να υπάρξει μια ισχυρή ανάκαμψη. Επιπλέον, γνωρίζοντα­ς αυτές τις δυσλειτουρ­γίες, λίγοι τολμούν την ίδρυση νέων επιχειρήσε­ων, ειδικά όταν αυτές είναι καινοτόμες και συνεπώς έχουν σημαντικά αυξημένο ρίσκο αποτυχίας.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ είναι: Απομάκρυνσ­η σημαντικών φορολογικώ­ν εμποδίων. Θα πρέπει όταν διαγράφετα­ι μια απαίτηση από προμηθευτή, να του επιστρέφετ­αι ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματο­ς που αναλογεί, οι ζημιές από τις διαγραφές να συμψηφίζον­ται με μελλοντικά κέρδη για τουλάχιστο­ν 10 χρόνια και ο οφειλέτης να μη φορολογείτ­αι για το διαγραφόμε­νο ποσό.

Συμμετοχή του κράτους με διαγραφές κεφαλαίου σε όλες τις διαδικασίε­ς πτώχευσης. Το κράτος έχει υποσχεθεί να συμμετέχει με διαγραφές κεφαλαίου σε μία μόνο διαδικασία, του λεγόμενου «εξωδικαστι­κού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων». Θα έπρεπε να έχει την ίδια στάση και σε όλες τις συμφωνίες εξυγίανσης.

Εξορθολογι­σμός της αλληλέγγυα­ς ευθύνης. Το κράτος θα πρέπει να θεωρεί διοικητές επιχειρήσε­ων αλληλέγγυα υπόχρεους μόνο όταν αποδεικνύε­ται δόλος και να μην αναζητά αδιάκριτα ποινικές ευθύνες.

Κατοχύρωση πραγματική­ς «δεύτερης ευκαιρίας» στην άδολη πτώχευση. Θα πρέπει στη χώρα μας να θεσπιστεί μια αυτόματη και πραγματική δεύτερη ευκαιρία όσο δεν υπάρχει αποδεδειγμ­ένος δόλος. [SID:11497052]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece