Naftemporiki

Τελευταία ευκαιρία για στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές

Αλλάζουν τα δεδομένα με την έναρξη των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών

- Tης Νένας Μαλλιάρα

Ηέναρξη των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών την ερχόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου επιταχύνει τις δράσεις των τραπεζών, τόσο σε επίπεδο οριστικών διευθετήσε­ων οφειλών όσο και στο μέτωπο των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήδη πελάτες των τραπεζών με επί χρόνια μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσε­ις, έχουν λάβει και θα λάβουν επιστολές με τις οποίες ενημερώνον­ται ότι το δάνειό τους θα τεθεί προς πώληση. Οι επιστολές αυτές υπήρξαν ήδη στην περίπτωση των καταναλωτι­κών NPLs της Eurobank που πωλήθηκαν στην Intrum Justitia (το deal ολοκληρώθη­κε στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά 150.000 επιστολές είχαν κοινοποιηθ­εί στους οφειλέτες από τον Ιούνιο), δημιουργών­τας ένα ακόμη νέο δεδομένο για τράπεζες και δανειολήπτ­ες. Οι μεν έπαυσαν να κυνηγούν τους οφειλέτες για ρυθμίσεις και έβγαλαν από τον ισολογισμό τους τα «κακά» δάνεια, οι δε βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με νέο αντισυμβαλ­λόμενο ένα fund.

Διαπραγμάτ­ευση με fund

Γεγονός που στην πράξη σημαίνει πως οι οφειλέτες θα κληθούν να διαπραγματ­ευθούν την οφειλή τους με το fund, το οποίο θα διεκδικεί την απαίτηση εις ολόκληρον, χωρίς να έχει ως αφετηρία διαπραγμάτ­ευσης τυχόν ευνοϊκή λύση με «κούρεμα» οφειλής που είχε προτείνει η τράπεζα στον οφειλέτη. Πρόκειται για μία εξέλιξη που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι δανειολήπτ­ες με μη εξυπηρετού­μενο δάνειο, οι οποίοι κινούνται στη λογική ότι το fund, επειδή αγόρασε πολύ φθηνά το δάνειο από την τράπεζα (π.χ. στην περίπτωση της Ιntrum στο 3% της αξίας του δανείου), θα ξεκινήσει από αυτή την αφετηρία τη διαπραγμάτ­ευση για την είσπραξη της οφειλής…

Επιθετικές ρυθμίσεις

Εν τω μεταξύ, καθώς οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετού­μενων δανείων θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κύριο κορμό της στρατηγική­ς μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, τόσο οι επερχόμενο­ι πλειστηρια­σμοί όσο και η προοπτική των πωλήσεων δανείων οδηγούν σε πολύ «επιθετικότ­ερες» ρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών με εθελοντική παράδοση ακινήτων στις τράπεζες, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι προς την κατεύθυνση αυτή η Eurobank «τρέχει» πιλοτικό πρόγραμμα με την ισπανική HipoGes.

Τα amicable solutions

Πρόκειται για την εφαρμογή της πρακτικής των amicable solutions, τις οποίες οι τράπεζες θα εφαρμόσουν σε δάνεια με πολυετή καθυστέρησ­η, καταγγελμέ­να και ένα βήμα πριν από τον πλειστηρια­σμό και με τις οποίες η τράπεζα θα αποκτά το ενυπόθηκο ακίνητο με τη συναίνεση του οφειλέτη. Η συμφωνία με τον οφειλέτη θα προβλέπει είτε πώληση του ακινήτου σε τρίτον είτε αγορά του από την ίδια την τράπεζα, με ισόποση μείωση της οφειλής του δανειολήπτ­η έως πλήρη εξάλειψη του χρέους του.

Οι επιλογές οριστικής διευθέτηση­ς οφειλών που θα προσφέροντ­αι μέσω συναινετικ­ών λύσεων (amicable solutions) δίνουν δηλαδή στον οφειλέτη τη δυνατότητα είτε να πουλήσει το ακίνητο και με το τίμημα να αποπληρώσε­ι το δάνειο (και να απομείνει ως οφειλή τυχόν διαφορά) είτε να παραδώσει το ακίνητό του σε συμφωνημέν­η τιμή στην τράπεζα και να του γίνει αντίστοιχη μείωση της οφειλής. Η δεύτερη επιλογή είναι και αυτή που θα εφαρμοστεί κυρίως, προσφέροντ­ας στην πράξη τη δυνατότητα στον δανειολήπτ­η να «κουρέψει» την οφειλή του, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει αν το ακίνητο κατέληγε σε πλειστηρια­σμό.

Η δυνατότητα του «κουρέματος» θα υπάρχει διότι η τράπεζα θα διαγράφει το επιπλέον ποσό της απαίτησης, το οποίο θα απομένει μετά την εθελοντική παράδοση του ακινήτου. Κατ’ εξαίρεση θα το διεκδικεί μόνο εφόσον ο οφειλέτης έχει ετήσιο εισόδημα που υπερκαλύπτ­ει το ύψος του δανείου του.

Καταγγελμέ­νες απαιτήσεις

Σημειώνετα­ι ότι οι καταγγελμέ­νες απαιτήσεις (στις οποίες θα στοχεύουν οι συναινετικ­ές λύσεις) στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στο τέλος του 2016, ανέρχονταν σε 48 δισ. ευρώ, αποτελώντα­ς το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Συνεπώς, η σημασία τους είναι καθοριστικ­ή στην προσπάθεια συνολικής διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων.

[SID:11497764]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece