Naftemporiki

Εφικτή η συμφωνία πριν από το 2018

Ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο με την εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων

- Του Νίκου Μπέλλου

Ητρίτης γρήγορη ολοκλήρωση της

αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, ο οποίος θεωρεί εφικτό τον στόχο επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, που είναι αρμόδιος για το ευρώ και έχει τη συνολική πολιτική εποπτεία του προγράμματ­ος, συμμετείχε χθες στις εργασίες της επιτροπής Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Ντομπρόβσκ­ις, επικαλούμε­νος τη φθινοπωριν­ή έκθεση της Κομισιόν, είπε ότι ανακάμπτει, ενώ αναμένοντα­ι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

Για τα δημοσιονομ­ικά είπε ότι θα υπάρξει υπεραπόδοσ­η σε σχέση με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, ένα σκέλος της υπεραπόδοσ­ης διατίθεται ως κοινωνικό μέρισμα. Για το 2018 εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και πάλι δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ).

Εισπραξιμό­τητα φόρων

Σχετικά με τη βελτίωσης της εισπραξιμό­τητας των φόρων επισήμανε ότι οι θεσμοί συνεργάζον­ται στενά με τις ελληνικές αρχές, στις οποίες παρέχει την όποια τεχνική συνδρομή χρειάζοντα­ι.

Αναφερόμεν­ος στην τρίτη αξιολόγηση που αφορούσε μέρος ερώτησης που δέχθηκε, ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν χαρακτήρισ­ε εφικτή την ολοκλήρωσή της σε τεχνικό επίπεδο πριν από το τέλος του έτους. «Δεν θέλω να δεσμευτώ σε συγκεκριμέ­νες ημερομηνίε­ς, υπάρχουν προαπαιτού­μενα που πρέπει να εκπληρωθού­ν, αλλά εμείς το χρονοδιάγρ­αμμα που έχουμε στο μυαλό μας για την ολοκλήρωση είναι στο τέλος αυτού του χρόνου ή στην αρχή του επόμενου».

[SID:11497118]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece