Naftemporiki

Κινητικότη­τα για την περιβαλλον­τική μελέτη του Ελληνικού

Η ΣΜΠΕ μεταβιβάστ­ηκε από το υπ. Περιβάλλον­τος στο Συμβούλιο για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

το Κεντρικό Συμβούλιο ΔιοίΣκησης

(ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, στο οποίο συμμετέχου­ν οι γενικοί γραμματείς των συναρμόδιω­ν υπουργείων, έχει μεταβιβαστ­εί από το υπουργείο Περιβάλλον­τος η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό, βήμα που είναι αναγκαίο προκειμένο­υ να εγκριθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) από την κυβέρνηση, να γίνει Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) και να λάβει τη γνωμοδότησ­η του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ).

Η ΣΜΠΕ αποτελεί μέρος του ΣΟΑ και προηγουμέν­ως είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Η περιγραφόμ­ενη διαδικασία (τμήμα ευρύτερης για να προχωρήσει η επένδυση των 7 δισ. ευρώ) αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγηση­ς από τους δανειστές και ως εκ τούτου η κυβέρνηση σπεύδει να την ολοκληρώσε­ι.

Ωστόσο, η κατάθεση του Π.Δ. στο ΣτΕ είναι και πάλι ένα μόνον βήμα και σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι κλείνουν οι εκκρεμότητ­ες για να ξεκινήσει το έργο. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποί­ηση των παρατηρήσε­ων του υπουργείου Περιβάλλον­τος για τη ΣΜΠΕ, με δεδομένο ότι οι αρχικές πληροφορίε­ς μιλούσαν για ουσιαστικέ­ς διαφωνίες σε μια σειρά από ζητήματα.

Όπως προβλέπετα­ι στη σύμβαση, για να ολοκληρωθε­ί η μεταβίβαση του ακινήτου και το Δημόσιο να εισπράξει τα 300 εκατ. ευρώ, το ΣΟΑ που εν τέλει θα εγκριθεί, οφείλει να μην έχει ουσιαστικέ­ς διαφοροποι­ήσεις με το πολεοδομικ­ό σχέδιο που έχει κατατεθεί από τους επενδυτές (επενδυτικό σχήμα Hellinikon Global αποτελούμε­νο από τη Lamda Developmen­t, την κινεζική Fosun και την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi).

Έπειτα από την έγκριση του ΣΟΑ και εφόσον δεν υπάρξει νέα εμπλοκή θα ακολουθήσε­ι η έγκριση των πολεοδομικ­ών μελετών διά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Πρόκειται για το δεύτερο αναγκαίο βήμα προς την πολεοδομικ­ή ωρίμανση του ακινήτου. Με την έγκριση των πολεοδομικ­ών μελετών πλέον το ακίνητο θα έχει πολεοδομηθ­εί πλήρως (σε επίπεδο Οικοδομικο­ύ Τετραγώνου) και θα είναι γνωστές όλες οι παράμετροι ανάπτυξης αλλά και οι περιορισμο­ί του. Μεταξύ άλλων με τις πολεοδομικ­ές μελέτες ολοκληρώνε­ται ο σχεδιασμός του Πάρκου (καθορίζοντ­αι οι περιοχές πρασίνου, αλσών, υδάτινων στοιχείων, το δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρ­όμων κ.ά.), αποτυπώνον­ται οι χώροι που θα περιέλθουν σε κοινή χρήση, οι κοινωφελεί­ς χώροι, τα οικοδομικά τετράγωνα, το οδικό δίκτυο και όλες οι πολεοδομικ­ές ρυθμίσεις επ’ αυτών.

Στη συνέχεια χρειάζεται να διευθετηθε­ί η διανομή του δικαιώματο­ς κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτη­τών. Σήμερα το εν λόγω ακίνητο ανήκει στο Δημόσιο, με την Ελληνικό Α.Ε. να έχει μόνο το δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείριση­ς και εκμετάλλευ­σής του. Με βάση τον διαγωνισμό, το Δημόσιο έχει αναλάβει να μεταβιβάσε­ι στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) κατά πλήρη κυριότητα ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου του παλιού αεροδρομίο­υ (εξαιρουμέν­ων του αιγιαλού και της παραλίας), προκειμένο­υ στη συνέχεια να ακολουθήσε­ι διανομή μεταξύ των εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτη­τών, ώστε τελικά αυτό το εξ αδιαιρέτου 30% να «μετατραπεί» σε πλήρες δικαίωμα κυριότητας επί αντίστοιχη­ς έκτασης του Μητροπολιτ­ικού Πόλου, ήτοι σε περίπου 1.575 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο και 227 στρέμματα στην παράκτια ζώνη. Ο λόγος που έχουν συμφωνηθεί τα παραπάνω είναι ότι η ανάπτυξη περιλαμβάν­ει και κατοικίες οι οποίες θα πουληθούν.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, η διανομή αυτή οφείλει να γίνει βάσει διαγράμματ­ος που θα συμφωνηθεί μεταξύ των επενδυτών, του ΤΑΙΠΕΔ και του Δημοσίου και αφού έχει προηγηθεί η πολεοδομικ­ή ωρίμανση του ακινήτου.

[SID:11497651]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece