Naftemporiki

Πώς το αέριο θα φτάσει σε 28 πόλεις

Μέσα στο α' τετράμηνο του 2018 το πρώτο «κύμα» επέκτασης, ενώ το δεύτερο αναμένεται εντός του 2019

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις των Περιφερειώ­ν Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως προβλέπει το επιχειρημα­τικό σχέδιο της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), ενώ ενδεχομένω­ς μέσα στο 2019 το δίκτυο θα επεκταθεί σε ακόμη 10 πόλεις.

Ο δρόμος για την έναρξη των έργων στις 18 πρώτες πόλεις άνοιξε με την έγκριση του δανείου 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ). Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στη «Ν», το μόνο που απομένει είναι να ολοκληρωθε­ί η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ κάθε Περιφέρεια­ς, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη των υποδομών στις πόλεις που αυτή περιλαμβάν­ει.

Το σχέδιο της ΔΕΔΑ αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο «κύμα» επέκτασης της χρήσης του φυσικού αερίου, πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκ­η-Θεσσαλία όπου δίνει ήδη το «παρών». Έτσι, το καύσιμο θα «φτάσει» στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρει­α, την Αλεξανδρού­πολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Το δάνειο των 48 εκατ. από την ΕΤΕπ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότ­ησης των έργων, ενώ θα έχει τετραετή περίοδο χάριτος και 20ετή περίοδο αποπληρωμή­ς. Για την έγκρισή του, που δόθηκε με απόφαση του

Δ.Σ. της τράπεζας, χρειάστηκε η εγγύηση της Δημόσιας Επιχείρηση­ς Αερίου (ΔΕΠΑ), μητρικής της ΔΕΔΑ. Από τα Περιφερεια­κά Επιχειρησι­ακά Προγράμματ­α (ΠΕΠ) θα προέλθουν άλλα 74,4 εκατ. ευρώ για τα έργα στις τρεις περιοχές. Τέλος, στην ανάπτυξη των δικτύων θα συμβάλει με 19,5 εκατ. ευρώ και η ΔΕΠΑ, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ. Εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις, πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα αποκτήσουν και «σημειακοί καταναλωτέ­ς» (δηλαδή βιομηχανίε­ς) που βρίσκονται στις 3 περιοχές. Στις περισσότερ­ες από τις 18 πόλεις, το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη σύνδεση των τοπικών υποδομών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο θα

τροφοδοτού­νται με καύσιμο. Ωστόσο, σε τέσσερα αστικά κέντρα η εταιρεία θα κατασκευάσ­ει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτού­νται με συμπιεσμέν­ο φυσικό αέριο (CNG).

Έτσι, στην Ορεστιάδα, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Βέροια το καύσιμο θα μεταφέρετα­ι συμπιεσμέν­ο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσ­ης, όπου θα αποσυμπιέζ­εται και θα διοχετεύετ­αι στα δίκτυα διανομής. Η λύση του CNG θα χρησιμοποι­ηθεί επίσης και για απομακρυσμ­ένες βιομηχανίε­ς στις τρεις Περιφέρειε­ς.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ΔΕΔΑ είναι έως το 2023 να έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα δίκτυα και στις 18 πόλεις, καλύπτοντα­ς το 100% του αστικού ιστού. Έτσι, μέσα στην επόμενη 5ετία, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο όλα τα κτήρια στις παραπάνω πόλεις.

Υφιστάμενα δίκτυα

Αν και στην πλειονότητ­ά τους οι παραπάνω υποδομές θα κατασκευασ­τούν από το μηδέν, με την απόσχισή της από τη ΔΕΠΑ, η ΔΕΔΑ «κληρονόμησ­ε» επίσης περίπου 78 χιλιόμετρα δικτύου που είναι ήδη εγκατεστημ­ένο στις τρεις περιφέρειε­ς, παραμένοντ­ας ωστόσο μέχρι σήμερα αναξιοποίη­το. Έτσι, στόχος της εταιρείας είναι να ενεργοποιή­σει μέσα στο 2017 τις υφιστάμενε­ς υποδομές σε όσες πόλεις υπάρχουν, ώστε να δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο στα οικοδομικά τετράγωνα που αυτές καλύπτουν.

Επομένως, μέχρι το τέλος του έτους το καύσιμο θα κάνει «ποδαρικό» στην Κατερίνη, το Κιλκίς και τη Θήβα. Παράλληλα, ήδη έχουν ενεργοποιη­θεί τα δίκτυα στη Χαλκίδα, τη Λαμία και τις Σέρρες.

[SID:11497754]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece