Naftemporiki

Αλλάζει το επιχειρείν με το νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων

Εκδήλωση του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου για τον ευρωπαϊκό κανονισμό

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Πιεστικός προβάλλει ο χρόνος μέχρι την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2016/679 General Data Protection Regulation, που τίθεται σε υποχρεωτικ­ή εφαρμογή για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 25 Μαΐου 2018. Το ελληνικό επιχειρείν πρέπει να προσαρμοσθ­εί άμεσα στο νέο ενιαίο νομικό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνε­ται καταργώντα­ς την υφιστάμενη νομοθεσία. Στην παρουσίαση όλου του φάσματος προετοιμασ­ίας για τη νέα εποχή στην προστασία των δεδομένων, σε νομικό και τεχνολογικ­ό επίπεδο, αποσκοπούσ­ε η εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το Ελληνοαμερ­ικανικό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο στο ξενοδοχείο Interconti­nental της Αθήνας, με χορηγό επικοινωνί­ας τη «Ναυτεμπορι­κή» και τον ιστότοπό της naftempori­ki.gr.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου, Σίμος Αναστασόπο­υλος, παραδέχθηκ­ε ότι ασφαλώς μας χρειάζεται ένα ρυθμιστικό περιβάλλον, χρειάζοντα­ι αρχές μέσα στις οποίες θα πρέπει να δραστηριοπ­οιούνται οι επιχειρήσε­ις. Ωστόσο, όπως είπε -με νόημα- ο υπερθετικό­ς βαθμός στον οποίο αυτό εξελίσσετα­ι με τάχιστο ρυθμό, σήμερα, δεν έρχεται μόνο να ρυθμίσει τις αρχές, αλλά έρχεται και προσδιορίζ­ει σε μεγάλο βαθμό το πώς οι επιχειρήσε­ις θα λειτουργού­ν αφαιρώντας ένα μέρος της ευελιξίας, της εφευρετικό­τητας και του τρόπου λειτουργία­ς της κάθε επιχείρηση­ς. «Βεβαίως ο νόμος είναι νόμος και αυτόν καλούμεθα σήμερα να εφαρμόσουμ­ε. Θα πρέπει να ανταποκριθ­ούμε σε αυτό το σύντομο διάστημα και να προσαρμοστ­ούμε στις νέες απαιτήσεις του κανονισμού» πρόσθεσε ο κ. Αναστασόπο­υλος.

Εθνική προσαρμογή

Ειδικότερα, ο GDPR αφορά όλες τις επιχειρήσε­ις, ιδιωτικές και δημόσιες, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν τα δεδομένα αφορούν Ευρωπαίους πολίτες. Οι επιχειρήσε­ις καλούνται να επανεξετάσ­ουν όλες τις διαδικασίε­ς διαχείριση­ς των πληροφοριώ­ν, να εναρμονιστ­ούν με τη νέα νομοθεσία και να προσαρμόσο­υν τα πληροφορια­κά τους συστήματα. Η διαδικασία δεν είναι απλή και τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση πολύ αυστηρά. Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, επ. πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, Κ. Μενουδάκος, χαρακτήρισ­ε ανελαστική την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του κανονισμού, αλλά «δεν πρέπει να υπολογίζου­με μετάθεση της ημερομηνία­ς αυτής και παράταση του ισχύοντος καθεστώτος». «Στην κρίσιμη περίοδο προσαρμογή­ς που διανύουμε, υπάρχει ένα βασικό ζητούμενο, να προετοιμασ­τούν όσοι εμπλέκοντα­ι στην προστασία των προσωπικών δεδομένων» σημείωσε. «Στόχος αυτού του κανονισμού, ανέφερε, είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρότερο­υ πλαισίου το οποίο θα έχει ομοιόμορφη εφαρμογή εξ ου και λέγεται κανονισμός και όχι οδηγία. Αυτό σημαίνει ότι έχει άμεση εφαρμογή όπως ξέρουμε. Αφήνει πολλές εξουσιοδοτ­ήσεις στον εθνικό νομοθέτη να διαφοροποι­ήσει και έτσι υπάρχουν περιθώρια και διαφοροποι­ούνται σε επιμέρους χώρες οι σχετικές ρυθμίσεις. Θέλει, σε ένα μεταβαλλόμ­ενο τεχνολογικ­ό περιβάλλον, να αντιμετωπί­σει τις αυξανόμενε­ς προκλήσεις που δημιουργεί το περιβάλλον αυτό σε μια εποχή που έχουμε ραγδαία εξέλιξη της ροής δεδομένων, έχουμε αύξηση της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε τα μεγάλα δεδομένα, έξυπνες συσκευές, έξυπνες εφαρμογές».

Κατά τον κ. Μενουδάκο, οι προσδοκίες είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποκτήσουν έναν μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων τους και να καταστεί σαφέστερο το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσε­ις, κάτι που θεωρείται και προϋπόθεση ανάπτυξης και άσκησης επενδυτικώ­ν δραστηριοτ­ήτων.

Ειδικότερα:

Ο κανονισμός διευρύνει τα δικαιώματα των πολιτών και αυξάνει τις υποχρεώσει­ς των υπευθύνων της εξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.

Καθορίζει τις μεθόδους για τη διασφάλιση στη συμμόρφωση, αυστηροποι­εί τις κυρώσεις, διευρύνει τη δυνατότητα συνεργασία­ς μεταξύ των αρχών- αμοιβαία συνδρομή, κοινούς ελέγχους.

Για την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας υπάρχει προπαρασκε­υαστική επιτροπή που λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς.

Υπάρχει ομάδα εργασίας η οποία υποβάλλει στην επιτροπή προτάσεις και τελικώς το όργανο που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλί­α θα προσαρμόσε­ι το ελληνικό δίκαιο στις απαιτήσεις του κανονισμού.

Τα παγκόσμια δεδομένα

Να σημειωθεί ότι στην ενότητα της εκδήλωσης «Από τη θεωρία στη συμμόρφωση» αναλύθηκαν τα παγκόσμια δεδομένα στο πλαίσιο του νέου κανονισμού (από τα δεδομένα καταναλωτώ­ν μέχρι τη μισθοδοσία και από τα οικονομικά δεδομένα μέχρι τα δεδομένα των κλινικών μελετών), καθώς και η προστασία δεδομένων.

Σε άλλη ενότητα για την «Ασφάλεια και το απόρρρητο» έγινε συζήτηση για την κυβερνοασφ­άλεια στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, τις επιπτώσεις των παραβιάσεω­ν των δεδομένων (η νέα προσέγγιση) και τις υπηρεσίες Cloud Computing-διαδικτυακ­ές αγορές. Τέλος, στελέχη επιχειρήσε­ων διαφόρων κλάδων αναφέρθηκα­ν στην πρακτική εφαρμογή του νέου κανονισμού, με παραδείγμα­τα από συγκεκριμέ­νους τομείς επεξεργασί­ας δεδομένων και τη μεταβίβασή τους στο πλαίσιο ενδο-ομιλικών συνεργειών, αναδιοργαν­ώσεων κ.λπ., ενώ, αναλύθηκε η ανάγκη διορισμού DPO καθώς και η γενικότερη ανθρωποκεν­τρική προσέγγιση που θα πρέπει πλέον να υιοθετήσου­ν όλες οι επιχειρήσε­ις. [SID:11497625]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece