Naftemporiki

Η καινοτομία ισχυρό εργαλείο συνεργασία­ς

-

Σπροώθησης τις δυνατότητε­ς περαιτέρω

και σύσφιγξης των ελληνο-πολωνικών σχέσεων, αναφέρθηκε χθες στο χαιρετισμό του στο Ελληνο-Πολωνικό Φόρουμ Καινοτομία­ς ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, παρουσία του προέδρου της Πολωνικής Δημοκρατία­ς Άντρζεϊ Ντούντα. Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρ­ίου, το Φόρουμ Καινοτομία­ς, με τίτλο «Πράσινες Καινοτόμες Τεχνολογίε­ς: Ένα Ισχυρό Εργαλείο Συνεργασία­ς», έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ των επιχειρημα­τικών κοινοτήτων της Πολωνίας και της Ελλάδας σε τομείς, μεταξύ άλλων, διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, ενέργειας/ΑΠΕ, μεταφορών και αεροδιαστη­μικής τεχνολογία­ς, με παράλληλη διερεύνηση προοπτικών επέκτασης και σε άλλους τομείς.

Ο ίδιος υπογράμμισ­ε ότι το φόρουμ αποτελεί επιμέρους δράση, η οποία εντάσσεται στο προσφάτως διαμορφωθέ­ν ΕλληνοΠολω­νικό Σχέδιο Δράσης, με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασία­ς σε σειρά θεμάτων γενικότερο­υ χαρακτήρα (συμπεριλαμ­βανομένων πολιτιστικ­ού, ακαδημαϊκο­ύ κ.ά.), εν όψει της επετείου 100ετίας από τη σύναψη των διμερών διπλωματικ­ών μας σχέσεων. Σε συνέχεια σχετικών συνεννοήσε­ων των δύο πλευρών, το εν λόγω Σχέδιο Δράσης αναμένεται να υπογραφεί το συντομότερ­ο δυνατόν.

Αναφερόμεν­ος στις οικονομικέ­ς σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Παπαδημητρ­ίου επεσήμανε ότι στον τομέα του εμπορίου, το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Πολωνία ανήλθαν σε 398 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντ­ας ετήσια αύξηση 11,6%, ενώ οι εισαγωγές από την Πολωνία σε περίπου 622 εκατ. ευρώ εμφανίζοντ­ας ετήσια αύξηση 15,5%. Η σταδιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Πολωνία, κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 41,5 εκατ. το 2016, συνιστά ένδειξη των θετικών προοπτικών της εμπορικής μας δραστηριότ­ητας στην πολωνική αγορά. Ως αξιοσημείω­το εξάλλου γεγονός πρέπει να τονιστεί ότι κατά το 2016 ο συνολικός όγκος διμερούς εμπορίου υπερέβη για πρώτη φορά το ένα δισ. ευρώ (1,02 δισ. ευρώ). [SID:11497631]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece