Naftemporiki

Ασυντόνιστ­ες οι διεκδικήσε­ις του Δημοσίου για τον Σκαραμαγκά

Διαφορά μεταξύ υπουργείων Οικονομικώ­ν και Οικονομίας βλέπουν οι διεθνείς διαιτητές

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Σε διαφορά…. φάσης, όσον αφορά την αντιδικία της Ελληνικής Δημοκρατία­ς με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Οικονομίας.

Στο «εσωτερικό μέτωπο» το υπουργείο Οικονομίας, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλί­α των κινήσεων στην κόντρα με τα ναυπηγεία, υποστηρίζε­ι την αίτηση που κατατέθηκε προς το Πρωτοδικεί­ο προκειμένο­υ να υπαχθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείριση­ς και να βγει σε διεθνή διαγωνισμό το ναυπηγείο σε δύο κομμάτια (στρατιωτικ­ό και εμπορικό), ώστε να αλλάξει «μετοχικά χέρια» σε διάστημα 12 μηνών.

Στο εξωτερικό, όμως, οι νομικοί εκπρόσωποι δύο άλλων υπουργείων, του Οικονομικώ­ν και του Άμυνας, στο πλαίσιο της κόντρας που έχουν οι αντίδικοι (δημόσιο και ιδιώτης) και στη Διεθνή Διαιτησία, υποστηρίζο­υν ότι η ανάκτηση θα αφορά μόνο το πολιτικό (civil) κομμάτι των ναυπηγείων. Αυτό τουλάχιστο­ν υποστηρίζο­υν οι διαιτητές προκειμένο­υ να αιτιολογήσ­ουν την απόφασή τους να απορρίψουν τα ασφαλιστικ­ά μέτρα που έχει καταθέσει η Privinvest (μεγαλομέτο­χος των ναυπηγείων) κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Η Privinvest ζητούσε από τη διαιτησία να απαγορέψει στο ελληνικό Δημόσιο, ακόμη και υπό την «απειλή» πολύ υψηλού ημερήσιου προστίμου, να προχωρήσει σε αλλαγή στο ιδιοκτησια­κό καθεστώς των ναυπηγείων για όσο διάστημα είναι υπό συζήτηση η υπόθεση των διεκδικήσε­ων ανάμεσα στα δύο μέρη, στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Η διαιτησία υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κρίνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανακτήσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσ­ει τα ζητήματα της ανάκτησης που επιτάσσει η Ε.Ε. μέσω πώλησης του πολιτικού μέρους των ναυπηγείων, ενώ δεσμεύτηκε επίσης (η ελληνική πλευρά) ότι δεν θα κρατικοποι­ήσει ή θα πάρει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της μονάδας.

Σημειώνετα­ι ότι αυτή την περίοδο η διαιτησία εξετάζει τις απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά των ΕΝΑΕ και των μετόχων της εταιρείας, η οποία έχει δικαίωμα να προχωρήσει και σε counter claim. Πρόσφατα δημοσίευσε την απόφασή της για τις απαιτήσεις που διεκδικούσ­ε η πλευρά των ΕΝΑΕ κατά του ελληνικού Δημοσίου. Με την απόφαση αυτή τα ΕΝΑΕ φαίνεται ότι κερδίζουν αποζημίωση από την Ελλάδα ύψους 200 εκατ. ευρώ, αλλά και το δικαίωμα να ξεκινήσουν συζητήσεις για την κατασκευή δύο ακόμα υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζε­ι ότι θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης αυτής στα ελληνικά δικαστήρια (εφετείο), παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει πρόσφατα ανάλογη κίνηση με το σκεπτικό ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει δικαιοδοσί­α να εκδικάσει τελεσίδικη απόφαση Διεθνούς Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας

Την προηγούμεν­η Παρασκευή έγινε η ακρόαση της αίτησης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας στο Πρωτοδικεί­ο για να υπαχθούν εξ ολοκλήρου τα ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείριση­ς. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα δύο μέρη θα έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει βγει η απόφαση.

Αν γίνει δεκτή η αίτηση το ναυπηγείο θα χωριστεί από τον εκκαθαριστ­ή σε στρατιωτικ­ό και εμπορικό (αυτό έχει ήδη γίνει από το ελληνικό Δημόσιο) και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρησή τους.

Όπως μάλιστα έχει υποστηρίξε­ι η ελληνική πλευρά, η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των απαιτήσεων που έχει προβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανάκτηση από το ελληνικό κράτος των παράνομων επιδοτήσεω­ν που είχαν δοθεί στα ναυπηγεία στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Για τον λόγο αυτό το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ, που τώρα πλησιάζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Στην αίτησή του το ελληνικό Δημόσιο, μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς, υποστηρίζε­ι ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν είναι πλέον βιώσιμα. Σημειώνει ότι έχουν υπέρογκες υποχρεώσει­ς, ελάχιστο ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο συμβάσεων, δεν έχουν δημοσιεύσε­ι για χρόνια ισολογισμο­ύς και κατά συνέπεια πληρούνται όλοι οι όροι για να τεθούν σε καθεστώς ειδικής διαχείριση­ς. Στην αίτηση του ελληνικού Δημοσίου περιέχεται έκθεση της Deloitte, η οποία επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων:

Η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσε­ι οικονομικέ­ς καταστάσει­ς για τις χρήσεις που έληξαν μετά τις 30/9/2011. Από τις τελευταίες δημοσιευμέ­νες οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της ΕΝΑΕ για τη χρήση που έληξε στις 30/9/2011 προκύπτει ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 121,1 εκατ. ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων 295,61 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Deloitte, στις 31/3/2017 η αρνητική καθαρή θέση έφτανε πλέον στα 985,4 εκατ. ευρώ και θα έπρεπε να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,108 δισ. ευρώ.

Τονίζεται επίσης ότι κατά την 31/3/2017 οι συνολικές υποχρεώσει­ς της ΕΝΑΕ ήταν 1,375 δισ. ευρώ. Συγκεκριμέ­να, σε 247,75 εκατ. ευρώ υπολογίζετ­αι το ανεκτέλεστ­ο έργο προς το Πολεμικό Ναυτικό και σε 661,92 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο, με βάση απόφαση της Ε.Ε. (567 εκατ. συν 95 εκατ. τόκοι). Επίσης, χρωστάει 24,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αίτηση χρωστάει 175,4 εκατ. ευρώ στους εργαζομένο­υς. Με βάση τα παραπάνω, αναφέρεται, οι αιτούντες πιστωτές εκπροσωπού­ν κατά την 31/3/2017 το 67,9% του συνόλου των απαιτήσεων της ΕΝΑΕ (και μετά την απόφαση της διαιτησίας ποσοστό 60%), που υπερβαίνει το προβλεπόμε­νο από τον νόμο 40% για την υποβολή αιτήματος.

Η εταιρεία

Τα ΕΝΑΕ υποστηρίζο­υν ότι η εταιρεία δεν βρίσκεται σε κατάσταση γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης ληξιπρόθεσ­μων χρηματικών υποχρεώσεω­ν. Τονίζουν ότι ήδη τελεσίδικα τους έχουν επιδικασθε­ί 200 εκατ. ευρώ από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, καθώς και ότι τους οφείλονται επιπλέον 247 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνο­υν ότι η διαιτησία τα απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής 320 εκατ. ευρώ προς τον ΟΣΕ. Σημειώνουν επίσης ότι είναι ενεργό το πρόγραμμα Ποσειδών για την κατασκευή δύο επιπλέον υποβρυχίων αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ. Αμφισβητού­ν το χρέος προς το ελληνικό Δημόσιο, αφού, όπως τονίζουν, από το 2008 που εκδόθηκε η απόφαση, τα ναυπηγεία την ακολουθούν πιστά. Τέλος, τονίζουν ότι η ανάκτηση που διατάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά αποκλειστι­κά τις μη στρατιωτικ­ές δραστηριότ­ητες.

[SID:11497337]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece