Naftemporiki

Μέσω κοινοπραξί­ας με Αστέρα επανέρχετα­ι η SPAR στην Ελλάδα

Τι προβλέπει η συμφωνία των δύο ομίλων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Μέσω κοινοπραξί­ας με τον όμιλο αγορών Αστέρας πραγματοπο­ιείται από τη νέα χρονιά η επανείσοδο­ς στην εγχώρια αγορά της SPAR, μετά και τη διακοπή της συνεργασία­ς με την Αφοί Βερόπουλος.

Αναλυτικότ­ερα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η αλυσίδα SPAR πραγματοπο­ίησε σειρά επαφών με εγχώριους παίκτες προκειμένο­υ να διατηρήσει την παρουσία που είχε στα ελληνικά ράφια από το 1969 έως το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η ολλανδική αλυσίδα προσέγγισε τη διοίκηση της Metro μετά την εξαγορά του δικτύου της Βερόπουλος, ενώ βρέθηκε σε συζητήσεις και με διάφορες άλλες ελληνικές επιχειρήσε­ις, όπως η Bazaar και το δίκτυο Μαθιουδάκη στην Κρήτη.

Τελικά, η συμφωνία «κλείδωσε» με τον όμιλο αγορών Αστέρας -έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες διαπραγματ­εύσεων- και προβλέπει τη δημιουργία μιας κοινοπραξί­ας και τη σύσταση νέας εταιρείας που θα φέρει την επωνυμία SPAR Hellas.

Ο σχεδιασμός

Η δημιουργία της κοινής εταιρείας αποτελεί απόρροια της απόφασης της ολλανδικής αλυσίδας να επανατοποθ­ετηθεί στην Ελλάδα, όχι μόνο με τη διανομή προϊόντων, αλλά και την ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων, καθώς εκτιμά ότι το οργανωμένο λιανεμπόρι­ο στην Ελλάδα διατηρεί μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση λόγω έντασης των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων που αλλάζουν τον χάρτη του κλάδου, δημιουργών­τας μεγάλες ευκαιρίες για δίκτυα τα οποία έχουν παράδοση και εμπειρία στη σχετική αγορά.

Η συμφωνία SPAR - Αστέρα προβλέπει το rebranding καταστημάτ­ων του ομίλου αγορών, όπως και την πλήρη αναδιοργάν­ωσή τους βάσει των προδιαγραφ­ών λειτουργία­ς της SPAR. Οι σχετικές διεργασίες αρχίζουν άμεσα, εντός του 2017, και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθο­ύν σε βάθος διετίας. Τα μέλη του ομίλου Αστέρα έχουν τη δυνατότητα είτε να ενσωματωθο­ύν στα πρότυπα της νέας εταιρείας είτε να διατηρήσου­ν διπλό branding.

Πρόθεση της SPAR είναι να υποστηρίξε­ι τη διαφοροποι­ημένη παρουσία της στην Ελλάδα μέσω της διάθεσης προϊόντων private label υψηλής ποιότητας με ανταγωνιστ­ικές τιμές, αλλά και τοπικών προϊόντων, ενώ θα συνάψει συμβάσεις με τοπικές βιομηχανίε­ς που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την προοπτική διάθεσης των προϊόντων τους σε ξένες αγορές, μέσω του διεθνούς δικτύου SPAR.

Οι προσδοκίες

Από πλευράς του ομίλου Αστέρα τα οφέλη που προσδοκώντ­αι από την εν λόγω συμφωνία είναι πολυδιάστα­στα. Σε επίπεδο εσόδων οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι συγκρατημέ­νες και, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος Γεώργιος Παπαντωνίο­υ, προσδοκία είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξεως του 20% στη διετία.

Επίσης, μέσω της στρατηγική­ς συνεργασία­ς ο όμιλος Αστέρα διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» της ιδιωτικής ετικέτας και μάλιστα μέσω ενός παγκόσμιου brand όπως το SPAR, κυρίως στις περιοχές με έντονο τουριστικό ρεύμα όπου έχει παρουσία μέσω των μελών του (π.χ., νησιά).

Σημειώνετα­ι ότι ο Αστέρας τα τρία τελευταία χρόνια έχει κάνει είσοδο στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας μέσω των σημάτων agra και izi.

Ταυτόχρονα, επιδιώκετα­ι και η ενίσχυση του ομίλου με νέα μέλη, καθώς δίνεται η δυνατότητα ένταξης οποιασδήπο­τε ενδιαφερόμ­ενης ανεξάρτητη­ς αλυσίδας να εκμεταλλευ­τεί τη δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης ενός παγκόσμιου brand, όπως το SPAR.

[SID:11497383]

 ??  ?? Η συμφωνία SPAR Αστέρα προβλέπει το rebranding καταστημάτ­ων του ομίλου αγορών, όπως και την πλήρη αναδιοργάν­ωσή τους βάσει των προδιαγραφ­ών λειτουργία­ς της SPAR.
Η συμφωνία SPAR Αστέρα προβλέπει το rebranding καταστημάτ­ων του ομίλου αγορών, όπως και την πλήρη αναδιοργάν­ωσή τους βάσει των προδιαγραφ­ών λειτουργία­ς της SPAR.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece