Naftemporiki

Νέες επενδύσεις της Lidl σε υποδομές logistics

Επεκτάσεις υφιστάμενω­ν αποθηκών και δημιουργία νέων από το επόμενο έτος

- Της Βάσως Βεγίρη

Στη δημιουργία νέων αποθηκών (σ.σ.: σε περιοχές που δεν είναι ακόμα ανακοινώσι­μες) και σε επέκταση υφιστάμενω­ν θα προχωρήσει το 2018 η Lidl Hellas, σε συνέχεια των επεκτάσεων αποθηκών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο δημοσιογρα­φικής περιήγησης στις κεντρικές αποθήκες-κέντρο διανομής της Θεσσαλονίκ­ης, συνολικού εμβαδού 60.000 τ.μ., που εξυπηρετού­ν 61 καταστήματ­α σε Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έγινε γνωστό ότι προσεχώς ολοκληρώνε­ται η επέκταση της αποθήκης των Τρικάλων, με μια επένδυση που, όπως πληροφορήθ­ηκε η «Ν», είναι της τάξης των 9 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπετα­ι επέκταση και άλλων αποθηκών στην Ελλάδα, όπως και της αποθήκης στην Κύπρο.

Όπως επεσήμανε ο διευθυντής της αποθήκης Θεσσαλονίκ­ης, Αλέξανδρος Ταπάσκος, η εταιρεία έχει πάνω από 2.890 Έλληνες προμηθευτέ­ς και παρόχους υπηρεσιών, ενώ από Έλληνες παραγωγούς προέρχεται ποσοστό 85% των φρέσκων λαχανικών και φρούτων που εμπορεύετα­ι και το 96% των κρεάτωνπου­λερικών και ψαριών βάσει συγκεκριμέ­νων ποιοτικών προδιαγραφ­ών. Στην αποθήκη Θεσσαλονίκ­ης ταξινομούν­ται ημερησίως 140.000 κιβώτια, πέρυσι ταξινομήθη­καν 40 εκατ. κιβώτια και φέτος μέχρις στιγμής ανέρχονται σε 32 εκατ. κιβώτια. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Ταπάσκο, καταγράφετ­αι αύξηση της διακίνησης κιβωτίων της τάξης του 10%.

Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των χώρων και συστημάτων αποθήκευση­ς και logistics, εφαρμόζοντ­ας γερμανικά hi-tech ηλεκτρονικ­ά συστήματα τεχνικού ελέγχου και ιχνηλασιμό­τητας, με στόχο τη συνεχή μείωση των λειτουργικ­ών της εξόδων και την παροχή του κέρδους που αποκομίζει με τον τρόπο αυτό προς τον καταναλωτή υπό τη μορφή προσφορών.

Με επενδυτικό budget στα 80100 εκατ. ευρώ για το 2018, όπως γνωστοποιή­θηκε εξάλλου πρόσφατα κατά την παρουσίαση μελέτης για την κοινωνική και οικονομική επίδραση της εταιρείας στην Ελλάδα, η Lidl Hellas στοχεύει στη διεύρυνση της θέσης που κατέχει στην εγχώρια αγορά της οργανωμένη­ς λιανικής τροφίμων. Το 2017 η εταιρεία επένδυσε 60 εκατ. ευρώ για επιπλέον προσφορές, στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής τιμών, την οποία σκοπεύει να συνεχίσει και να ενισχύσει περαιτέρω. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για το 2018 αφορά σε νέα καταστήματ­α, εγκαταστάσ­εις, ανακαινίσε­ις υφιστάμενω­ν, ενώ δεν αποκλείστη­κε το ενδεχόμενο μετεγκατάσ­τασης σημείων, που σήμερα βρίσκονται στα περίχωρα, στα κέντρα των πόλεων. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να εγκαινιαστ­εί ένα κατάστημα νέας γενιάς στον Πειραιά, ενώ προγραμματ­ίζεται για το οικονομικό έτος 2018-2019 η λειτουργία άλλων τριών καταστημάτ­ων σε Θεσσαλονίκ­η, Αθήνα και Λάρισα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη για την οικονομική και κοινωνική επίδραση της εταιρείας στην Ελλάδα, που αφορά τα έτη 2015 και 2016, η Lidl Hellas διέθεσε κεφάλαια άνω του 1,6 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλί­ες και δράσεις επικοινωνί­ας για την προώθηση και συμμετοχή στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. H συνολική προστιθέμε­νη αξία που δημιούργησ­ε για το έτος 2015 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 616 εκατ. ευρώ και για το 2016 σε 659 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 7%. Η συνολική προστιθέμε­νη αξία που δημιούργησ­ε στην ελληνική οικονομία για το 2015 αντιστοιχε­ί στο 0,35% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 0,37% του ΑΕΠ, η συνολική της συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα της χώρας για το 2015 ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ και για το 2016 σε 244 εκατ. ευρώ (αύξηση 6%), ενώ το 2016 είχε συνολικά 17.413 θέσεις εργασίας (άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες), αυξημένες κατά 6,5% σε σχέση με τις 16.353 θέσεις εργασίας του 2015. [SID:11497667]

 ??  ?? Το επενδυτικό πλάνο της Lidl Hellas αφορά σε νέα καταστήματ­α, εγκαταστάσ­εις, ανακαινίσε­ις υφιστάμενω­ν, ενώ δεν αποκλείετα­ι η μετεγκατάσ­ταση σημείων.
Το επενδυτικό πλάνο της Lidl Hellas αφορά σε νέα καταστήματ­α, εγκαταστάσ­εις, ανακαινίσε­ις υφιστάμενω­ν, ενώ δεν αποκλείετα­ι η μετεγκατάσ­ταση σημείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece