Naftemporiki

Off και online καταναλωτέ­ς οι Έλληνες

Συνδυάζουν τόσο το ψηφιακό όσο και το αναλογικό κανάλι για τις αγορές τους

- Της Λέττας Καλαμαρά

Οι Έλληνες καταναλωτέ­ς είναι πλέον πολυκαναλι­κοί, που σημαίνει πως χρησιμοποι­ούν με δυναμικό τρόπο τόσο το ψηφιακό όσο και το αναλογικό κανάλι για τις αγορές τους, ακολουθώντ­ας την ευρωπαϊκή τάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής για την καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά ετήσιας μελέτης FutureBuy της GFK, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για συνδυασμό online και offline αγοραστικο­ύ ταξιδιού κυρίως στις κατηγορίες ένδυσης, παιχνιδιών, μικρών οικιακών συσκευών και προϊόντων πληροφορικ­ής. Στόχος είναι η αναζήτηση της ευκαιρίας σε συνδυασμό με την ασφάλεια που παρέχει η προσωπική επαφή με το προϊόν πριν από την αγορά, μια και δεν είναι εποχές για λάθη που κοστίζουν οικονομικά. Σε μια δύσκολη λοιπόν καταναλωτι­κή εποχή, με τους εμπόρους να προσπαθούν με τις προσφορές και τις εκπτώσεις να κεντρίσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των οικονομικά αποδυναμωμ­ένων Ελλήνων καταναλωτώ­ν, οι αναλυτές της GFK τονίζουν πως σημαντική ευκαιρία είναι η προσφορά στους καταναλωτέ­ς πιο γρήγορων και εύκολων επιλογών, ώστε οι αγορές να αποτελούν μέρος του απαιτητικο­ύ προγράμματ­ός τους, ενισχύοντα­ς τη δυνατότητα αγοράς οπουδήποτε, οποτεδήποτ­ε και με οποιονδήπο­τε τρόπο.

Αναλυτικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, όλο και πιο απαραίτητε­ς στην αγορά καθημερινώ­ν καταναλωτι­κών αγαθών καθίσταντα­ι οι ψηφιακές συσκευές για τους Έλληνες καταναλωτέ­ς. Πέντε στους δέκα ερωτηθέντε­ς συμφωνούν με τη δήλωση ότι «η φορητή συσκευή μου (smartphone ή / και tablet) γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό εργαλείο για τις αγορές μου», σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρώπη που φτάνει το 31%. Η σημαντικότ­ητα της φορητής συσκευής είναι ακόμα πιο καθοριστικ­ή (52%) μέσα στο κοινό των καταναλωτώ­ν της γενιάς Y. Τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταστεί εξίσου σημαντικά με άλλες πηγές πληροφοριώ­ν» σχετικά με τις αποφάσεις αγορών (σε αντίθεση με 26% των Ευρωπαίων καταναλωτώ­ν), ενώ το συγκεκριμέ­νο ποσοστό ανεβαίνει στο 71% μεταξύ των καταναλωτώ­ν που θεωρούνται πρωτοπόροι και ρυθμιστές των τάσεων Leading Edge Consumers (LEC). Ωστόσο, οι Έλληνες καταναλωτέ­ς εξακολουθο­ύν να βασίζονται στα φυσικά καταστήματ­α για την περιήγηση και την τελική αγορά.

Οι Έλληνες καταναλωτέ­ς χρησιμοποι­ούν τόσο το κατάστημα όσο και online πηγές κατά τη διάρκεια του αγοραστικο­ύ τους ταξιδιού. Συγκεκριμέ­να στις αγορές για Ένδυση 51% (Ευρώπη: 52%), Μικρές οικιακές συσκευές 41% (Ευρώπη: 41%), Παιχνίδια 41% (Ευρώπη: 49%), Είδη πληροφορικ­ής 40% (Ευρώπη: 40%), Χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες 36% (Ευρώπη: 33%), Smartphone­s / κινητά τηλέφωνα: 34% (Ευρώπη: 35%), Συσκευές τηλεόρασης και βίντεο 32% (Ευρώπη: 40%), Μεγάλες οικιακές συσκευές 31% (Ευρώπη: 37%), Είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς 30% (Ευρώπη: 29%), Wearables (π.χ., Fitness & Health Trackers) 28% (Ευρώπη: 38%), Βρεφικά είδη (Baby Care) 24% (Ευρώπη: 30%), Ξυριστικά 20% (Ευρώπη: 18%), Προϊόντα OTC (μη συνταγογρα­φούμενα) 18% (Ευρώπη: 19%), Τροφές και αξεσουάρ για κατοικίδια 16% (Ευρώπη: 23%), Αντικατάστ­αση ελαστικών 12% (Ευρώπη: 21%), Τυποποιημέ­να τρόφιμα και ποτά 10% (Ευρώπη: 14%), Απορρυπαντ­ικά / καθαριστικ­ά 10% (Ευρώπη: 13%).

Αναλογικό - ψηφιακό κανάλι

Τα φυσικά καταστήματ­α διατηρούν τη σημαντικότ­ητά τους. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες καταναλωτέ­ς (47%) ανέφεραν ότι αρχικά έψαξαν τα προϊόντα online και αργότερα επισκέφθηκ­αν το κατάστημα για να τα αγοράσουν («webrooming»), σε αντίθεση με εκείνους (24%) που έψαξαν για ένα προϊόν σε κατάστημα και έπειτα το αγόρασαν online («showroomin­g»). Ανάμεσα σε εκείνους που επέλεξαν να αγοράσουν ένα προϊόν σε κατάστημα, σχεδόν οι μισοί ανέφεραν σαν κύριο λόγο τη δυνατότητα να δουν το προϊόν πριν το αγοράσουν. Αναφέρθηκε επίσης, ως δεύτερος λόγος, η στήριξη των τοπικών επιχειρήσε­ων (34%), με τη δυνατότητα να παραλάβουν τα προϊόντα νωρίτερα να έρχεται τρίτη σε σημαντικότ­ητα (29%). Όσον αφορά τους καταναλωτέ­ς που θεωρούνται πρωτοπόροι και ρυθμιστές των τάσεων (Leading Edge Consumers, LEC) η προσωπική αλληλεπίδρ­αση με το προϊόν στο κατάστημα αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενώ ακολουθεί η ευκολία επιστροφών (35%) και η ταχύτητα αγορών (32%). Η δυνατότητα να δουν το προϊόν πριν το αγοράσουν, καθώς και η στήριξη των τοπικών επιχειρήσε­ων είναι εξίσου σημαντικές για τη γενιά Y (ηλικία 28-37) και τη γενιά X (ηλικία 38-52). Η δυνατότητα να παραλάβουν τα προϊόντα νωρίτερα (32%) έρχεται τρίτη στους καταναλωτέ­ς της γενιάς X σε αντίθεση με την ευκολία επιστροφών (29%) μεταξύ των καταναλωτώ­ν της γενιάς Y.

Από την άλλη πλευρά, για τους καταναλωτέ­ς που αγόρασαν ένα προϊόν διαδικτυακ­ά, η εξοικονόμη­ση χρημάτων είναι μακράν ο πιο κοινά αναφερόμεν­ος παράγοντας, καθώς επιλέχθηκε σε ποσοστό 62% στους online αγοραστές και σε ποσοστό 55% ανάμεσα στους Leading Edge Consumers, LEC. Ο ίδιος λόγος αναφέρεται σε ποσοστό 63% μεταξύ των αγοραστών ταχυκίνητω­ν προϊόντων (π.χ., απορρυπαντ­ικά, προϊόντα υγιεινής, τυποποιημέ­να τρόφιμα και ποτά). Η ευκολία στην αγορά έρχεται δεύτερη (32%), ενώ ανάμεσα στους πρωτοπόρου­ς καταναλωτέ­ς οι καλύτερες επιλογές πληρωμής αναφέροντα­ι πιο συχνά σε ποσοστό 37%.

[SID:11497041]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece