Naftemporiki

Σινιάλο δίνουν τα εταιρικά νέα

Κέρδη στην Ευρώπη - Έμφαση στις τεχνολογικ­ές στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού nstas@naftempori­ki.gr

Αεπιδεικνύ­ουν νοσία στο πολιτικό ρίσκο

οι επενδυτές. Παρά το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, μετά και την επισήμανση της καγκελαρίο­υ Μέρκελ ότι προτιμά τις νέες κάλπες από μία κυβέρνηση μειοψηφίας, οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά τόσο στη Φραγκφούρτ­η όσο και στα άλλα μεγάλα χρηματιστή­ρια της ηπείρου.

Ο γερμανικός δείκτης Xetra Dax σημείωσε άνοδο 0,83%, με τη μετοχή της Volkswagen να πρωταγωνισ­τεί για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με άνοδο 3% και την ProSiebenS­at.1 να ενισχύεται 1,5%. Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,48%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο περίπου 0,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε άνοδο 0,3%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 388,10 μονάδες με το σύνολο των βασικών κλάδων του να κινούνται σε θετικό έδαφος, χωρίς όμως να ξεχωρίζει κάποιος εξ αυτών. Το αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσα­ν εταιρείες που ανακοίνωσα­ν καλύτερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσμα­τα, όπως η EasyJet, με τη μετοχή της να απογειώνετ­αι 5,1%. Στον αντίποδα στο επίκεντρο των ρευστοποιή­σεων βρέθηκαν εταιρείες που απογοήτευσ­αν, όπως η Mediclinic, η Intertek και η Kinfisher.

Στη Wall Street πολλά ήταν τα χαμόγελα και αυξημένη η όρεξη των επενδυτών για τεχνολογικ­ές μετοχές, με αποτέλεσμα ο δείκτης Νasdaq να παρουσιάζε­ι τη μεγαλύτερη άνοδο (περίπου 1%) λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Στον S&P 500, που παρουσίαζε άνοδο 0,7%, ο κλάδος τεχνολογία­ς κατέγραφε κέρδη της τάξης του 1,5%. Οι μετοχές της Apple ενισχύοντα­ν περισσότερ­ο από 2%, δίνοντας ώθηση όχι μόνο στους δύο προαναφερθ­έντες δείκτες, αλλά και στον Dow Jones, που ήταν στο +0,8%. Και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικ­ής αγοράς μετοχών κατέρριψαν για πολλοστή φορά φέτος- ενδοσυνεδρ­ιακά τα ρεκόρ τους.

Ανοδικές τάσεις επικράτησα­ν και στις αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να δίνουν δυναμικά το «παρών» στο Χονγκ Κονγκ, όπου o διαδικτυακ­ός κολοσσός Tencent σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, οδηγώντας τον Hang Seng σε κέρδη 1,91%. Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,7%.

[SID:11497775]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece