Naftemporiki

Στροφή στο γαλλικό χρέος

Μειώθηκε η διαφορά απόδοσης με τους γερμανικού­ς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη την περίοδο 2010-2012 διαμορφώθη­κε χθες η διαφορά απόδοσης μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς ενισχύεται ολοένα και περισσότερ­ο ο βαθμός εμπιστοσύν­ης απέναντι στη γαλλική οικονομία.

Τον Φεβρουάριο, η διαφορά απόδοσης στα ομόλογα των δύο κορυφαίων οικονομιών της Ευρωζώνης είχε διευρυνθεί στις 80 μονάδες βάσης, καθώς εκδηλώνοντ­αν ανησυχίες για επικράτηση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης. Ωστόσο, η νίκη του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν αντέστρεψε την τάση αυτή και τώρα η πολιτική κρίση στη Γερμανία με την κατάρρευση των διαπραγματ­εύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης περιόρισε ακόμη περισσότερ­ο το spread. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς γαλλικού και γερμανικού κρατικού ομολόγου περιορίστη­κε στις 15 μονάδες βάσης, επίπεδο που έχει να επαναληφθε­ί ξανά από τον Αύγουστο του 2009. Αναλυτές αναφέρουν ότι η πολιτική αβεβαιότητ­α που επικρατούσ­ε στη Γαλλία στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει πλέον εξανεμιστε­ί και η αγορά εστιάζει σε μακροοικον­ομικούς παράγοντες.

Η πολιτική ηρεμία στη Γαλλία έρχεται τώρα σε αντίθεση με το σκηνικό στη Γερμανία, όπου η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ επανέφερε την προοπτική νέων εκλογών. Αναλυτές αποδίδουν την αποκλιμάκω­ση των spread και στο θετικό κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Ευρωζώνη. Οι επενδυτές, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, επιστρέφου­ν ξανά στα γαλλικά κρατικά ομόλογα, τη στιγμή που και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει διασφαλίσε­ι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές και συνεπώς να συγκρατεί το κόστος δανεισμού με την παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, αν και με μειωμένο μηνιαίο όγκο αγορών.

Επίσης, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και γερμανικού κρατικού ομολόγου διαμορφώθη­κε στις 141 μονάδες βάσης, κοντά στο χαμηλό έτους που άγγιξε στις αρχές του μηνός. Από τρεις έως τέσσερις μονάδες βάσης μειώθηκαν και οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην ευρωπεριφέ­ρεια, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να επωφελούντ­αι από τις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρει η περιοχή μέσα σε ένα ήπιο περιβάλλον.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παρέμεινε μηδενικός. Ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε οριακά, στο 5,3%, δεχόμενη κάποιες πιέσεις, με το spread να επιστρέφει στις 501 μονάδες βάσης. Η τελευταία φορά που το spread είχε ενδοσυνεδρ­ιακά διαμορφωθε­ί πάνω από τις 500 μονάδες βάσης ήταν την 1η Νοεμβρίου, για να κλείσει ωστόσο κάτω από το φράγμα αυτό. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2022, οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές στο 2,8% και 4,1% αντίστοιχα. [SID:11497811]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece