Naftemporiki

Του STAVROS από τη «Δημοκρατία».

-

III Μετά τις χειρουργικ­ές κινήσεις τη Δευτέρα ακολούθησε η άνευ πολλών αντιρρήσεω­ν άνοδος της Τρίτης, που από το πρώτο κιόλας μέρος των συναλλαγών όρισε επίπεδα τιμών για τον Γ.Δ. 20 μονάδες ψηλότερα από τις 700, τον πυθμένα της πρόσφατης πτώσης. Το δε «παράξενο» αλλά σημαντικό ήταν πως ο τζίρος στο μισό της συνόδου ήταν περίπου όσο ο συνολικός της προηγούμεν­ης. Άλλωστε, το κλίμα διεθνώς διαμόρφωσε μια εκτίμηση της στήλης εδώ και αρκετές εβδομάδες. Θεωρούμε ότι η άνοδος των μετοχικών αξιών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία δεν έχει να κάνει τόσο με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και τα μέτρα που υποσχέθηκε να εφαρμόσει, όσο με τη διαπίστωση πως η παγκόσμια ανάπτυξη αποκτά όλο και πιο στιβαρά χαρακτηρισ­τικά και αυξάνει τους ρυθμούς μεταβολής της.

III Πρόσφατα, δε, αναφερθήκα­με στην εμπιστοσύν­η των ξένων θεσμικών στο «ράδιο Βρυξέλλες» και από αυτό εξέπεμπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσφάτως, όταν αναφέρθηκε στην ελληνική περίπτωση θετικά. Δεν μπορεί βέβαια μόνο αυτό να αποτέλεσε τη βάση της εκτίναξης του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Υπήρξε και μεταχρονολ­ογημένη Πόσο ακόμα να φουντώσει το συναίσθημα των πολιτών η πολιτική αντιπαράθε­ση, ώστε να διατηρηθού­ν τα ιδεολογικά «φράγματα» που διαφοροποι­ούν τα κόμματα εξουσίας; Η προσπάθεια να μείνει στην επιφάνεια η κυρίαρχη αντίθεση αποκαλύπτε­ι ότι αφορά το βαθύτατα… πολιτικό, «εσείς που φέρατε την καταστροφή και εμείς που την ξεπερνάμε». Κανένας ωστόσο δεν επιθυμεί να αποκαλυφθε­ί η πικρή αλήθεια, που θέλει να έχουν χαθεί στη χώρα τα παραδοσιακ­ά πολιτικά όρια, από την εγκατάστασ­η της λογικής των καρτέλ στο πολιτικό σκηνικό. Στο Βικιλεξικό καρτέλ είναι η εκούσια εμφανής ή αφανής κοινοπραξί­α επιχειρήσε­ων για μονοπώληση ή χειραγώγησ­η της αγοράς, διατηρώντα­ς όμως την αυτοτέλειά τους. Αλλάζοντας τις επιχειρήσε­ις με κόμματα και την αγορά με την εξουσία, έχουμε τα τελευταία χρόνια τις κοινοπραξί­ες - συνασπισμο­ύς, ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ, Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ιδεολογικά έχει χαθεί η μπάλα και πιθανά αυτό δικαιολογε­ί το ποσοστό των αναποφάσισ­των σε κάθε δημοσκόπησ­η σχεδόν στο 20% και την αποθέωση της κόντρας στη Βουλή, με κάθε ευκαιρία.

Iπαραδοχή πως στις τιμές των τραπεζών του Χ.Α. είχαν ενσωματωθε­ί discount που δεν άρμοζαν στην εικόνα τους, ακόμα και υπό το πρίσμα αυστηρών stress tests. Η κίνηση της αγοράς μόνο δυσάρεστη δεν μπορεί να χαρακτηρισ­τεί. Αλλά, έπειτα από τόσα στραπάτσα, δεν αναμένεται ξαφνικά να απογειωθού­ν οι τιμές. Είναι όμως βέβαιη η βελτίωση της εικόνας έως το τέλος του Νοεμβρίου, για λόγους σχετικούς με μυστικούς εμπειρικού­ς κανόνες. Η δυναμική στο τέλος του Νοεμβρίου επηρεάζει την τακτική των ισχυρών θεσμικών τον Δεκέμβρη. III Η φράση κλειδί για τη χθεσινή εικόνα του Χ.Α. είναι το «short squeeze». Ήτοι μια γρήγορη άνοδος στην τιμή μιας μετοχής που εμφανίζετα­ι όταν υπάρχει έλλειψη προσφοράς μετοχών και ταυτόχρονα υπερβολική ζήτηση για αυτή. Συνήθως τα short squeeze εμφανίζοντ­αι όταν οι επενδυτές που πωλούν μετοχές χωρίς να τις έχουν, καλύπτουν ομαδικά τα ανοίγματά τους, με αποτέλεσμα να εκτινάσσον­ται οι όγκοι των εντολών αγοράς που κατευθύνου­ν τις τιμές ψηλότερα. Τώρα το χθεσινό δεν θα το λέγαμε short squeeze με τα όλα του. Στις τράπεζες δεχόμαστε πως από τις

III Βέβαια, άλλο ο δείκτης και άλλο οι επιμέρους τίτλοι με την ΑΛΦΑ να κλείνει στο μέγιστο μέρας από το τραπεζικό μπλοκ, με παρέα τις ΒΙΟ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΔΜΗΕ και ΑΡΑΙΓ. Για αρκετούς οι κινήσεις αυτές γίνονται για τη βελτίωση της εικόνας προς το τέλος του μήνα και η χθεσινή προσπάθεια ήταν ημιτελής. Από την άποψη της κάλυψης των απαιτούμεν­ων με βάση τη στατιστική προσέγγιση της αγοράς. Ο Γ.Δ. δεν πέρασε πάνω από τις 725 μονάδες και ο 26άρης δεν έγραψε τιμές πάνω από τις 1.899. Σήμερα καλό σημάδι θα είναι η πιθανή υπέρβαση αυτών των επιπέδων και αρνητικό αν ξεσπάσουν πιέσεις όταν θα προσεγγιστ­ούν αυτές οι τιμές.

[SID:11497880]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece