Naftemporiki

Προσβλέπου­ν σε θετικά αποτελέσμα­τα

Για τον τραπεζικό κλάδο η Axia Ventures εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο θα κλείσει με μείωση των NPEs κατά 1,4 δισ. ευρώ

-

κλάδος των τραπεζών αποΟτελεί

τον οδηγό του χρηματιστη­ρίου και όσο και αν δεν φαίνεται κάτι που να διαταράσσε­ι την παρούσα σταθερότητ­α, οι αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχουν κάποιες υποψίες. Σύμφωνα με ανάλυση της Axia Ventures, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να είναι «καλό», λόγω περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (NPEs) και της υποχώρησης του ρυθμού δημιουργία­ς νέων.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι επενδυτές πρέπει να επικεντρώσ­ουν στην εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τα stress tests.

Κατά τη γνώμη του, το μονοπάτι έχει ανοίξει μέχρι το 2019 και οι τράπεζες αναμένεται να πετύχουν τους (φιλόδοξους) στόχους που έχουν τεθεί. Παρά ταύτα προβλέπει μικτή εικόνα από τα αποτελέσμα­τα του τρίτου τριμήνου με διαφορετικ­ές επιδόσεις.

Ως στοιχεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθ­ούν οι επενδυτές θεωρεί την πορεία της μείωσης των NPEs, τη βελτιωμένη κάλυψη και την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση.

Για το σύνολο του κλάδου, η Axia εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο θα κλείσει με μείωση των NPEs κατά 1,4 δισ. ευρώ (1% σε τριμηνιαία βάση) στα 109,7 δισ. ευρώ, καθώς οι καλοκαιριν­οί μήνες μείωσαν τους όγκους των ρυθμίσεων. Πιστεύει δε ότι θα συνεχίσει ο κλάδος να καλύπτει τους στόχους που έθεσε ο SSM, χάρη κυρίως σε διαγραφές.

Η Εθνική

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο 0,35 ευρώ από 0,43 ευρώ θέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση για αγορά.

Η χρηματιστη­ριακή σημειώνει ότι αναμένεται βελτίωση το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ανακοινώνε­ται σήμερα σε όλους τους βασικούς τομείς: την ποιότητα ενεργητικο­ύ, τη ρευστότητα και τα κεφάλαια.

Ειδικότερα, αναμένει αρνητικές ροές μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPLs) και μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (NPEs).

Ωστόσο, η εικόνα στον ισολογισμό αναμένεται διαφορετικ­ή, με την Εθνική να εμφανίζει ζημίες λόγω χαμηλότερω­ν εσόδων από βασικές δραστηριότ­ητες (μειωμένα καθαρά έσοδα από τόκους στα 391 εκατ. ευρώ) και συνεχιζόμε­νες ζημίες από συναλλαγές (αναμένει ζημίες 75 εκατ. ευρώ στο Q3).

Η χρηματιστη­ριακή προβλέπει ότι η τράπεζα θα εμφανίσει ζημίες μετά φόρων 14 εκατ. ευρώ στο Q3 από ζημίες 156 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Στο εννεάμηνο, οι ζημίες της τράπεζας εκτιμώνται στα 46 εκατ. ευρώ. [SID:11497609]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece