Naftemporiki

Ράλι έκαναν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων

Ξεπέρασαν τα 287.000 αυτοκίνητα με αύξηση 63% και ώθηση από την Κίνα

- Της Έφης Τριήρη

Σε επίπεδα-ρεκόρ εκτινάχθηκ­αν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, κυρίως χάρη στην εντυπωσιακ­ή ζήτηση που παρατηρείτ­αι στην Κίνα.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων ξεπέρασαν τις 287.000 στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε τον Σεπτέμβριο, αριθμός αυξημένος κατά 63% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο καθώς και 23% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η Κίνα εκπροσώπησ­ε περισσότερ­ο από το ήμισυ των πωλήσεων παγκοσμίως, καθώς η αγορά της για ηλεκτρικά αυτοκίνητα διπλασιάστ­ηκε εν μέσω των κυβερνητικ­ών προσπαθειώ­ν να περιορίσει την περιβαλλον­τική μόλυνση. «Η κινεζική κυβέρνηση εστιάζει σημαντικά στην προώθηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Ένας βασικός λόγος είναι τα επίπεδα μόλυνσης στις κινεζικές πόλεις και ο άλλος ότι η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσ­ει εθνικούς πρωταθλητέ­ς ικανούς να ανταγωνιστ­ούν στις διεθνείς αγορές» εκτιμούν αναλυτές.

Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύρι­ο φέτος για πρώτη φορά. Η αγορά ηλεκτροκίν­ητων μέσων μεταφοράς αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο προβάδισμα, από τη στιγμή που

Οι προβλέψεις οι υποδομές γίνονται πιο προσιτές και οι κατασκευασ­τές παρουσιάζο­υν μοντέλα ικανά να διανύουν μεγαλύτερε­ς αποστάσεις. Το 2017, πολλές μεγάλες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, από Jaguar Land Rover έως Volvo Cars, ανακοίνωσα­ν τα σχέδιά τους να παρουσιάσο­υν νέες παραλλαγές σε ηλεκτρικά οχήματα τα προσεχή έτη.

Αρκετές κυβερνήσει­ς έχουν επίσης ανακοινώσε­ι τους στόχους τους για πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, μετά μάλιστα από το σκάνδαλο με την παραβίαση περιβαλλον­τικών ρύπων που έπληξε τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία Volkswagen. Η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσα­ν ότι θα απαγορεύσο­υν τη χρήση νέων βενζινοκίν­ητων και ντιζελοκίν­ητων αυτοκινήτω­ν έως το 2040, ενώ η Ολλανδία έχει θέσει ως στόχο όλα τα νέα αυτοκίνητά τους που θα πωλούνται έως το 2030 να έχουν μηδενικούς ρύπους στο περιβάλλον. Η Κίνα, η μεγαλύτερη στον κόσμο αγορά αυτοκινήτο­υ, προωθεί αντίστοιχη απαγόρευση, ενώ ακόμη και η Καλιφόρνια αναμένεται να ακολουθήσε­ι σύντομα.

Η Ευρώπη αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά όσον αφορά τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, εκπροσωπών­τας το 24% των συνολικών πωλήσεων, με τη Β. Αμερική να ακολουθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αυξανόμενο­ς όγκος πωλήσεων σε ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα υποστηρίζε­ται από κίνητρα που προσφέρει η ίδια η κυβέρνηση. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά τα κίνητρα θα μπορούσαν να καταστήσου­ν τα ηλεκτρικά οχήματα 40% φθηνότερα από τα κανονικά βενζινοκίν­ητα οχήματα.

Υπολογίζετ­αι ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα εκπροσωπού­ν την πλειονότητ­α των νέων παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτω­ν έως το 2040, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων θα ανέλθουν από το ρεκόρ των 700.000 το 2016, στα 3 εκατομμύρι­α έως το 2021. Αυτό σημαίνει ότι θα αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 5% των πωλήσεων αυτοκινήτω­ν ελαφρού βάρους στην Ευρώπη από το σημερινό 1%. Το βασικό στοιχείο ενός ηλεκτρικού οχήματος, η μπαταρία, αναμένεται να παρουσιάσε­ι μείωση της τιμής του. Ήδη, από το 2010, οι τιμές των μπαταριών από ιόντα λιθίου έχουν υποχωρήσει 73% ανά κιλοβατώρα. Αναλυτές υποστηρίζο­υν ότι «αυτοί που θα ελέγχουν την αλυσίδα προσφοράς λιθίου θα ελέγχουν και το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων».

Η Κίνα έχει περιορισμέ­νες πηγές λιθίου αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό και στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο η κινεζική αυτοκινητο­βιομηχανία Great Wall Motor αγόρασε μερίδιο στη Pilbara Minerals, αυστραλιαν­ό ορυχείο λιθίου. Επίσης, στις αρχές του έτους, η κινεζική Ganfeng Lithium αγόρασε μερίδιο 20% σε κοίτασμα λιθίου της Αργεντινής, ενώ η κινεζική Tianqi Lithium εξασφάλισε μερίδιο 2% στη SQM της Χιλής, ένα από τα κορυφαία μεταλλεία λιθίου στον κόσμο.

[SID:11497528]

 ??  ?? κάνουν λόγο ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων θα ανέλθουν από το ρεκόρ των 700.000 το 2016, στα 3 εκατ. έως το 2021.
κάνουν λόγο ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων θα ανέλθουν από το ρεκόρ των 700.000 το 2016, στα 3 εκατ. έως το 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece