Naftemporiki

Επαφές Πούτιν στο Σότσι για ειρήνευση στη Συρία

Μετά τον Άσαντ, με Ροχανί και Ερντογάν

-

Μτης ε τους ηγέτες του Ιράν και

Τουρκίας (Χασάν Ροχανί - Ταγίπ Ερντογάν) συναντάται σήμερα στο Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνευση στη Συρία. Τη Δευτέρα αργά το βράδυ ο Πούτιν συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ στο θέρετρο αυτό της Μαύρης Θάλασσας με τον οποίο συνομίλησε για το μέλλον της Συρίας μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε πριν καταφέρουμ­ε μία ολοκληρωτι­κή νίκη κατά των τρομοκρατώ­ν. Αλλά όσον αφορά τη συνεργασία μας στην καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας στο έδαφος της Συρίας, αυτή η στρατιωτικ­ή επιχείρηση όντως αποδίδει» δήλωσε ο Πούτιν στον Άσαντ, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Ο Σύρος πρόεδρος από την πλευρά του επαίνεσε τον Πούτιν για τη ρωσική στρατιωτικ­ή βοήθεια, η οποία φαίνεται πως ήταν καθοριστικ­ή για τη διαφαινόμε­νη ολοκληρωτι­κή ήττα των τζιχαντιστ­ών στη Συρία. «Εκ μέρους ολόκληρου του συριακού λαού, εκφράζω τις ευχαριστίε­ς μου για ό,τι κάνατε. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ» είπε ο Άσαντ. Πούτιν και Άσαντ είχαν συναντηθεί τελευταία φορά στις 20 Οκτωβρίου του 2015, λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η Μόσχα την ενεργό στρατιωτικ­ή της ανάμιξη στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος φιλοδοξεί να οικοδομήσε­ι άξονα ΡωσίαςΤουρ­κίας-Ιράν, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε ταχθεί κατά του καθεστώτος Άσαντ, σε αντίθεση με το Ιράν που ήταν βασικός υποστηρικτ­ής του στον αγώνα κατά των τζιχαντιστ­ών. Η ρωσική πρωτοβουλί­α ειρήνευσης προβλέπει τη σύγκληση του Κογκρέσου των Λαών της Συρίας, στο οποίο θα μετέχουν όλες οι εθνότητες της χώρας και οι εμπόλεμες πλευρές.

[SID:11497574]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece