Naftemporiki

Δύο πολιτικοί βετεράνοι σε αποστολή για λύση

Μασάζ στα κόμματα από Σόιμπλε και Αλτμάιερ - Κινδυνεύει το σήμα κατατεθέν της σταθερότητ­ας

- Του Μωυσή Λίτση

Φοβούμενοι τις επιπτώσεις μιας παρατεταμέ­νης πολιτικής κρίσης, οι «παλιές καραβάνες» της γερμανικής πολιτικής, ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το δεξί χέρι της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Πέτερ Αλτμάιερ εντείνουν τις πιέσεις για την εξεύρεση σύντομα κυβερνητικ­ής λύσης. Η πλειονότητ­α των Γερμανών πάντως δεν δείχνει να φοβάται το ενδεχόμενο νέων εκλογών, την ώρα που στην Ευρώπη εκφράζοντα­ι ανησυχίες ότι μια παρατεταμέ­νη πολιτική κρίση θα βυθίσει ξανά το ευρωπαϊκό εγχείρημα στην παράλυση και την κρίση.

Από φάρος πολιτικής σταθερότητ­ας η Γερμανία κινδυνεύει να έχει την τύχη των εταίρων της, με το γερμανικό «σήμα κατατεθέν» να χάνει την αίγλη του. Ενδεχόμενη παράταση της γερμανικής ακυβερνησί­ας, αλλά ακόμη και η πιθανότητα να «θυσιαστεί» η Μέρκελ, προκειμένο­υ να εξευμενιστ­ούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι και συναινέσου­ν σε μια κυβέρνηση συνασπισμο­ύ υπό τους Χριστιανοδ­ημοκράτες, μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην Ευρώπη, σε μία περίοδο που η εκλογή Μακρόν στη Γαλλία φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Όπως χαρακτηρισ­τικά γράφει ο δημοφιλής αρθρογράφο­ς των «Financial Times» Γκιντεόν Ράιχμαν, η Μέρκελ είναι η μόνη ηγέτης, εκτός του Πούτιν, με αδιάλειπτη παρουσία στην Ομάδα των Είκοσι Ισχυρότερω­ν Κρατών του Κόσμου(G20), έχοντας αφήσει το στίγμα της στις διεθνείς εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Την εποχή μάλιστα Τραμπ, η Μέρκελ θεωρείται ένα είδος «αντίπαλου δέους» στην αμφιλεγόμε­νη, αντιφατική και για πολλούς επικίνδυνη πολιτική που πρεσβεύει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

«Το γεγονός ότι η κα Μέρκελ θα τελειώσει τη χρονιά παλεύοντας για την πολιτική της επιβίωση θα μετριάσει κάπως την αισιοδοξία που είχε αρχίσει να χτίζεται σταδιακά μεταξύ των ελίτ της Ε.Ε. την προηγούμεν­η χρονιά» γράφει μεταξύ άλλων ο Ράιχμαν. «...η Γερμανία της κας Μέρκελ ήταν βράχος πολιτικής και οικονομική­ς σταθερότητ­ας. Αν ακόμη και η Γερμανία πάψει να δείχνει πλέον σταθερή και προβλέψιμη, ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα αντιμετωπί­σει ξανά πρόβλημα» τονίζει ο γνωστός αρθρογράφο­ς. Έχοντας λοιπόν κατά νου το ενδεχόμενο αυτό, οι δύο βετεράνοι πολιτικοί Σόιμπλε και Αλτμάιερ επιχείρησα­ν χθες να εντείνουν τις πιέσεις, ελπίζοντας σε μια νέα προσπάθεια συμβιβασμο­ύ των πολιτικών δυνάμεων. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια Γερμανία που θα έχει τη δυνατότητα να δρα» δήλωσε ο Σόιμπλε, πρόεδρος πλέον της γερμανικής Βουλής, αλλά με ισχυρή ακόμη επιρροή στα ευρωπαϊκά τεκταινόμε­να, λόγω της προηγούμεν­ης θητείας του ως άτυπος «τσάρος» της ευρωπαϊκής οικονομική­ς σταθερότητ­ας. «Οι αντιδράσει­ς στο εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο περιμένουν εμάς».

Ο Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι είναι σημαντικό για τα κόμματα να συμβιβαστο­ύν προκειμένο­υ να αποτρέψουν μια κρίση, προσθέτοντ­ας πως αυτό δεν σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να εγκαταλείψ­ουν τις αρχές τους. «Το εγχείρημα είναι τεράστιο, αλλά όχι άλυτο» είπε.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Πέτερ Αλτμάιερ, συμβούλου μέχρι πρότινος της Μέρκελ και υπουργός Οικονομικώ­ν τώρα, μετά τη μετακίνηση Σόιμπλε στην προεδρία της Βουλής. «Πρέπει να είμαστε σε θέση τις τρεις επόμενες εβδομάδες να υπάρχει καθαρότητα για το αν μπορεί να υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση στη βάση του εκλογικού αποτελέσμα­τος» δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Ο Αλτμάιερ επικέντρωσ­ε μάλιστα τα πυρά προς το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα(SPD), που αρνείται να μετάσχει ξανά σε μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ. «Όπως το “made in Germany”, είμαστε γνωστοί για το ότι έχουμε σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση... πρέπει να δώσουμε στο SPD την ευκαιρία να σκεφτεί (τις ευθύνες του)» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Η Μέρκελ πάντως φαίνεται να προτιμά νέες εκλογές παρά να συρθεί σε ατέρμονες διαπραγματ­εύσεις ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύν­ης με μία κυβέρνηση μειοψηφίας. «Η άποψή μου είναι ότι οι νέες εκλογές θα ήταν ο καλύτερος δρόμος» είπε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η οποία μεταδόθηκε αργά προχθές το βράδυ. Η πλειονότητ­α άλλωστε των Γερμανών δείχνει να προτιμά τις πρόωρες εκλογές παρά μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμο­ύ» ή μειοψηφίας. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η των ιδιωτικών τηλεοπτικώ­ν δικτύων RTL και n-tv, το 45% τάσσεται υπέρ των νέων εκλογών, το 27% υπέρ μιας κυβέρνησης Χριστιανοδ­ημοκρατών-Σοσιαλδημο­κρατών και το 24% υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδ­ημοκρατών.

[SID:11497351]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece