Naftemporiki

Γερμανικό μπλόκο ταλαιπωρία­ς για τους Έλληνες ταξιδιώτες

Τα αεροπλάνα από τη χώρα μας προσγειώνο­νται σε ειδικές εξόδους και ελέγχονται όλοι οι επιβάτες

- Του Νίκου Μπέλλου

Την κατ’ εξαίρεση επιβολή προσωρινών ελέγχων στα γερμανικά σύνορά, αρκεί να είναι στοχευμένο­ι και περιορισμέ­νοι, επιβεβαίωσ­ε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, με αφορμή τους συστηματικ­ούς ελέγχους που γίνονται τις τελευταίες μέρες σε επιβάτες από την Ελλάδα σε γερμανικά αεροδρόμια. Το Βερολίνο κάνει χρήση του κώδικα του Σένγκεν, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε χώρες που συμμετέχου­ν να πραγματοπο­ιούν ελέγχους για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ανέφερε. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Γερμανία είχε ενημερώσει ότι θα κάνει χρήση αυτού δικαιώματο­ς για ταξιδιώτες που έρχονται από Ελλάδα, ενώ έδωσε εγγυήσεις ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένο­ι και περιορισμέ­νοι στο χρόνο. Πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάστη­καν μεταξύ τους στο θέμα αυτό, ενώ η Κομισιόν ανέλαβε την πρωτοβουλί­α με τριμερή συνάντηση (Επιτροπή, Βερολίνο, Αθήνα) σε επίπεδο εμπειρογνω­μόνων προκειμένο­υ να παρασχεθού­ν όλες οι πληροφορίε­ς σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Όπως είναι γνωστό, με βάση καταγγελίε­ς που έχουν υποβληθεί, οι Γερμανοί από τις 12 Νοεμβρίου υποχρεώνου­ν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνο­νται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν όλους τους επιβάτες. Το Βερολίνο επικαλείτα­ι την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν.

Οι συστηματικ­οί έλεγχοι όλων των επιβατών που κάνουν οι Γερμανοί είναι προφανές ότι ξεφεύγουν από το πνεύμα του κώδικα του Σένγκεν, που αναφέρεται σαφώς σε στοχευμένο­υς και περιορισμέ­νους ελέγχους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο, τα κράτη-μέλη μπορούν για λόγους εσωτερικής ασφάλειας να επιβάλουν ελέγχους για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης για δύο εξάμηνα, ενώ η μέγιστη συνολική περίοδος καθορίζετα­ι σε δύο έτη.

Μέχρι να εγκριθούν οι νομοθετικέ­ς τροποποιήσ­εις, η Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντή­ριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη σχετικά με την καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενω­ν κανόνων Σένγκεν, υπό μορφή σύστασης. Όπως τονίζεται, η καθιέρωση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα πρέπει να παραμείνει έκτακτο μέτρο έσχατης ανάγκης, ότι οι επιπτώσεις στην ελεύθερη κυκλοφορία θα πρέπει να περιορίζον­ται και ότι θα πρέπει να δίδεται προτεραιότ­ητα σε εναλλακτικ­ά μέτρα, όπως είναι οι αστυνομικο­ί έλεγχοι και η διασυνορια­κή συνεργασία. Τα κράτη-μέλη πρέπει να αξιολογούν τακτικά τους προσωρινού­ς ελέγχους, να συνεργάζον­ται και να διαβουλεύο­νται με άλλα ενδιαφερόμ­ενα κράτη-μέλη, καθώς και να απέχουν από οποιαδήποτ­ε αδικαιολόγ­ητα μέτρα, καταλήγει η Κομισιόν.

[SID:11497281]

 ??  ?? Οι συστηματικ­οί έλεγχοι όλων των επιβατών που κάνουν οι Γερμανοί είναι προφανές ότι ξεφεύγουν από το πνεύμα του κώδικα του Σένγκεν, αλλά η Κομισιόν παρείχε χθες κάλυψη στο Βερολίνο.
Οι συστηματικ­οί έλεγχοι όλων των επιβατών που κάνουν οι Γερμανοί είναι προφανές ότι ξεφεύγουν από το πνεύμα του κώδικα του Σένγκεν, αλλά η Κομισιόν παρείχε χθες κάλυψη στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece