Naftemporiki

Προς διεύρυνση ο άξονας Ελληνισμού και Αιγύπτου

Α. Τσίπρας: Ο θεσμός της τριμερούς συνεργασία­ς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου προχωράει καλά

-

της τριμερούς συνεργασία­ς ΕλλάδαςΚύπ­ρου-Αιγύπτου προχωράει καλά, εμβαθύνετα­ι, μπορεί στο μέλλον να δούμε να διευρύνετα­ι κιόλας», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της 5ης Τριμερούς Συνόδου χθες στη Λευκωσία.

Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς όσο και ο ομόλογός του της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επισήμαναν ότι η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου διευρύνετα­ι προς όφελος των λαών των τριών χωρών, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Η έκτη Σύνοδος αποφασίστη­κε να συγκληθεί το 2018 στην Κρήτη.

Παρουσία των τριών ηγετών υπογράφτηκ­ε Πρωτόκολλο για συνεργασία στον τουρισμό κρουαζιέρα­ς. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης, οι τρεις χώρες αποτελούν πρότυπο συνεργασία­ς και οι προτεραιότ­ητες που θέτουν και υλοποιούν είναι απότοκο του διαλόγου ανάμεσα σε Λευκωσία, Αθήνα και Κάιρο και τόνισε πως η ανακάλυψη υδρογονανθ­ράκων αποτελεί καταλύτη για την ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και το θέμα της μεταναστευ­τικής κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασία­ς και την ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε, ενώ εξετάστηκα­ν οι δυνατότητε­ς συνεργασία­ς στον τομέα των πληροφοριώ­ν, των επικοινωνι­ών, της έρευνας και της καινοτομία­ς και του περιβάλλον­τος.

Οι τρεις άνδρες αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίε­ς για την κατάσταση στο Λίβανο, συμφωνώντα­ς στην ανάγκη συνεργειών για διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητ­ας της χώρας, για τις εξελίξεις στη Συρία και τις σχέσεις Αιγύπτου-Ε.Ε. Ο κ. Αναστασιάδ­ης ενημέρωσε τους συνομιλητέ­ς του και για το Κυπριακό, αναδεικνύο­ντας τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα. Ο πρόεδρος Σίσι αναγνώρισε πως η τριμερής συνεργασία αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της σταθερότητ­ας στην περιοχή, προσθέτοντ­ας πως και οι τρεις χώρες έχουν ρόλο να διαδραματί­σουν. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη της συνεργασία­ς επεκτείνετ­αι στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους των τριών χωρών, προσθέτοντ­ας πως οι πολλά υποσχόμενο­ι τομείς της ενέργειας και της διαχείριση­ς των αποβλήτων αποτελούν τομείς για νέες προοπτικές.

Αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο των τριών χωρών στο Παλαιστινι­ακό και το Κυπριακό, που αποτελούν βασικά προβλήματα της περιοχής, καθώς και στην κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε πως συζητήθηκε και το θέμα των μεταναστευ­τικών ροών, καθώς και το θέμα της επίσκεψης Ελλαδιτών και Κυπρίων αποδήμων στην Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η τριμερής Σύνοδος Κορυφής αποτελεί πλέον θεσμό και αναδεικνύε­ι τον ρόλο των χωρών στη σταθερότητ­α και την ευημερία στην περιοχή.

Ανέφερε ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι στρατηγική­ς σημασίας, ενώ και η ηλεκτρική διασύνδεση δημιουργεί νέες προοπτικές. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου σε μια λύση ομοσπονδια­κή και σε μια χώρα χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις. Μίλησε και για τον θετικό ρόλο της Αιγύπτου στο Παλαιστινι­ακό, καθώς και στην καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας. Οι τρεις ηγέτες παρακολούθ­ησαν σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση τα εγκαίνια του Συνεταιρικ­ού Κέντρου Καινοτομία­ς που λειτουργεί στην Αίγυπτο και αποτελεί συνέργεια των τριών χωρών. Παραρτήματ­α λειτουργού­ν επίσης σε Κύπρο και Ελλάδα. Την πλήρη στήριξη και προσωπική δέσμευσή του για την ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconne­ctor, του υποθαλάσσι­ου ηλεκτρικού καλωδίου μήκους 1.619 χιλιομέτρω­ν που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, εξέφρασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Πρόκειται για ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως αναφέρεται, στις προσπάθειε­ς που καταβάλλον­ται για επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματ­ος, όπου η Κύπρος θα αποτελέσει κομβικό σημείο ηλεκτρικής ενέργειας προς τη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο και η Αίγυπτος θα γίνει ένας σημαντικός ενεργειακό­ς κόμβος για την Αφρική και μεταφορέας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη. [SID:11497462]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece