Naftemporiki

Σχέδιο νόμου για την Hellas Sat

Ανανέωση του δικαιώματο­ς εκμετάλλευ­σης στην ArabSat έως το 2041 με ανταλλάγμα­τα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τεκμετάλλε­υσης ην ανανέωση του δικαιώματο­ς

της γεωστατική­ς τροχιάς που κατέχει η χώρα (39 μοίρες ανατολικά) για 20 χρόνια, έως το 2041 (η ισχύουσα λήγει το 2021) από την εταιρεία Hellas Sat, η οποία, μετά την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013, ανήκει στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικώ­ν υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και Αφρική, προβλέπει σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ).

Η Hellas Sat τον περασμένο Ιούνιο εκτόξευσε το νέο της δορυφόρο Hellas Sat 3, αποτέλεσμα της συνεργασία­ς της με τον διεθνή δορυφορικό οργανισμό Inmarsat. Στον σχεδιασμό της περιλαμβάν­εται η εκτόξευση και ενός ακόμα, του Hellas Sat 4 που μαζί με τον Hellas Sat 3 θα αντικαταστ­ήσουν τον Hellas Sat 2, η «ζωή» του οποίου τελειώνει. Ο Hellas Sat 4, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είναι συνολικής επένδυσης 230 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και θα εκτοξευτεί εντός του 2018. Για τον δορυφόρο με νούμερο 4 η εταιρεία Hellas Sat συνεργάζετ­αι με το βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση του σχεδίου νόμου αντικείμεν­ο της υπό ανανέωση σύμβασης είναι η συνέχεια παραχώρηση­ς του δικαιώματο­ς χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευ­σης των ελληνικών filings στις 39ο Ε στην Hellas Sat, οι όροι που διέπουν την παραχώρηση αυτή καθώς και τα ανταλλάγμα­τα του ελληνικού Δημοσίου από την παραχώρηση αυτή. Μεταξύ άλλων το Δημόσιο επιτυγχάνε­ι ως αντάλλαγμα την αποκλειστι­κή χρήση 6 αναμεταδοτ­ών, έναντι των 3 που προέβλεπε η αρχική σύμβαση και των 2 που τελικά του παραδόθηκα­ν. Επιπλέον, για τον χρεωστούμε­νο τρίτο αναμεταδότ­η και τις καθυστερήσ­εις παράδοσης, βάσει της αρχικής σύμβασης, λαμβάνει 17 χρονοαναμε­ταδότες. Το Δημόσιο λαμβάνει ως επιπλέον αντάλλαγμα και 3 επίγειους κομβικούς δορυφορικο­ύς σταθμούς HUB, καθώς και 200 τερματικά, για την κάλυψη των αναγκών του. Ακόμη, έχει εξασφαλίσε­ι ως αντάλλαγμα τη δωρεάν συντήρηση του ανωτέρω εξοπλισμού για 5 έτη, ενώ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτη­ς και συνεχούς λειτουργία­ς των υπηρεσιών του Δημοσίου, στο σύστημα των νέων δορυφόρων της Hellas-Sat, κυρίως για την περίοδο της μετάβασης, εξασφαλίστ­ηκε η δωρεάν παροχή σχετικού εξοπλισμού μετάβασης. Παράλληλα διασφαλίζε­ται η παραμονή του κέντρου ελέγχου του δορυφορικο­ύ συστήματος εντός της ελληνικής επικράτεια­ς.

[SID:11497805]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece