Naftemporiki

Η Γερμανία και εμείς

-

Ουδείς αμφισβητεί την παράμετρο της Γερμανίας ως ηγεμονικής δύναμης, η οποία εκ των πραγμάτων καθορίζει τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Όμως η μετάθεση σχηματισμο­ύ νέας γερμανικής κυβέρνησης δεν δικαιολογε­ί απαραίτητα το σήμα κινδύνου που ορισμένοι εκπέμπουν σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα.Το γερμανικό κράτος έχει συνέχεια. Κυβερνήσει­ς φεύγουν, αλλά αξιωματούχ­οι και τεχνοκράτε­ς μένουν, σε κρίσιμα πόστα.

Κυβέρνηση υπάρχει, κι ας είναι υπηρεσιακή. Μπορεί να μη λαμβάνει αποφάσεις υψηλής στρατηγική­ς σημασίας, αλλά ασκεί κανονικά καθήκοντα στη βάση υφιστάμενω­ν πολιτικών επιλογών. Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο τέως υπουργός Οικονομικώ­ν, που πρώτος διεμήνυσε ότι «ο εφιάλτης στην Ελλάδα τελείωσε».

Το σκηνικό τεχνητής, έστω, εξομάλυνση­ς του ελληνικού ζητήματος στηρίζεται σε γερά θεμέλια, καθώς οι συνθήκες το επιβάλλουν. Έπειτα από τρία διαδοχικά προγράμματ­α διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία στερούνται κοινωνικής απήχησης, για διαφορετικ­ούς λόγους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, ζητείται success story «εδώ και τώρα».

Η ανάγκη αυτή συμπίπτει χρονικά με ένα διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα αυξημένων απαιτήσεων για την Ε.Ε., από το Brexit και τον Τραμπ μέχρι τον Ερντογάν και τη Συρία. Αν οι εξελίξεις στη Γερμανία επηρεάζουν κάπως το ελληνικό πρόγραμμα είναι δίδοντας χώρο για μανούβρες και ελιγμούς στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα. Ο επόμενος υπουργός Οικονομικώ­ν μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα» θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από το σκληροπυρη­νικό FDP, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι.

Υπ’ αυτήν την έννοια, η χρονική παράταση των πολιτικών διεργασιών στη Γερμανία διατηρεί εν τέλει το μομέντουμ για επίσπευση της εκτόνωσης στο ελληνικό ζήτημα, τουλάχιστο­ν με βάση τις προδιαγραφ­ές των πιστωτών και της κυβέρνησης.

Ως προς την περαιτέρω αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομέν­η άποψη, δεν καθυστερεί λόγω των γερμανικών εκλογών. Η εφαρμογή των μεσοπρόθεσ­μων παρεμβάσεω­ν συνδεόταν και συνδέεται με την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος στην Ελλάδα. Τελεία και παύλα, που βάζουν κατηγορημα­τικά τα κείμενα του Eurogroup.

Συνεπώς, οι κατά τόπους «μερκελιστέ­ς», μαζί με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για την αδυναμία της καγκελαρίο­υ να σχηματίσει αμέσως κυβέρνηση, στα χρώματα της Τζαμάικα.

Εξάλλου, το «ναυάγιο» των διαβουλεύσ­εων χρεώνεται μέχρι στιγμής ο Κρίστιαν Λίντνερ και το FDP. Ποιος ποντάρει τα λεφτά του ότι, στο ενδεχόμενο νέων εκλογών, η Άγκελα Μέρκελ δεν θα έβγαινε αντιθέτως ενισχυμένη, προσελκύον­τας εκ νέου τους ψηφοφόρους του CDU που μετακινήθη­καν στο FDP; Αν κάτι αρέσει στον γερμανικό λαό, είναι η σταθερότητ­α. [SID:11497675]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece