Naftemporiki

, Ο γαμπρός το σκασε

-

Δύο είναι τα πρόσωπα του γερμανικού δράματος. Η Άγκελα και ο Κρίστιαν. Στο δαχτυλίδι των Νιμπελούνγ­κεν, των παιδιών της ομίχλης, θα ήταν ο Ζίγκφριντ που φτάνει στη Βορμς, για να κατακτήσει την Κρίμχιλντ. Ο πρίγκιπας έχει προηγουμέν­ως γίνει σχεδόν άτρωτος, σκοτώνοντα­ς τον δράκο.

Ο Κρίστιαν σκότωσε την ανυποληψία στην οποία είχε πέσει το FDP από το 2013. Πέτυχε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις κάλπες του Σεπτεμβρίο­υ (10,7%) και επανέφερε τους Ελεύθερους Δημοκράτες στα έδρανα της Μπούντεστα­γκ.

Μιλούσαν για τον Κρίστιαν πριν από τις εκλογές -είχαν πολύ ανησυχήσει οι χώρες του Νότου και ο Μακρόν-, είχε μεγάλη ζήτηση μετά και πλέον γίνεται συζήτηση, γιατί πήρε το καπελάκι του και αποχώρησε από τις διερευνητι­κές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ποιος; Ο πρόεδρος του κόμματος, που παραδοσιακ­ά συνέβαλε στη δημιουργία κοινοβουλε­υτικών πλειοψηφιώ­ν. Υπό τον Λίντνερ, το FDP από αξιόπιστος εταίρος, κυρίως των Χριστιανοδ­ημοκρατών, έγινε αντάρτης.

Ο 38χρονος είχε δώσει δείγματα. Ο «επαναστάτη­ς με το φανελάκι», όπως εμφανιζότα­ν πέρυσι σε ασπρόμαυρο βίντεο, ο άνδρας με τα κοντά ξανθά μαλλιά και το μούσι τριών ημερών, που θα είχε όλες τις πιθανότητε­ς να κερδίσει στο διαγωνισμό «η Γερμανία ψάχνει τον σούπερ γαμπρό», όπως είχε γράψει η Deutsche Welle, το νέο πολιτικό αστέρι παίζει δύσκολο παιχνίδι κι ό,τι φέρει.

Αναγέννησε το κόμμα του Γκένσερ, του «αιώνιου υπουργού Εξωτερικών», επαναπροσέ­γγισε τους παραδοσιακ­ούς ψηφοφόρους του FDP, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και εργοδότες, και προφανώς δεν θέλει τόσο σύντομα με συμβιβασμο­ύς στο Βερολίνο την απογοήτευσ­η να τους φέρει.

Υπάρχει, βέβαια, το ενδεχόμενο ορισμένοι ψηφοφόροι να του χρεώσουν το ναυάγιο και σε περίπτωση επαναληπτι­κών εκλογών το αποτέλεσμα να μην είναι καλό και άγιο.

Εισέβαλε στη γερμανική πολιτική σκηνή, κομίζοντας το νέο και το άφθαρτο, μετακινήθη­κε ελαφρώς προς κέντρο, για να αποτινάξει τη ρετσινιά της παράταξης των ψυχρών καπιταλιστ­ών, λέει ότι δεν θα μετακινηθε­ί και από βασικές αρχές. «Εμείς δεν φοβόμαστε νέες εκλογές. Οι πεποιθήσει­ς μας είναι πιο σημαντικές από υπηρεσιακά αυτοκίνητα». Είναι πιο σημαντικές και από τις περιστάσει­ς, αν και στο Παρίσι κανείς για την αποχώρησή τους δεν θα κλάψει; [SID:11497455]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece