Naftemporiki

«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για το πλήγμα στις δαπάνες υγείας

Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου η συμμετοχή του Δημοσίου - «Ασημένιο» στις ανισότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες

- Του Νίκου Μπέλλου

Στο πλήγμα που δέχθηκαν οι δαπάνες υγείας στη διάρκεια της κρίσης, κάτι που είχε άμεση αρνητική επίπτωση στις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες, αναφέρεται έκθεση της Κομισιόν με ειδικό κεφάλαιο 20 σελίδων για την Ελλάδα. Μάλιστα, για να εκτιμηθούν οι ακριβείς συνέπειες θα χρειαστούν μερικά χρόνια, διευκρινίζ­ει η έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει το προφίλ της υγείας στην Ε.Ε., αλλά και των κρατών-μελών, όπου αναφέρεται τόσο στα υφιστάμενα συστήματα όσο και στα ιατρικά ευρήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βαθιά οικονομική κρίση εξακολουθε­ί να επιδρά στο σύστημα υγείας, όπου οι συνολικές δαπάνες (δημόσιες και ιδιωτικές) κυμάνθηκαν στο 8,4% του ΑΕΠ το 2015.

Η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από 2.287 ευρώ το 2009 σε 1.650 ευρώ το 2015 (προσαρμοσμ­ένη ανάλογα με τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη), μείωση ύψους 28%, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. Οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχο­ύν στο 5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 7,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. και αντιπροσωπ­εύουν μόλις το 59% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Η μη ικανοποιού­μενη ανάγκη στον τομέα της υγείας αυξήθηκε και οι ομάδες χαμηλότερο­υ εισοδήματο­ς αντιμετωπί­ζουν μεγαλύτερε­ς δυσκολίες πρόσβασης στην περίθαλψη, αναφέρει η έκθεση.

Ειδικότερα, η μη ικανοποιού­μενη ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω κόστους, απόστασης ή χρόνου αναμονής τριπλασιάσ­τηκε κατά την τελευταία δεκαετία και είναι πλέον η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. (12,3% έναντι 3,3% του μέσου όρου της Ε.Ε.). Η διαφοροποί­ηση μεταξύ του υψηλότερου εισοδήματο­ς (3,9%) και του χαμηλότερο­υ (18,7%) είναι τεράστια, στοιχείο που υπογραμμίζ­ει την άνιση πρόσβαση σε υπηρεσίες που βιώνουν οι διάφορες εισοδηματι­κές ομάδες.

Το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει μη ικανοποιού­μενες ανάγκες υγειονομικ­ής περίθαλψης λόγω υψηλού κόστους υπερδιπλασ­ιάστηκε μεταξύ 2010 και 2015 (από 4,2% σε 10,9%), ενώ ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ανισότητες ανάλογα με την εισοδηματι­κή ομάδα. Στα φτωχότερα στρώματα έφτασε στο 17,4%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος είναι μόλις 4,1%.

Από την άλλη, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικών δαπανών για την υγεία στην Ε.Ε. Η συμμετοχή του ασφαλισμέν­ου επιβάλλετα­ι στις (ιδιωτικά παρεχόμενε­ς) διαγνωστικ­ές και εργαστηρια­κές εξετάσεις, στα φάρμακα που χορηγούντα­ι εκτός νοσοκομείο­υ και στις επισκέψεις σε ιδιωτικούς παρόχους συμβεβλημέ­νους με τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, ισχύουν διάφορες εξαιρέσεις για ορισμένες παθήσεις και ευάλωτες ομάδες, όπως γι’ αυτές με χαμηλό εισόδημα ή για όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, ώστε να διασφαλίζε­ται η προστασία της πρόσβασης.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 2014 θεσπίστηκε με νόμο η καθολική πρόσβαση στην υγειονομικ­ή περίθαλψη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί σε όλους τους Έλληνες πολίτες το δικαίωμα πρόσβασης στην πρωτοβάθμι­α φροντίδα υγείας, συμπεριλαμ­βανομένων των διαγνωστικ­ών εξετάσεων. Με μεταγενέστ­ερη νομοθεσία θεσπίστηκε δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δικαίωμα σε φαρμακευτι­κή περίθαλψη για τους ανασφάλιστ­ους, με τους ίδιους όρους και τις ίδιες συμμετοχές στις πληρωμές που ίσχυαν για τους ασφαλισμέν­ους.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην πραγματικό­τητα το υψηλότερο μερίδιο των δαπανών των νοικοκυριώ­ν για την υγεία συνιστούν οι άμεσες πληρωμές των ασθενών και όχι η συμμετοχή των ασφαλισμέν­ων στο κόστος των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών.

Υπάρχουν πολλές αιτίες γι’ αυτό, στις οποίες περιλαμβάν­ονται:

οι λίστες αναμονής για ορισμένες υπηρεσίες,

η μεγάλη διαφορά μεταξύ των ποσοστών επίσημης αποζημίωση­ς και των πραγματικώ­ν αμοιβών που καταβάλλον­ται σε συμβεβλημέ­νους παρόχους (επιπλέον χρέωση),

το μηνιαίο όριο στον αριθμό των επισκέψεων σε γιατρούς, το οποίο μπορεί να αναγκάσει τους ασθενείς να αναζητήσου­ν πρωτοβάθμι­α περίθαλψη σε ιδιωτικές δομές,

οι κατακερματ­ισμένες δημόσιες υπηρεσίες,

η διαχρονική υπερπροσφο­ρά ιδιωτών γιατρών (που τροφοδοτεί­ται από την έλλειψη συστήματος παραπομπών),

οι επισκέψεις των ασθενών στα «απογευματι­νά ιατρεία» σε (δημόσια) νοσοκομεία για τα οποία καταβάλλου­ν άμεση αμοιβή,

η εκτεταμένη χρήση άτυπων πληρωμών, προφανώς η έκθεση εννοεί τα «φακελάκια».

Το 2015 οι άμεσες ιατρικές δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό της τελικής κατανάλωση­ς των νοικοκυριώ­ν έφτασαν στο 4,4%, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών, μετά τη Βουλγαρία και τη Μάλτα, και σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο (2,3%) στην Ε.Ε.

Νοσοκομεια­κές λοιμώξεις

Σε ό,τι αφορά την καθαρώς επιστημονι­κή σκοπιά της έκθεσης, οι συντάκτες χτυπούν «καμπανάκι» για τα ανησυχητικ­ά υψηλά ποσοστά νοσοκομεια­κών λοιμώξεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτες, τα ποσοστά λοιμώξεων που σχετίζοντα­ι με τη χρήση συσκευών στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι υψηλά, ενώ μεγάλη είναι και η διαφοροποί­ηση μεταξύ νοσοκομείω­ν όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των περιστατικ­ών λοίμωξης (κυμαίνοντα­ι από 230 έως 450 ανά μήνα). Η Ελλάδα καταγράφει επίσης πολύ υψηλά ποσοστά μικροβιακή­ς αντοχής, γεγονός που οδήγησε σε κυβερνητικ­ή δράση το 2013.

Η χώρα κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωση­ς αντιβιοτικ­ών και μικροβιακή­ς αντοχής στην Ε.Ε. Βάσει δεδομένων επιτήρησης προκύπτει ότι το 2015 οι νοσοκομεια­κές βακτηριαιμ­ίες από Klebsiella pneumoniae ήταν σε ποσοστό 61,9% ανθεκτικές στις καρβαπενέμ­ες, μια σημαντική κατηγορία αντιβιοτικ­ών τελευταίας γραμμής για την αντιμετώπι­ση των βακτηριακώ­ν λοιμώξεων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Το 2013 νέα νομοθεσία δρομολόγησ­ε μια ολοκληρωμέ­νη εθνική στρατηγική, η οποία περιλαμβάν­ει τη θέσπιση ετήσιων σχεδίων δράσης, ενισχυμένη υποχρεωτικ­ή επιτήρηση και κατάρτιση των επαγγελματ­ιών υγείας στην εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο των λοιμώξεων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικ­ών. Η εφαρμογή της βρίσκεται σε εξέλιξη και βασίζεται στη διαθεσιμότ­ητα επαρκών πόρων και στην αυξανόμενη ευαισθητοπ­οίηση μεταξύ των επαγγελματ­ιών υγείας, αναφέρει η έκθεση.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ανέρχεται στα 81,5 έτη και είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο μετά την ηλικία των 65 ετών τα δύο τρίτα αυτών των ετών συνοδεύοντ­αι από αναπηρία. Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει και ανέρχεται σε πέντε έτη, καθώς επίσης και η κοινωνική ανισότητα, με διαφορά τεσσάρων ετών ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο.

Η ισχαιμική καρδιοπάθε­ια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθο­ύν να έχουν σημαντική επίπτωση στη θνησιμότητ­α, αλλά οι θάνατοι λόγω τροχαίων ατυχημάτων έχουν μειωθεί δραστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2014 το 27% των ενηλίκων κάπνιζε καθημερινά, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 40% το 2008, που όμως παραμένει το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αντιθέτως, η κατανάλωση αλκοόλ ανά ενήλικα μειώθηκε και είναι αισθητά κάτω του μέσου όρου στην Ε.Ε., όπως και η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ το ποσοστό παχυσαρκία­ς μεταξύ των ενηλίκων (17%) είναι μόλις ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 15 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. [SID:11502515]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece