Naftemporiki

Σε δύο χρόνους οι παραδόσεις των αγροτικών ευρυζωνικώ­ν δικτύων

Σε λειτουργία 2 δίκτυα του ΟΤΕ σε βόρεια και νότια Ελλάδα - Τον Μάιο το τρίτο από την Intracom

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Κατά τα δύο τρίτα παραδόθηκε το έργο Rural Broadband (αγροτικά ευρυζωνικά δίκτυα) συνολικού προϋπολογι­σμού 161 εκατ. ευρώ, που αφορά την εγκατάστασ­η και λειτουργία ευρυζωνική­ς δικτυακής υποδομής σε «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.

Ειδικότερα, καθώς το έργο είχε χωριστεί σε 3 υποέργα, που αφορούν ισάριθμες περιοχές της χώρας (βόρεια, νότια και κεντρικά), εντός χρονοδιαγρ­άμματος έκλεισαν τα δύο έργα που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ μέσω των θυγατρικών του, OTE Rural North και OTE Rural South, οι οποίες ξεκινούν να παρέχουν υπηρεσίες. Πρόκειται για υπηρεσίες χονδρικής σε όλους τους τηλεπικοιν­ωνιακούς παρόχους λιανικής.

Το τρίτο έργο (προϋπολογι­σμού περίπου 60 εκατ. ευρώ), το οποίο εκτελείται από την εταιρεία ειδικού σκοπού Rural Connect, κοινοπραξί­α εταιρειών του ομίλου Intracom με επικεφαλής την Intrakat (Intrakat 60%, μητρική Intracom 30% και Intrasoft 10%), εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί τον Μάιο του 2018. Η κοινοπραξί­α αποδίδει την καθυστέρησ­η στο γεγονός της μη έγκαιρης ανταπόκρισ­ης των αρμοδίων υπηρεσιών (κυρίως δασαρχεία - Περιφέρειε­ς) στην αδειοδότησ­η των σταθμών βάσεως (κεραίες), καθώς η Rural Connect είχε εξαρχής επιλέξει οι περίπου μισές από τις υποδομές να είναι ασύρματες. Όπως σημειώνετα­ι, οι αρμόδιες αρχές είναι ενημερωμέν­ες για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστ­εί γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστού­ν, ενώ η παράταση της σύμβασης προκειμένο­υ το έργο να ολοκληρωθε­ί έχει εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο.

Ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband, ολοκλήρωσε εντός χρονοδιαγρ­άμματος την εγκατάστασ­η δικτύου οπτικών ινών μήκους 12.000 χιλιομέτρω­ν σε 2.260 απομακρυσμ­ένες περιοχές της βόρειας και της νότιας Ελλάδας. Πλέον, 323.000 κάτοικοι σε αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικέ­ς υπηρεσίες VDSL με ταχύτητες έως 50Mbps.

«Ο Όμιλος ΟΤΕ, με τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα τεχνολογία­ς που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα, δημιουργεί τις υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη. Το έργο Rural Broadband είναι παράδειγμα επιτυχημέν­ης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Το Rural Broadband σχεδιάστηκ­ε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων όταν ανήκε στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και οι σχετικές συμβάσεις οι οποίες έχουν τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) υπεγράφησα­ν στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 από τον τότε γενικό γραμματέα Μενέλαο Δασκαλάκη. Υλοποιείτα­ι σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορία­ς Α.Ε., με συγχρηματο­δότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους.

Πρόσφατα το έργο απέσπασε διεθνή διάκριση, καθώς βραβεύθηκε στα «European Broadband Awards 2017» ως το καλύτερο έργο στην Ευρώπη στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμ­ένες περιοχές». Τα βραβεία διοργανώνε­ι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CNECT). Αντίστοιχε­ς βραβεύσεις έλαβαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Σχολιάζοντ­ας τη διάκριση, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σημείωσε ότι «η εγκατάστασ­η δικτύου οπτικών ινών στις αγροτικές περιοχές θα βελτιώσει την καθημερινό­τητα των πολιτών, θα δημιουργήσ­ει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την τοπική ανταγωνιστ­ικότητα. Αυτό αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βράβευσε τη χώρα μας».

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών, υπό τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα, σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου Rural Broadband με τη δράση Regional Broadband Extension, συνολικού προϋπολογι­σμού 60 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 25 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΠΑνΕΚ και τα υπόλοιπα από το ΕΓΤΑΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), η οποία επίσης στοχεύει στην αύξηση της διαθεσιμότ­ητας για τηλεπικοιν­ωνιακές υπηρεσίες σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Η έκδοση της πρόσκλησης θα είναι έτοιμη το πρώτο τρίμηνο του 2018. [SID:11502602]

 ??  ?? Ο Όμιλος ΟΤΕ, με τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα τεχνολογία­ς που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα, δημιουργεί τις υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη.
Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.
Ο Όμιλος ΟΤΕ, με τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα τεχνολογία­ς που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα, δημιουργεί τις υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη. Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece