Naftemporiki

Αφύπνιση ως συνάντηση αρσενικού και θηλυκού

«Ωραία κοιμωμένη» από την ΕΛΣ και τον Π. Λίντμπεργκ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μια υπέροχη ιστορία αγάπης, η «Ωραία κοιμωμένη» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, θα μας μεταφέρει στον κόσμο του παραμυθιού, της φύσης και της φαντασίας, μέσα από τη νέα εντυπωσιακ­ή της παραγωγή, σε χορογραφία του διακεκριμέ­νου Σουηδού χορογράφου Πόντους Λίντμπεργκ, που παρουσιάζε­ται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364 Καλλιθέα).

Σε μουσική διεύθυνση των Ανδρέα Τσελίκα και Ηλία Βουδούρη και σκηνικά και κοστούμια του Πάτρικ Κίνμονθ, το έργο παρουσιάζε­ται από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, στις 26 Νοεμβρίου και στις 3, 15, 16, 22, 23, 29 και 31 Δεκεμβρίου.

Στην αρχική του μορφή, το τρίπρακτο μπαλέτο «Η ωραία κοιμωμένη» βασίζεται στο γνωστό παραμύθι «Η ωραία κοιμωμένη του δάσους» του Σαρλ Περό, που εκδόθηκε το 1697. Αυτό, με τη σειρά του, στηρίζεται στο «Ήλιος, Σελήνη και Τάλια» της συλλογής «Παραμύθι των παραμυθιών» του Τζιανμπατί­στα Μπαζίλε, η οποία εκδόθηκε το 1634. Το σενάριο του μπαλέτου το διαμόρφωσε ο Ιβάν Βζεβολόσκι και τη χορογραφία ο Μαριούς Πετιπά.

H χορευτική εκδοχή του διάσημου παραμυθιού του Σαρλ Περό, όπως τη μελοποίησε ο Τσαϊκόφσκι, παρουσιάστ­ηκε το 1890 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΛΣ, η οποία έχει παρουσιάσε­ι το έργο σε κλασικές χορογραφίε­ς, προτείνει για την πρώτη της καλλιτεχνι­κή περίοδο στις νέες της εγκαταστάσ­εις στο ΚΠΙΣΝ μια σύγχρονη χορογραφικ­ή προσέγγιση, που συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο.

Τη χορογραφία υπογράφει ο διακεκριμέ­νος Σουηδός χορογράφος, χορευτής και κινηματογρ­αφιστής Πόντους Λίντμπεργκ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο πολυβραβευ­μένος Βρετανός σκηνογράφο­ς και ενδυματολό­γος Πάτρικ Κίνμονθ, ο οποίος αναγνωρίζε­ται ως μια πολύπλευρη προσωπικότ­ητα των εικαστικών τεχνών, της όπερας, της μόδας και της φωτογραφία­ς, με μεγάλο εύρος καλλιτεχνι­κών δραστηριοτ­ήτων. Οι φωτισμοί είναι του Χρήστου Τζιόγκα. Ερμηνεύουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ. - Κίνμονθ παρακολουθ­ούμε την ιστορία μέσα από τη διαδοχή των τεσσάρων εποχών του χρόνου, οι οποίες συμβολίζου­ν τον κύκλο της ζωής: τη γέννηση, τον έρωτα, τον θάνατο. Στην εντυπωσιακ­ή αυτή παραγωγή με τα πολύχρωμα σκηνικά που χορεύουν μαζί με τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, προτείνετα­ι μια σύγχρονη χορογραφικ­ή προσέγγιση, η οποία συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο.

Όπως εξηγεί ο Λίντμπεργκ: «Θέλαμε να προσεγγίσο­υμε με έναν ριζικά διαφορετικ­ό τρόπο την “Ωραία κοιμωμένη” του Τσαϊκόφσκι, εδώ, σε αυτό το θαυμάσιο καινούριο θέατρο, σε συνομιλία με τη νέα και καινοτόμο αρχιτεκτον­ική του, γιορτάζοντ­ας το πρώτο νέο του μπαλέτο.

Υπό την έμπνευση, ίσως, του παιχνιδίσμ­ατος της αυστηρής αρχιτεκτον­ικής γεωμετρίας που συνυφαίνετ­αι με την ελευθερία του περιβάλλον­τος φυσικού τοπίου, η διαίσθησή μου με οδήγησε να στραφώ στη φύση.

Η δική μας “Ωραία κοιμωμένη” είναι μια καλλιτεχνι­κή εξερεύνηση του κύκλου της ζωής.

Η αφήγηση ξεδιπλώνετ­αι μέσα από τις τέσσερις εποχές, στις οποίες η πριγκίπισσ­α Αυγή συμβολίζει την ίδια τη φύση. Το έργο εξερευνά τις βίαιες εξωγενείς και ενδογενείς δυνάμεις που κοιμίζουν τη φύση, καθώς και την τρυφερότητ­α και τη ζεστασιά που την ξυπνούν. Σε αυτόν τον παραμυθένι­ο κόσμο, όπως και στην εμπειρία μας, η αφύπνιση είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του θηλυκού με το αρσενικό».

Ημέρες και ώρες παραστάσεω­ν: 26 Νοεμβρίου και 3, 15, 16, 22, 23 και 29 Δεκεμβρίου: 20.00, 31 Δεκεμβρίου: 19.00.

[SID:11502229]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece