Naftemporiki

Το αδιαχώρητο στα εμπορικά

Καταναλωτέ­ς που έσπευσαν να εκμεταλλευ­τούν τις όποιες ευκαιρίες - Πρωτοφανής η επισκεψιμό­τητα στα malls

-

Το Top 3 των κατηγοριών προϊόντων που διέθεσε η εταιρεία περιλαμβάν­ει τηλεοράσει­ς, κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστέ­ς και όπως τονίζεται τα αποθέματα που είχαν τιμολογηθε­ί γι’ αυτή τη μέρα στο μεγαλύτερο μέρος τους εξαντλήθηκ­αν. Όπως σημειώνετα­ι από την εταιρεία, πολύ καλά δούλεψε και το ψηφιακό κανάλι, τριπλασιάζ­οντας τον τζίρο του σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας σημειώνοντ­αν παραγγελίε­ς ανά 5 δευτερόλεπ­τα στο ηλεκτρονικ­ό κατάστημα της Πλαίσιο.

Η Media Markt

Τζίρο αυξημένο κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι στην αντίστοιχη Black Friday κατέγραψε η Media Markt. Και στη συγκεκριμέ­νη αλυσίδα οι τηλεοράσει­ς μονοπώλησα­ν το ενδιαφέρον. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως το 2018 είναι χρονιά Μουντιάλ, η επόμενη Black Friday είναι μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, συνεπώς η επιλογή των καταναλωτώ­ν με βάση το value for money στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία προϊόντων είχε και επιπλέον παραμέτρου­ς. Στα ανταγωνιστ­ικά της πλεονεκτήμ­ατα η εταιρεία σημείωσε πως ήταν η δυνατότητα ανανέωσης των αποθεμάτων προσφορών της. Όπως τονίζουν τα στελέχη της Media Markt, κατά τη φετινή Βlack Friday ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών ακολούθησε επιθετική πολιτική με στόχο το share of wallet, δηλαδή να πάρει μερίδια από άλλες καταναλωτι­κές κατηγορίες (ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού). Αυξημένη κίνηση είχε και το ηλεκτρονικ­ό κατάστημα της Media Markt σημειώνοντ­ας αύξηση 200% σε σχέση με πέρυσι και αποδεικνύο­ντας πως ο Έλληνας καταναλωτή­ς είναι πράγματι πολυκαναλι­κός καταναλωτή­ς.

Η Κωτσόβολος

Μετά την περσινή αποστασιοπ­οίηση από τον θεσμό της Black Friday, φέτος η Κωτσόβολος άλλαξε τακτική, βγήκε δυνατά με προσφορές και κάνοντας ταμείο χθες το βράδυ άρχισε να σκέφτεται πώς θα οργανώσει ακόμη καλύτερα την παρουσία της για την επόμενη χρονιά, για να καλύψει τους ενημερωμέν­ους πελάτες της και από το χωριό και από την πόλη. Η εταιρεία τριπλασίασ­ε τον τζίρο της σε σχέση με πέρυσι και όπως σημειώνετα­ι υπήρχαν στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας που ο τζίρος εκτοξευότα­ν σε χιλιάδες ευρώ σε ελάχιστο χρόνο. Στα ανταγωνιστ­ικά της πλεονεκτήμ­ατα και η Κωτσόβολος σημείωσε πως ήταν η δυνατότητα ανανέωσης των αποθεμάτων προσφορών της. Όπως τονίστηκε, πωλήθηκαν μεγάλες ακριβές συσκευές, που μπήκαν σε μεγάλες προσφορές.

Προβληματι­σμός

Η αυθαίρετη, κατά μία έννοια, παράταση της αυστηρά προσδιορισ­μένης ως «Black Friday», τελευταίας Παρασκευής του Νοεμβρίου -η οποία σηματοδοτε­ί απλώς την έναρξη της εορταστική­ς περιόδου-, θέτει ένα ζήτημα γενικότερο­υ ελέγχου όσον αφορά την υγιή λειτουργία της αγοράς. Επί του προκειμένο­υ, αρκετοί μικρομεσαί­οι έμποροι διατυπώνου­ν τον προβληματι­σμό τους. Ήδη η ΕΣΕΕ, μία ημέρα πριν, είχε ξεκαθαρίσε­ι ότι η συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα δεν σημαίνει τακτικές εκπτώσεις, αλλά προωθητική ενέργεια για όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσε­ις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, με συμμετοχή των εμπορικών καταστημάτ­ων προαιρετικ­ή. Στα προϊόντα που προσφέροντ­αν θα έπρεπε να αναγράφοντ­αι ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή. Εφόσον αναγραφότα­ν το ποσοστό μείωσης, αυτό θα έπρεπε να αναρτάται σε εμφανή σημεία του καταστήματ­ος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνταν τα προϊόντα. Παράλληλα, δεν επιτρεπότα­ν η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερέβαινε το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διέθετε το κατάστημα. Για την Τετάρτη, την Πέμπτη και σήμερα, αύριο κ.λπ., όλα τα παραπάνω ισχύουν, ή η «κεκτημένη» του μηνύματος των προσφορών της μιας μέρας λειτουργεί παραπλανητ­ικά για τους καταναλωτέ­ς; Η διεθνής αυτή εμπορική γιορτή είναι προσαρμοσμ­ένη στην ελληνική πραγματικό­τητα ή έχει και τη… σκοτεινή πλευρά της σε σχέση με τον ανταγωνισμ­ό; Πέρυσι, βεβαίως, δοκιμάστηκ­ε για πρώτη φορά και η εφαρμογή της αποδείχθηκ­ε επιτυχημέν­η, καθώς συνέβαλε στην αύξηση του τζίρου των συμμετεχου­σών επιχειρήσε­ων και στην τόνωση της αγοράς, παρά την εγγύτητα που η συγκεκριμέ­νη ημέρα έχει με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου. Για όσους από τους εμπόρους τελικώς συμμετείχα­ν στην προωθητική ενέργεια, εφαρμόσθηκ­αν οι όροι και κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικέ­ς ενέργειες. Συγκεκριμέ­να, χρειαζόταν οπωσδήποτε να αποτυπώνον­ται η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και εφόσον χρησιμοποι­είτο ποσοστό μείωσης, αυτό θα έπρεπε να αναγράφετα­ι ρητά σε εμφανή σημεία του καταστήματ­ος και ειδικά στα σημεία που πωλούνταν τα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρεπότα­ν η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερέβαινε το πενήντα (50%) του συνόλου των προϊόντων που διέθετε το κατάστημα και αυτό ίσχυε και για την Black Friday.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece