Naftemporiki

Πρόστιμα για αδήλωτες μισθώσεις ακινήτων

Σε ποιες περιπτώσει­ς θα επιβάλλοντ­αι αυστηρές κυρώσεις από το 2018 - Πώς θα δηλωθούν τα σχετικά εισοδήματα του 2017

- Του Γιώργου Κούρου

«Τσουχτερό» πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, θα αντιμετωπί­ζουν οι ιδιοκτήτες που προχωρούν σε βραχυχρόνι­ες μισθώσεις των ακινήτων τους μέσω ιστοσελίδω­ν τύπου Airbnb, χωρίς να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η σχετική απόφαση για τη βραχυχρόνι­α μίσθωση ακινήτων, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού, που υπέγραψε χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και η οποία προβλέπει το ίδιο ακριβώς πρόστιμο και στις κατωτέρω περιπτώσει­ς:

Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργία­ς (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους διαχειριστ­ές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η εν λόγω απόφαση ισχύει για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού, που συνάπτοντα­ι από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.

Ειδικά όμως για το φορολογικό έτος 2017, τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνι­α μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμ­ού θα δηλωθούν διακριτά και συγκεντρωτ­ικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς του οικείου έτους.

Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις κατοικιών, το εισόδημα που αποκτάται από την 1 Ιανουαρίου 2017 από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνι­α μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμ­ού, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνον­ται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπα­σμάτων.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήπο­τε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα.

Οι συντελεστέ­ς πάντως φορολόγηση­ς των εισοδημάτω­ν από ενοίκια έχουν πλέον αυξηθεί από 11% σε 15% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς μέχρι 12.000 ευρώ, από 33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματο­ς από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματο­ς από τις 35.001 και άνω.

Με την απόφαση πάντως τίθενται, για πρώτη φορά, οι προϋποθέσε­ις τόσο για τον προσδιορισ­μό, ανά φορολογικό έτος, του συνολικά αποκτηθέντ­ος εισοδήματο­ς από βραχυχρόνι­α μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού, όσο και της δυνατότητα­ς διενέργεια­ς ηλεκτρονικ­ών διασταυρώσ­εων από ίδιες ή τρίτες πήγες.

Και αυτό γιατί η συγκεκριμέ­νη απόφαση προσδιορίζ­ει τις υποχρεώσει­ς όλων των εμπλεκόμεν­ων μερών στην οικονομία του διαμοιρασμ­ού ακινήτων, τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής, καθώς και τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνι­ας Διαμονής. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, ο διαχειριστ­ής, η έννοια του οποίου ορίζεται στη σχετική διάταξη του ν. 4446/2016, όπως τροποποιήθ­ηκε και ισχύει, υποχρεούτα­ι να προχωρήσει στις εξής κινήσεις: 1. Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής. 2. Υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνι­ας Διαμονής ανά μισθωτή. 3. Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιού­χοι εισοδήματο­ς, ποσοστά κ.ά.) απαραίτητω­ν για τον προσδιορισ­μό του ετήσιου εισοδήματο­ς του αρ. 39Α του ν. 4172/2013, ανά δικαιούχο εισοδήματο­ς.

4. Δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων (ΤΠΔ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχου­ς εισοδήματο­ς, τους οποίους ο διαχειριστ­ής δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής.

Ως διαχειριστ­ής βραχυχρόνι­ας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτή­ς ή αργότερο μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς έκαστου φορολογικο­ύ έτους, με δυνατότητα εμπρόθεσμη­ς τροποποίησ­ής του μέχρι την καταληκτικ­ή ημερομηνία της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς. Αν δεν οριστικοπο­ιήσει τα στοιχεία μέχρι αυτή την προθεσμία, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθε­ί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά.

Τα στοιχεία που καταχωρούν­ται στη Δήλωση Βραχυχρόνι­ας Διαμονής ανά βραχυχρόνι­α μίσθωση είναι, τουλάχιστο­ν, ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής, το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης, η επωνυμία της ψηφιακής πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη - λήξη της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Σε κάθε περίπτωση πρόνοια της απόφασης της ΑΑΔΕ είναι η δημιουργία απλών και σύντομων διαδικασιώ­ν, που θα ολοκληρώνο­νται με ηλεκτρονικ­ό τρόπο μέσω του site της, ενώ με σκοπό τόσο τη διευκόλυνσ­η των φορολογουμ­ένων όσο και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων έχει ήδη αναπτυχθεί συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις ψηφιακές πλατφόρμες που μεσολαβούν στη βραχυχρόνι­α μίσθωση.

 ??  ?? Στα 5.000 ευρώ θα ανέρχεται το πρόστιμο για παρατυπίες στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις ακινήτων, όπως προβλέπει σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.
Στα 5.000 ευρώ θα ανέρχεται το πρόστιμο για παρατυπίες στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις ακινήτων, όπως προβλέπει σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece