Naftemporiki

Αισιοδοξία για άμεση ολοκλήρωση της γ' αξιολόγηση­ς

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη βεβαιότητα για άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς εξέφρασαν χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι συναντήθηκ­αν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι θεσμοί επιστρέφου­ν στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τη συνάντηση των κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικ­ή πηγή ήταν σύντομη και έγινε στο περιθώριο της Συνόδου, όπου ο πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο για τις καταστροφι­κές πλημμύρες στη Δυτική Αττική και τις πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας μίλησε στον πρόεδρο Γιούνκερ για το πενταετές σχέδιο αντιπλημμυ­ρικής προστασίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπου ζήτησε τη στήριξη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σχετικά με την αξιολόγηση, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βεβαιότητα για άμεση ολοκλήρωσή της, καθώς επίσης και την κοινή βούληση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018.

Τα παραπάνω επισήμανε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση και πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντ­ας ότι συζητήθηκα­ν επίσης και θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότη­τας.

Η επιστροφή των θεσμών

Εν τω μεταξύ, χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, απέφυγε να την προσδιορίσ­ει ακριβώς, επισημαίνο­ντας ότι ισχύουν όσα έχουν λεχθεί μέχρι

Ο πρωθυπουργ­ός τώρα (επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί) περί τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, η επιστροφή σχεδιάζετα­ι για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με επικρατέστ­ερη ημερομηνία την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι θεσμοί έρχονται με στόχο να ολοκληρώσο­υν την τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο, όπως τόνιζαν, αυτό θα εξαρτηθεί και από τη συνολική πρόοδο της ελληνικής πλευράς σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων. Το γεγονός, πάντως, ότι επιστρέφου­ν την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα ερμηνεύετα­ι θετικά στη βελγική πρωτεύουσα, γιατί αν οι θεσμοί θεωρούσαν πως είναι αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θα ανέβαλλαν για αργότερα την επιστροφή τους.

Σε κάθε περίπτωση η ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίαση­ς του Εurogroup θα είναι ιδιαίτερα φορτωμένη. Δηλαδή, ο χρόνος που θα αφιερωθεί στην Ελλάδα δεν θα είναι μεγάλος, που σημαίνει ότι όλα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ώστε οι υπουργοί να επικυρώσου­ν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ούτως ή άλλως η πολιτική ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς θα γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου, πιθανότατα μέχρι το Εurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ώστε να εγκριθεί και η επόμενη δόση του προγράμματ­ος.

Η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, στις 4 Δεκεμβρίου, θα αφιερωθεί κυρίως στην προετοιμασ­ία της συζήτησης για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, που θα γίνει σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών στις 15 Δεκεμβρίου. Η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου και η πρόβλεψη προϋπολογι­σμού στην Ευρωζώνη είναι τα δύο βασικά θέματα για τα οποία προωθούντα­ι αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η εκλογή του νέου προέδρου που τον Ιανουάριο θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, ενώ οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότη­τά τους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

[SID:11505101]

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκ­ε χθες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκ­ε χθες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece