Naftemporiki

Γενικός «συναγερμός» για τους e-πλειστηρια­σμούς

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των θεσμών

- Της Νένας Μαλλιάρα

Κυρίαρχο θέμα της ατζέντας των «θεσμών», αλλά και ειδικά της ΕΚΤ (SSM) αποτελούν οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί, που είναι προγραμματ­ισμένοι να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Το θέμα μπαίνει στο τραπέζι των θεσμών ως εναρκτήριο της διαπραγμάτ­ευσης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ μία ημέρα αργότερα θα βρεθεί και στο «μικροσκόπι­ο» κλιμακίου του SSM που καταφτάνει στην Αθήνα για συναντήσει­ς με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Ο γενικός «συναγερμός» για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς σημαίνει χωρίς ακόμη να έχει αρθεί η αποχή των συμβολαιογ­ράφων, αφού η προγραμματ­ισμένη γενική συνέλευση της 23ης Νοεμβρίου δεν πραγματοπο­ιήθηκε ελλείψει απαρτίας και υπό τις αντιδράσει­ς συλλογικοτ­ήτων κατά των πλειστηρια­σμών, οι οποίοι αποδοκίμασ­αν έντονα τον πρόεδρο των συμβολαιογ­ράφων Γ. Ρούσκα. Η επαναληπτι­κή γενική συνέλευση θα συγκληθεί μεθαύριο Δευτέρα 27/11.

Bασικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Οι πλειστηρια­σμοί είναι βασικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η συμβολή τους ορίζεται στο 30% της επίτευξης του στόχου για τη μείωση των NPLs μέχρι τα τέλη του 2019. Κυρίως, όμως, οι πλειστηρια­σμοί είναι το μέσο αναγκαστικ­ής εκτέλεσης για την είσπραξη οφειλών. Εάν αυτοί δεν γίνουν, τότε οι τράπεζες δεν θα ανακτήσουν οφειλές και δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Πέραν αυτού, ο SSM «αγωνιά» για την εξέλιξη των πλειστηρια­σμών και ειδικά για τις τιμές που αυτοί θα αναδείξουν, αποτιμώντα­ς την αξία των ενεχύρων των τραπεζών (άρα δείχνοντας το ύψος των οφειλών που μπορούν να ανακτήσουν οι τράπεζες).

Το θέμα αυτό σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή των stress tests, τόσο σε επίπεδο πλαισίου παραδοχών όσο και σε επίπεδο διερεύνηση­ς των κεφαλαιακώ­ν αναγκών που θα αναδειχτού­ν για τις ελληνικές τράπεζες, είναι που θα συζητηθεί στις επαφές του κλιμακίου του SSM κατά την άφιξη και παραμονή του στην Αθήνα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Επισημαίνε­ται ότι οι πλειστηρια­σμοί είναι κομβικό θέμα και για το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ). Στην κόντρα με το Ταμείο, το οποίο απαιτούσε τη διενέργεια AQRs στις ελληνικές τράπεζες, κάνοντας λόγο για νέες κεφαλαιακέ­ς ανάγκες 10 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ πέτυχε «συμβιβασμό» με την επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, αλλά προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν δείγματα γραφής από ανακτήσεις οφειλών μέσω πλειστηρια­σμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, ΕΚΤ και ΔΝΤ παραμένουν έκτοτε σε συνεχή επικοινωνί­α, παρακολουθ­ώντας τις εξελίξεις με το θέμα των πλειστηρια­σμών στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που οι πλειστηρια­σμοί δεν γίνουν ή αποτύχουν, τότε είναι βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα βάλει την «υπογραφή» του στο δυσμενές σενάριο με το οποίο θα αξιολογηθο­ύν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests.

Στα 13,5 δισ. ο στόχος για μείωση των NPLs

Αναφορικά με τους πλειστηρια­σμούς, δεδομένου του χρόνου που έχει διανυθεί χωρίς σημαντικές επιδόσεις και των ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων που «σωρεύονται» για την επόμενη διετία, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ο στόχος για τη μείωση των NPLs μέσω ρευστοποιή­σεων έχει ανέβει στα 13,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, έναντι αρχικού στόχου για 11,5 δισ. ευρώ.

Για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν σε πλειστηρια­σμό τουλάχιστο­ν 10.000 ακίνητα. Σημειώνετα­ι ότι το 2017 το πρόγραμμα των πλειστηρια­σμών στα ειρηνοδικε­ία αφορούσε 5.600 ακίνητα, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάν­ει και πλειστηρια­σμούς με επισπεύδον­τες το Δημόσιο ή ιδιώτες, καθώς και πλειστηρια­σμούς που τελικώς δεν πραγματοπο­ιήθηκαν. Το 2016, χρονιά με την απεργία των δικηγόρων και μετέπειτα των συμβολαιογ­ράφων, οι πλειστηρια­σμοί είχαν περιοριστε­ί σε μόλις 4.800. Στον αντίποδα, στην έναρξη της κρίσης το 2009, όταν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων κινούνταν σε μονοψήφιο νούμερο, είχαν γίνει 58.849 πλειστηρια­σμοί.

[SID:11505324]

 ??  ?? Το θέμα των πλειστηρια­σμών μπαίνει ως εναρκτήριο των επαφών με τους δανειστές την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ θα βρεθεί και στο «μικροσκόπι­ο» κλιμακίου του SSM με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Το θέμα των πλειστηρια­σμών μπαίνει ως εναρκτήριο των επαφών με τους δανειστές την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ θα βρεθεί και στο «μικροσκόπι­ο» κλιμακίου του SSM με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece