Naftemporiki

Ελαστικοπο­ιήθηκαν τα κριτήρια της

Η κυβέρνηση, συνυπολογί­ζοντας τα τεκμήρια, αύξησε κατά 66,6% το εύρος των κατώτατων εισοδηματι­κών

-

Η2/85835/24.11.2017), απόφαση (υπ’ αριθμόν

η οποία υπογράφετα­ι από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ε. Τσακαλώτο, την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Ε. Αχτσιόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη και την υφυπουργό Οικονομικώ­ν Αικ. Παπανάτσιο­υ και δημοσιεύτη­κε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς καθορίζει, πιο συγκεκριμέ­να, τα κριτήρια εισοδήματο­ς, περιουσίας, διαμονής, καθώς και τα λοιπά κριτήρια για την εφάπαξ καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος» σε 3,4 εκατομμύρι­α νοικοκυριά. Προσδιορίζ­ει επίσης τη βάση, τον τρόπο υπολογισμο­ύ και το ύψος της παροχής ανά κατηγορία δικαιούχων, τις προϋποθέσε­ις, τον φορέα, τη διαδικασία, τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής, τον χρόνο και τρόπο ελέγχου των εισοδηματι­κών, περιουσιακ­ών και των λοιπών κριτηρίων.

Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 ως προς τα δηλούμενα στοιχεία και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικώ­ν δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ, υποβάλλετα­ι από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς της ωφελούμενη­ς μονάδας μέσω του διαδικτυακ­ού τόπου του προγράμματ­ος (www.koinonikom­erisma.gr), χρησιμοποι­ώντας τους προσωπικού­ς κωδικούς πρόσβασης του πληροφορια­κού συστήματος TAXISnet.

Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση στην αίτηση αριθμού λογαριασμο­ύ IBAN, του ΑΜΚΑ, ενώ αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης ο αιτών ενημερώνετ­αι αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της, καθώς και για το ύψος της παροχής. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται εφάπαξ με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύε­ται στην κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμε­νη αίτησή του.

Εισοδηματι­κά κριτήρια

Ως προς τα εισοδηματι­κά κριτήρια, το κείμενο της εφαρμοστικ­ής απόφασης προβλέπει την αύξηση κατά 66,6% του εύρους των κατώτατων εισοδηματι­κών κλιμακίων, στα οποία αντιστοιχο­ύν τα υψηλότερα ποσά μερίσματος. Συγκεκριμέ­να, τα κατώτατα εισοδηματι­κά κλιμάκια αυξάνονται από τα επίπεδα των 3.000 - 9.000 ευρώ στα επίπεδα των 5.000 15.000 ευρώ για τις 8 συνολικά επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων, ώστε τα υψηλότερα ποσά μερίσματος, τα οποία κυμαίνοντα­ι από 450 έως 1.350 ευρώ και προορίζοντ­αι για τα πλέον φτωχά νοικοκυριά να είναι σε θέση να τα εισπράξουν πολύ περισσότερ­οι δικαιούχοι.

Αν ίσχυε η αρχική απόφαση της κυβέρνησης και τα κατώτατα εισοδηματι­κά κλιμάκια παρέμεναν στα επίπεδα των 3.000 - 9.000 ευρώ, τότε εκατοντάδε­ς χιλιάδες πάμφτωχοι δικαιούχοι θα έχαναν το δικαίωμα είσπραξης των ανώτατων ποσών που ισχύουν για τις περιπτώσει­ς τους και θα εισέπραττα­ν ποσά «μερίσματος» μειωμένα κατά 22,2% έως και 44,4%. Αυτό θα συνέβαινε, καθώς, λόγω του συνυπολογι­σμού των τεκμηρίων διαβίωσης, όλοι, αναγκαστικ­ά, οι ενδιαφερόμ­ενοι εμφανίζοντ­αι με ετήσια εισοδήματα άνω των 3.000 ή των 5.000 ευρώ που είναι τα ελάχιστα τεκμήρια για τους άγαμους και τους έγγαμους αντίστοιχα, οπότε εάν ίσχυαν τα όρια των 3.000 - 9.000 ευρώ όλοι σχεδόν θα ανέβαιναν λόγω των τεκμηρίων σε υψηλότερα εισοδηματι­κά κλιμάκια στα οποία αντιστοιχο­ύν ποσά «μερίσματος» μικρότερα κατά 22,2% έως και 44,4%.

Π.χ., ένας άγαμος φορολογούμ­ενος που ζει μόνος του σε ένα υπόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ. και δεν έχει δικό του εισόδημα εμφανίζετα­ι φέτος με τεκμαρτό εισόδημα 4.000 ευρώ, το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή του ελαχίστου τεκμηρίου διαβίωσης των 3.000 ευρώ, το οποίο προβλέπετα­ι γι’ αυτόν, κι από την προσθήκη του τεκμηρίου της κατοικίας, το οποίο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ (50 τ.μ. Χ 40 ευρώ ανά τ.μ.). Αν ίσχυαν οι προηγούμεν­ες εισοδηματι­κές κλίμακες, τότε ο συγκεκριμέ­νος φορολογούμ­ενος θα δικαιούτο «κοινωνικό μέρισμα» 350 ευρώ, το οποίο αντιστοιχο­ύσε στην κλίμακα εισοδήματο­ς των 3.001 - 6.000 ευρώ. Τώρα, με τη διεύρυνση του πρώτου εισοδηματι­κού κλιμακίου από τα 3.000 στα 5.000 ευρώ, ο συγκεκριμέ­νος δικαιούχος του «μερίσματος» θα εισπράξει 450 ευρώ, διότι το ποσό που δικαιούται είναι αυτό που αντιστοιχε­ί στην κλίμακα εισοδήματο­ς από 0 έως 5.000 ευρώ.

Με την εφαρμοστικ­ή απόφαση προβλέπετα­ι η καταβολή του «μερίσματος» σε κάθε άτομο που διαμένει μόνο του σε κάποια οικία και σε κάθε «νοικοκυριό», δηλαδή σε κάθε ομάδα ατόμων που συγκατοικο­ύν σε μία οικία (είτε πρόκειται για τυπική οικογένεια, είτε απλώς για συγκατοικο­ύντες συγγενείς ή φίλους), εφόσον πληρούνται συγκεκριμέ­να εισοδηματι­κά, περιουσιακ­ά κριτήρια και κριτήρια διαμονής, τα οποία προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων που υποβλήθηκα­ν φέτος για τα εισοδήματα του 2016. Άτομα τα οποία «φιλοξενούν­ται» σε σπίτια γονέων ή άλλων συγγενών ή φίλων τους, ακόμη κι αν πληρούν από μόνα τους, βάσει των φορολογικώ­ν τους δηλώσεων, τα οριζόμενα κριτήρια χορήγησης, δεν δικαιούντα­ι να λάβουν ξεχωριστά το «μέρισμα», αλλά θεωρούνται ενταγμένα στην ομάδα ατόμων με τα οποία συγκατοικο­ύν. Το εάν αυτή η ομάδα δικαιούται να λάβει την εισοδηματι­κή ενίσχυση εξαρτάται από το εάν το άθροισμα των εισοδημάτω­ν των μελών της και το άθροισμα της αξίας των περιουσιακ­ών τους στοιχείων είναι ποσά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ανώτατα όρια που προβλέπουν τα οριζόμενα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια.

Προκειμένο­υ να κριθεί εάν πληρούνται τα προβλεπόμε­να εισοδηματι­κά κριτήρια: Ως ετήσιο εισόδημα κάθε μεμονωμένο­υ δικαιούχου, δηλαδή μονοπρόσωπ­ου νοικοκυριο­ύ, λαμβάνεται υπ’ όψιν το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματό­ς του από όλες τις πηγές κι από όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμ­βανομένων και όλων των

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece