Naftemporiki

Χορήγησης κοινωνικού μερίσματος

Κλιμακίων που δικαιούντα­ι τα υψηλότερα ποσά - Πώς διαμορφώνο­νται τα περιουσιακ­ά όρια - Ποιες κατηγορίες πολιτών εξαιρούντα­ι

-

αφορολόγητ­ων ή ειδικώς φορολογούμ­ενων ποσών (όπως τα επιδόματα στήριξης τέκνων, επιδόματα τριτέκνων ή πολυτέκνων, ΕΚΑΣ, επιδόματα ανεργίας, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, επιδόματα επικινδυνό­τητας, τόκοι καταθέσεων, ρέπος, ομολόγων ή εντόκων γραμματίων, μερίσματα από μετοχές, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) και του τεκμαρτού εισοδήματο­ς, το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων για τις αντικειμεν­ικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων (των άρθρων 30-32 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς).

Ως ετήσιο εισόδημα κάθε «νοικοκυριο­ύ» λαμβάνεται υπ’ όψιν το άθροισμα των εισοδημάτω­ν των μελών του «νοικοκυριο­ύ». Για κάθε μέλος του «νοικοκυριο­ύ» λαμβάνεται υπ’ όψιν και αθροίζεται το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματό­ς του και του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματο­ς. Τα ενήλικα εξαρτώμενα από τους γονείς τους τέκνα που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από τον τόπο διαμονής του «νοικοκυριο­ύ» θεωρούνται κι αυτά μέλη του συγκεκριμέ­νου «νοικοκυριο­ύ». Για κάθε τέτοιο μέλος, το οποίο έχει στο όνομα ανοιγμένο τραπεζικό λογαριασμό αλλά δεν έχει καθόλου εισόδημα από εργασία, ως ετήσιο εισόδημα λαμβάνεται υπ’ όψιν το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ.

Στους δικαιούχου­ς περιλαμβάν­ονται, επίσης, κι όσοι διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργού­ν στους δήμους.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για τους ανέργους που είναι εγγεγραμμέ­νοι στον ΟΑΕΔ. Προβλέπετα­ι συγκεκριμέ­να ότι σε περίπτωση ατόμων τα οποία ήταν άνεργα για περισσότερ­ους από 6 μήνες μέσα στο 2017 δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν ατομικό εισόδημα του φορολογικο­ύ έτους 2016 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των 9.000 ευρώ, προσαυξανό­μενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των έξι (6) μηνών εντός του έτους 2017. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέ­α αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριο­ύ, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, προσαυξανό­μενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Κινητή περιουσία: Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενη­ς μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικ­ές διασταυρώσ­εις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό, πολλαπλασι­αζόμενο με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμία­ς της ωφελούμενη­ς μονάδας ανάλογα με τη σύνθεση αυτής.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών της ωφελούμενη­ς μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς (Ε1) του φορολογικο­ύ έτους 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = 9.000 Χ κλίμακα ισοδυναμία­ς ωφελούμενη­ς μονάδας Χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016 / 100 Περιουσιακ­ά τεκμήρια: Εξαιρούντα­ι από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2016: εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτω­ν, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζ­ονται στους αντίστοιχο­υς κωδικούς του εντύπου Ε1.

Επιπλέον, εξαιρούντα­ι από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος φορολογικο­ί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούντ­αι να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Άλλα κριτήρια

IΟ δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε (5) έτη.

IΟ δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμέν­ος τουλάχιστο­ν μία φορά σε οποιονδήπο­τε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμέν­ων και Συνταξιούχ­ων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχ­ος εξ ιδίου δικαιώματο­ς ή εκ μεταβιβάσε­ως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύη­ς ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν.4387/2016. Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριο­ύ πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

I[SID:11505398]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece