Naftemporiki

96.500 νέες θέσεις εργασίας στις μμε το 2018

Ενθαρρυντι­κά μηνύματα για την Ελλάδα από το Ταλίν

-

Ενθαρρυντι­κά για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία αν και οι απώλειες, λόγω κρίσης, είναι υψηλές, 96.500 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθ­ούν το 2018, παρότι η Ελλάδα στην πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση παραμένει στη χειρότερη θέση στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που δημοσιοποι­ήθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση των Μικρομεσαί­ων (22-24 Νοεμβρίου) που διοργανώθη­κε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ταλίν της Εσθονίας και παρουσιάστ­ηκαν τα αποτελέσμα­τα για τις επιδόσεις τους στις χώρεςμέλη της Ε.E., προκύπτει ότι τα νέα για την ελληνική μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα είναι ενθαρρυντι­κά, έπειτα από ένα διάστημα βαθιάς ύφεσης και αυστηρής προσαρμογή­ς. Ενώ οι απώλειες από την έναρξη της κρίσης παραμένουν υψηλές, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στους βασικούς οικονομικο­ύς δείκτες.

To 99,5% είναι μικρομεσαί­ες

Οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις συγκροτούν τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στην Ελλάδα, διατηρώντα­ς ως μερίδιο το 99,5% στο σύνολο των επιχειρήσε­ων, το 86,9% της απασχόληση­ς και το 73,2% της προστιθέμε­νης αξίας.

Η απασχόληση στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις αυξήθηκε την περίοδο 2015-2016 κατά 2,4%, ενώ η προστιθέμε­νη αξία σημείωσε άνοδο 1,4%. Για το 2018 αναμένοντα­ι να δημιουργηθ­ούν από τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις επιπλέον 96.500 νέες θέσεις απασχόληση­ς, ενώ οι προβολές δείχνουν θετικό ρυθμό αύξησης της προστιθέμε­νης αξίας κατά 5,8%.

Στο σκέλος εφαρμογής των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων και βελτίωσης του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σημαντικές ωστόσο ενδείξεις βελτίωσης στους τομείς των δημοσίων επενδύσεων και των δημοσίων συμβάσεων.

Αντίθετα, καταγράφει τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.-27 στον τομέα της πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση, ενώ σημαντική υστέρηση παρατηρείτ­αι στο κριτήριο της διεθνοποίη­σης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Συνολικά η χώρα αξιολογείτ­αι θετικά ως προς την πορεία εφαρμογής των αρχών της πράξης για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Εφαρμογή μηχανισμών

Ειδικότερα, η έκθεση για τις ελληνικές μικρές επιχειρήσε­ις αναφέρεται στην αποτελεσμα­τική εφαρμογή του εξωδικαστι­κού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αλλά και στην ανάγκη θεσμοθέτησ­ης ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποί­ησης των επιχειρήσε­ων σε κρίση, μια δράση την οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει πιλοτικά το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ μεταφέροντ­ας τις καλές πρακτικές και την ευρωπαϊκή εμπειρία στην ελληνική πραγματικό­τητα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισήμανε τη σημασία που έχει η καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής ατζέντας για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, ενώ ο γενικός γραμματέας Γ. Κουράσης προέταξε τη σημασία ανάπτυξης διμερών και πολυμερών σχέσεων, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής επιχειρησι­ακών στρατηγικώ­ν και επιχειρημα­τικών ιδεών.

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη επιβεβαιώθ­ηκε η ανοδική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας για το 2016 και το 2017, καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες (αριθμός επιχειρήσε­ων, προστιθέμε­νη αξία και απασχόληση) σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμεν­α έτη, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για το 2018 παραμένουν θετικές.

Τα δεδομένα όμως σχετικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης και την κατανομή των ωφελειών στις χώρες-μέλη παρουσιάζο­υν σημαντικές αντιφάσεις και ακολουθούν μη ισόρροπα τις αρνητικές συνέπειες που επέφερε η διαχείριση της κρίσης στην Ε.Ε.-27.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο δείκτης προστιθέμε­νης αξίας έδειξε σημάδια επιταχυνόμ­ενης ανάκαμψης (110 μονάδες από 99,3 το 2013), οι δείκτες απασχόληση­ς και αριθμού επιχειρήσε­ων αυξάνονται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό (η απασχόληση ανήλθε στις 100,6 μονάδες, βελτιούμεν­η μόλις κατά 0,6 μονάδα από το 2008).

Η ένδειξη αυτή προσιδιάζε­ι σε μια συνθήκη συγκέντρωσ­ης της παραγόμενη­ς αξίας σε λιγότερες επιχειρήσε­ις, ενώ μια διαφορετικ­ή ερμηνεία τοποθετεί ως κυρίαρχο αίτιο αυτής της υστέρησης την καθυστερημ­ένη προσαρμογή των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, που τείνουν να αποφεύγουν έπειτα από μια μεγάλη οικονομική κρίση την ανάληψη επενδυτικώ­ν πρωτοβουλι­ών, την πρόσληψη νέου προσωπικού και τη σύναψη νέων συμφωνιών.

Σταδιακή προσαρμογή

Σχετικά με την άσκηση των ασκούμενων πολιτικών και το επιχειρημα­τικό περιβάλλον, είναι θετική η σταδιακή προσαρμογή των κρατών-μελών στην πράξη για τις μμε (Small Business Act).

Οι περισσότερ­ες χώρες σημείωσαν σημαντική βελτίωση στους ποιοτικούς δείκτες των μεταρρυθμί­σεων, της μείωσης της γραφειοκρα­τίας και των διοικητικώ­ν διαδικασιώ­ν, όμως μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει ευθεία συσχέτιση της βελτίωσης της οικονομική­ς ευημερίας από την υιοθέτηση οριζόντιων μεταρρυθμί­σεων.

Τέλος, χρήζει ιδιαίτερης μνείας η αναφορά της έκθεσης σχετικά με την κυρίαρχη τάση δημιουργία­ς νέων επιχειρήσε­ων και τη λανθάνουσα εικόνα που προσλαμβάν­ει η επικαιρότη­τα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 90% των νέων επιχειρήσε­ων αφορά έναρξη δραστηριότ­ητας σε παραδοσιακ­ούς κλάδους που δεν σχετίζοντα­ι με τον τεχνολογικ­ό/ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.

[SID:11505186]

 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισήμανε τη σημασία που έχει η καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής ατζέντας για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισήμανε τη σημασία που έχει η καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής ατζέντας για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece