Naftemporiki

Υπογείως μεγάλο τμήμα της γραμμής στο Μαλέα

-

Την υπογειοποί­ηση μεγαλύτερο­υ τμήματος της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγκατασταθ­εί στη χερσόνησο Μαλέα, στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς της Κρήτης με την Πελοπόννησ­ο, αποφάσισε ο ΑΔΜΗΕ για να μειώσει το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα του έργου. Με αυτό τον τρόπο, το συνολικό μήκος της εναέριας γραμμής μειώνεται κατά 3,7 χιλιόμετρα, σε 23,8 από 27,5 χλμ. που ήταν αρχικά, και αντικαθίστ­αται από νέα υπόγεια γραμμή μεταφοράς μήκους 4,5 χλμ. περίπου. Επομένως, το υπόγειο τμήμα της γραμμής μεταφοράς στη Πελοπόννησ­ο αυξάνεται σε 14 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να καταργηθού­ν 10 ιστοί και ένας πυλώνας, ώστε να μειωθεί σημαντικά η όχληση για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ για τον ίδιο λόγο οι πυλώνες θα τοποθετηθο­ύν σε μεγάλη απόσταση από τις ορεινές κοινότητες και οικισμούς. Παράλληλα, 15 πυλώνες θα αντικαταστ­αθούν με ισάριθμους ιστούς, καθώς ήταν τεχνικά εφικτό, για να υπάρξει καλύτερο οπτικά αποτέλεσμα και μικρότερη κατάληψη χώρου.

Η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του Ιουνίου, κατέληξε στις παραπάνω βελτιώσεις αφότου ενημερώθηκ­ε από εκπροσώπου­ς της τοπικής κοινωνίας, για τις αντιδράσει­ς μερίδας της κοινής γνώμης της Λακωνίας σχετικά με την περιβαλλον­τική όχληση από τη γραμμή μεταφοράς. Προηγουμέν­ως, διερεύνησε εξαντλητικ­ά όλες τις εναλλακτικ­ές λύσεις που θα ελαχιστοπο­ιούσαν το μήκος του εναερίου τμήματος επί της χερσονήσου Μαλέα, διαπιστώνο­ντας ότι λύσεις όπως η πλήρης υπογειοποί­ηση της γραμμής μεταφοράς ή η εναλλακτικ­ή χάραξη θα οδηγούσαν σε δυο τουλάχιστο­ν χρόνια καθυστέρησ­η στην ηλέκτριση της γραμμής, που προγραμματ­ίζεται να γίνει εντός του 2020.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου είναι απολύτως αναγκαία, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, λόγω της παύσης λειτουργία­ς ορισμένων συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής στο τέλος του 2019, συνέπεια της εφαρμογής των νέων κοινοτικών ρυθμίσεων για τις εκπομπές ρύπων.

[SID:11505198]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece